ПЕРЕВИКОНАННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОГО ЗАКОНУ

29 квітня 2013, 09:52
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
688
ПЕРЕВИКОНАННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОГО ЗАКОНУ

Моя персональна подяка окремим чиновникам. За добровільне перевиконання вимог антикорупційного закону.

Ви вже бачили в Інтернеті декларацію президента? А омбудсмена? А могли ж і не побачити. Вимоги обов'язкового їх оприлюднення в Інтернеті наразі немає.

Базовий антикорупційний закон (ака Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції") передбачив вимогу щорічного публікування відомостей із майнових декларацій ось для цих категорій публічних службовців України:

Президент України, Голова Верховної Ради України, народні депутати України, Прем'єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України, Голова та судді Конституційного Суду України, Голова та судді Верховного Суду України, голови та судді вищих спеціалізованих судів України, Генеральний прокурор України та його заступники, Голова Національного банку України, Голова Рахункової палати, Голова та члени Вищої ради юстиції, члени Центральної виборчої комісії, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова та члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, керівники інших органів державної влади та їх заступники, члени колегіальних органів державної влади (комісій, рад), керівники органів місцевого самоврядування та їх заступники тощо.

Оприлюднюють, зокрема, відомості про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру самих службовців та їх близьких осіб. Себто тих, з ким службовці ділять кров та побут.

Публікувати декларації мають протягом 30 днів з дня їх подання за місцем роботи службовця. Тобто до 1 травня.

Нібито звучить здорово.

А тепер про сумне.

Декларації за антикорупційним законом треба шукати в офіційних друкованих виданнях органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Простіше кажучи - в газетах та бюлетенях органів влади, або інших виданнях, з якими ті уклали договори про висвітлення своєї діяльності.

Всім ясно, що ці газети та бюлетені не надто популярні серед громадян.

Звісно, можна запросити декларації, користуючись можливостями закону "Про доступ до публічної інформації". Тим більше, що інформаційний закон прямо передбачив, що до інформації з обмеженим доступом не належать відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, оформленої за формою і в порядку, що встановлені Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

А значить копії декларацій точно повинні дати.

Але куди зручніше їх просто взяти з Інтернету. Було би...

Прямо зараз в парламенті чекає на друге читання урядовий законопроект №0947. Він передбачає внесення змін у 53 закони та 4 кодекси, аби закон про інформацію належно виконувався. Серед змін є і обов'язкове оприлюднення декларацій на сайтах органів влади.

Допоки закон не прийнято, органи влади не поспішають викладати декларації в Інтернет.

Щоправда, є й позитивні винятки.

Декларація президента України Віктора Януковича та його радників доступна ось тут.

І тут.

Так само он-лайн доступною є декларація омбудсмена Валерії Лутковської та її секретаріату.

А також цей матеріал.

Скажете, не варто ідеалізувати?

Тоді давайте поглянемо на декларацію мера Львова та ВСІХ керівників структур мерії, включно із комунальними підприємствами.

Користуючись нагодою, я хочу подякувати цим службовцям та їже з ними за добровільне перевиконання вимог антикорупційного закону.

А поки що пропоную поглянути на результати невеличкого розслідування журналістів телеканалу Інтер. Цікавились вони, чому мери-декларанти такі бідні на папері і такі нескромні в житті.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.