Митний союз: міфи та реалії

21 березня 2013, 09:49
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
870

Уряд Азарова зібрався в Митний союз якраз «вчасно» --ця проросійська структура ось-ось лусне

Україну заганяють у Митний союз. Азаров переповнений сподівань щодо «пошуку консенсусу» з Кремлем за формулою «3+1», -- мовляв, на преференції ми не претендуємо, зате щодо нас не застосовуватимуть дискримінаційні заходи. Проте його колега прем’єр Росії Медведєв з усією чіткістю заявив: або повноцінне членство в Митному союзі, або ж сидіть у «кутку» і спостерігайте, - без жодних преференцій. Всі ці дискусії відбуваються на тлі колосальних проблем у самому Митному союзі.

Уряд Азарова зібрався в Митний союз якраз «вчасно» --ця проросійська структура ось-ось лусне від протиріч, які її роздирають. Більшої дурниці уряду як пошуки демократії в тоталітарній російській структурі годі було б сподіватися. Росія ніколи не приховувала політичну мету створення МС, -- забезпечити зростання російської економічної та політичної потуги за рахунок ринків, трудових ресурсів та доходів  пострадянських країн. І ось перші результати союзу з Росією: опозиція Казахстану ініціювала референдум щодо виходу з МС. Прогресу щодо реалізації російсько-казахських проектів з міжгалузевої кооперації не спостерігається, -- у казахів як не було роботи, так і не має. Як зазначають експерти, з часів членства в Митному союзі  частка щорічного експорту Казахстану до Білорусі та Росії знизилася на 2-3%, тоді як імпорт російських товарів в країну зріс майже на 10%.

Віце-прем`єр Казахстану Кайрат  Келімбетов висловив невдоволення зростанням цін на споживчі товари, які уряд фактично змушений утримувати штучно. Якщо раніше казахський ринок було відчинено для дешевих китайських товарів, то тепер – лише для товарів Митного союзу, -- читай, російських. Уряд Казахстану не може нічого «на місці вирішити», бо через створення наднаціонального органу в межах Митного союзу треба їхати в Москву, - цитують ЗМІ Келімбетова. «Газпром» так і не відкрив Казахстану вільний  доступ до труби для транзиту казахських енергоресурсів в ЄС. Питання  в одному, -- навіщо казахському народу ця кремлівська «балалайка»? І що це, - як не трансформований СРСР, але під іншою обгорткою?

Білоруський «бацька»  вже давно ріже «правду-мать» щодо Митного союзу.  Відразу після вступу до організації, він заявив, що «фактично нас обдурили», бо обіцяли, що «не буде ні мита, ні того, ні цього» і «буде рівний доступ до трубопроводів». А де ж всі ці обіцянки-цяцянки? Митний союз не призвів до підйому економіки Білорусі, -- у неї приблизно такий же економічний результат, як і у Казахстану. Крім того, Білорусь, як і Росія, після зняття кордону в межах Митного союзу отримала неприємні подарунки у вигляді збільшення наркотрафіку, міграції, кримінальної активності  та контрабанди.

     Куди ж ви лізете, панове урядовці, після того, як країни-засновники Митного союзу гранично зрозуміло висловилися щодо результатів свого членства під патронатом Росії? «Старший брат» завжди матиме переваги в МС, бо його товари будуть дешевшими, завдяки недорогим енергоресурсам та кращим транзитним можливостям. Економіка ж інших країн-учасниць Митного союзу деградуватиме, бо ці країни не матимуть змоги позбавитися монопольної енергетичної залежності від Росії, а також закрити свої ринки від російського товарного демпінгу. До того ж, Росія не приховує намірів розповсюдити свій дерев`яний рубль в якості єдиної валюти в межах МС. Просуванню російської політики в межах МС сприяє його політичний устрій, де Росія має вирішальний голос та змогу перебрати на себе частку державного суверенітету країн-учасниць через наднаціональний орган. 

Не слід тішити себе сподіваннями, що Кремль дозволить Україні залишатися на порозі об`єднання, -- поклавши пальця в рота нинішньому російському режиму вірогідно можна залишитись й без руки. Медведєв гранично зрозуміло висловився, що членом Митного союзу може бути лише та держава, яка ратифікувала всі документи, -- тобто початок шляху для України є запорукою його «добровільно-примусового» завершення.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.