Чи потрібен вихідний день 8 березня? …

08 березня 2013, 16:04
Власник сторінки
Народний депутат України, співголова міжфракційного об'єднання "Рівні можливості"
0
3893

Чи «обязаловка» для чоловіків?

Дещо з історії самого свята…Називають його по-різному – і Міжнародний жіночий день і Міжнародний день жінок-робітниць. А насправді повна назва цього свята -  Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Все починалося у далекому 1909 році у США, коли з ініціативи Соціалістичної партії Америки його почали відзначати як Міжнародний день жінок-робітниць. У 1977 за радянської ініціативи цей день отримав статус міжнародного дня за рішенням Організації Об’єднаних Націй.

Після розпаду СРСР традицію відзначати цей день перейняла більшість пострадянських країн. Україна не стала виключенням. Ми його відзначаємо на державному рівні і всі отримують законний вихідний. Зауважу – свято жінок, а вихідний для всіх.  Це свято настільки міцно закріпилося у нашому суспільстві, що уявити його відміну у нашій країні просто неможливо.

А як в інших країнах? Чи існують там свої жіночі свята?

8 березня є святом в Італії, але вважається комуністичним спадком і більшістю просто ігнорується. Жінки у цей день можуть зібратися в кафе. Букетик  мімози є символом свята в Італії. У першу неділю березня у Франції вшановують бабусь, до яких у цей день приїжджають діти та онуки з подарунками та квітами. Також відзначають свято жінок у Ісландії, в Японії – це свято дівчаток, у Румунії з 1 по 12 березня відзначається свято Мерцишор, який символізує перехід від засніженої зими до весни. У Монголії 8 березня не є офіційним святом з 1995 року, замість нього 1 червня святкують День материнства і дитинства. І все ж 8 березня за багаторічною традицією  монгольські чоловіки обдаровують жінок подарунками та квітами. У США свято 8 березня давним-давно пішло у небуття. Зате в цій країні 1 березня відзначають День кольорових жінок, проводяться конференції та збори, присвячені проблемам афро-американок, азіаток, іспано-американок, що живуть в США.

А як у нас? Святкувати чи не святкувати? Святкувати Міжнародний жіночий день 8 березня чи прихід Весни чи День матері у травні? Це, звичайно, вирішувати вам. У кого – кожен день як свято, а хтось чекає саме цього дня.

Ми, жінки, розуміємо, що для когось із чоловіків – це повинність, чи іншими словами «обязаловка або напряг», але все ж сподіваємось, що для більшості – це додатковий привід проявити свої почуття, увагу, ніжність. Але що особливо важливо – кожна жінка у цей день, як і у всі інші дні, чекає на увагу, добре слово, оберемок  квітів… Справжній чоловік завжди виправдає це очікування!

То ж з вихідним днем!:)

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.