Комітет культури проти приватизації Почаївської лаври

16 січня 2013, 12:00
Власник сторінки
журналіст
0
11

На щастя, в нашому комітеті є здорове ядро відповідальних депутатів

Комітет ВРУ з питань культури і духовності не погодив скандально відомий законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо повернення культових споруд релігійним громадам, яким з переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, мали виключити споруди Почаївської лаври.

Комітет пропонує не включати до проекту порядку денного сесії ВРУ цей проект, як такий, що грубо порушує один із найважливіших принципів відносин церкви і держави - принцип рівності релігійних організацій перед законом, а також може спровокувати гостре громадське протистояння на релігійному ґрунті в Україні.

Такі унікальні та цінні з точки зору культурної спадщини об’єкти, як Києво-Печерська лавра, Софія Київська, підмурки Десятинної церкви і, звичайно, Почаївська лавра повинні залишатися загальнодержавною власністю, адже не всі користувачі об’єктами культурної спадщини дотримуються повною мірою пам’яткоохоронного законодавства. Мені страшно уявити, якби об’єкти, наприклад, Києво-Печерської лаври були у власності якоїсь з релігійних громад, враховуючи те, як церковники лаври ставляться до історичних об’єктів.

Крім цього, відповідно до проекту з Переліку пам’яток, що не підлягають приватизації автори законпроекту планували виключити шість об’єктів пам’ятки XVIII – XX сторіччя Почаївської лаври (охор. №672/0) в м. Почаїв, вул. Возз′єднання, 8: собор Успіння Пресвятої Богородиці (1771 – 1784 рр..) охор. № 672/1, собор Святої Трійці (1912р.) охор. № 672/2, келії монастирські (1771 – 1780 рр..) охор. №672/3, будинок архієрейський (1820 – 1825рр..) охор. № 672/4, дзвіниця (1861 – 1871рр..) №672/5 та корпус надбрамний (1835р.) охор. №672/6.

На щастя, в нашому комітеті є здорове ядро відповідальних депутатів, які ні в якому разі не підтримають те рішення, яке суперечить інтересам культурної та історичної спадщини.

Нагадаю, що минулого року подібний законопроект (Про Перелік пам′яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації (щодо виключення з "Переліку" будівель Почаївської лаври) вже пропонувався на розгляд Верховної ради України, однак через масовий спротив тернополян, так і не був внесений в порядок денний. Тоді документ містив ще інші об’єкти культурної спадщини, зокрема, приміщення церков у Криму, храмів Києво-Печерської лаври та Софії Київської.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.