Як у Гореницькій сільраді чужий ліс ділили...

27 листопада 2011, 21:58
Власник сторінки
политик
0
3413

У селах, що входять до Гореницької сільської ради, переполох. 3 грудня спливає рік від дня вікопомної для 354 мешканців Гореничів, Стоянки, Луки та Гнатівки сесії сільради, на якій розглядалися...

У селах, що входять до Гореницької сільської ради, переполох. 3 грудня спливає рік від дня вікопомної для 354 мешканців Гореничів, Стоянки, Луки та Гнатівки сесії сільради, на якій розглядалися їхні заяви щодо надання земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Усім їм землю виділили в лісі, що входить до меж села Стоянка Гореницької сільради, але належить Державному підприємству «Київське лісове господарство».
Мешканці села Гореничів та голова громадської організації «Ініціативна група «Правозахист громадян» Володимир Панченко розповілі мені, що згаданий розподіл земельних ділянок – не що інше, як передвиборний трюк сільського голови Андрія Гуленка, спрямований на те, щоб знову сісти у зручне і хлібне крісло.
Люди розповідають, що їх запрошував до себе в кабінет сільський голова й обіцяв дати кусок лісу в Стоянці під забудову. Заворожені такою щедрістю (а це найдорожча земля в усій окрузі – ціна за сотку доходила до 20 тисяч євро), селяни голосували за свого благодійника. І той після виборів виконав обіцянку. Вже 3 грудня на сесії сільради списком були озвучені 354 прізвища людей, які отримали на руки рішення сільради про виділення земельних ділянок у лісі в межах села Стоянка.
Люди разів 10 зверталися до Андрія Гуленка з проханням надати копії рішень сесії від 3 грудня 2010 року про виділення землі й список людей, яким роздано ці ділянки. Але тільки після втручання голови парламентського Комітету з питань свободи слова і інформації Андрія Шевченка отримали копії 7 рішень щодо окремих мешканців села. Ці рішення скоріше схожі на пустопорожню обіцянку. Для того, щоб отримати від сільради дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки, кожен щасливець мусив самотужки отримати згоду землекористувача, яким є ДП «Київлісгосп», на її вилучення та надання у власність, представити розрахунок збитків землекористувача та втрат лісогосподарського виробництва, затверджених в установленому порядку. І лише при наданні цих документів буде розглянуто питання про дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. П’ятим пунктом цього рішення сказано, що термін його дії – один рік. Такого при виділенні земельних ділянок ніколи не було. Юридичною мовою це називається нонсенс, а по-простому – безглуздя і обман.
Щоб з’ясувати законність відчуження цих 114 гектарів на користь майбутніх забудовників, за дорученням громадської організації «Ініціативна група «Правозахист громадян» люди зверталися у цілий ряд інстанцій, причетних до цієї земельної справи. Голова Київської обласної ради О. С. Качний повідомив, що 20 квітня 2010 року обласна рада п’ятого скликання приймала рішення №696-28-V «Про встановлення і зміну меж села Стоянка Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області», яким площа в межах цього населеного пункту збільшена на 114 гектарів. Це рішення приймалося на підставі проекту землеустрою, який зберігається в Києво-Святошинському відділі земельних ресурсів. Однак «рішення щодо зміни цільового призначення масиву біля села Стоянка Київською обласною радою не приймалося». А перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Ярослав Макарчук повідомив, що агентство не погоджувало в 2010–2011 роках землевпорядні документи, пов’язані зі зміною меж села Стоянка за рахунок приєднання земельних лісових ділянок площею 114 гектарів.
Отже, роздача під забудову сільською радою та її головою землі, що належить до державного лісового фонду, – незаконна самодіяльність чистісінької води. Тож час ішов, а обіцяною землею й не пахло.
Не допомогло і звернення Гореницької сільської ради до господарського суду Київської області. Свою відмову передавати землю, що належить до державного лісового фонду, дирекція Державного підприємства «Київське лісове господарство» пояснила тим, що подібні дії заборонені розпорядженням Кабінету міністрів України від 10 квітня 2008 р. № 610-р «Деякі питання розпорядження земельними лісовими ділянками». Там, зокрема, говориться: «З метою недопущення фактів порушення інтересів держави і суспільства під час відчуження та зміни цільового призначення земельних лісових ділянок (далі – ділянки) Міністерству екології та природних ресурсів, Міністерству аграрної політики та продовольства,  Міністерству оборони, Державному агентству лісових ресурсів та Державному агентству земельних ресурсів до законодавчого врегулювання питань запобігання зловживанням у цій сфері: зупинити прийняття рішень про надання згоди на вилучення ділянок, їх передачу у власність та оренду із зміною цільового призначення, крім випадків, коли за умови обґрунтування неможливості реалізації альтернативних варіантів вирішення питання ділянки вилучаються і передаються у постійне користування та/або в оренду...»
Є також п. 4 розпорядження Кабінету міністрів України  від 11 лютого 2011 року № 318-р «Про деякі питання збереження об’єктів державної власності, яким передбачено: «Державному комітетові із земельних ресурсів разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади та іншими суб'єктами управління об'єктами державної власності, у тому числі Національними та галузевими академіями наук, не допускати погодження документів, прийняття рішень, на підставі яких може здійснюватися відчуження з державної власності земельних ділянок, наданих у постійне користування державним підприємствам, установам та організаціям (крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації, та земельних ділянок, відчуження яких здійснюється для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності), до законодавчого врегулювання питання щодо визначення порядку їх відчуження».
Майже три місяці тривало вивчення аргументів сторін. І в результаті суд ухвалив повністю відмовити Гореницькій сільській раді в задоволенні позовних вимог.
Однак Київський апеляційний господарський суд попри те, що згідно зі ст. 9 Лісового кодексу України «у комунальній власності перебувають ліси в межах населених пунктів, крім лісів, що перебувають у державній або приватній власності», тільки через те, що Київська обласна рада своїм рішенням від 20.04.10 р. приєднала згадані 114 гектарів державного лісу до меж села Стоянка, відніс їх до земель комунальної власності. Хоч жодного рішення Кабінету міністрів чи Державного агентства лісових ресурсів України щодо передачі цих 114 гектарів державного лісу до комунальної власності Гореницької сільради не існує в природі. Судді, як той піп із притчі, який іменем Господа перехрестив птицю на рибу, іменем України назвали угіддя державного лісового господарства землями лісогосподарського призначення, навмисно уникаючи слова «державні».
Не будемо вдаватися в подробиці судових перипетій. Зазначимо лише, що колегія суддів обласного апеляційного суду постановою від 8 листопада 2011 року скасувала рішення суду першої інстанції, частково задовольнила апеляційну скаргу Гореницької сільської ради і зобов’язала Державне підприємство «Київське лісове господарство» протягом п’яти днів надати висновок-погодження на вилучення земельних ділянок площею земель лісового фонду... Зауважте, навіть не згадуючи про те, що цей лісовий фонд є державним.
Зараз Державне підприємство «Київське лісове господарство» оскаржує постанову Київського апеляційного господарського суду у Вищому господарському суді України. Хочеться вірити, що цього разу вітчизняна Феміда стане на бік державних інтересів. Адже, як розповідають у Гореничах і Стоянці, на тих близько 60 гектарів лісу, які вже потрапили під бульдозери й сокири забудовників, ще жоден новий будинок досі не обжито. Господарі-забудовники ніяк не знайдуть на них покупців. Вже й ціни скинули з $1,5–2 мільйонів до 800 тисяч доларів, а покупці не йдуть. Не хочеться людям жити у старому сосновому лісі, що вимирає від бездумного й бездушного втручання в природу.    
А от бажаючих побудуватися в лісі все ще вистачає. Серед них і ті 354 особи, яким виділили землю третього грудня. Та час тече. Сьогодні вже 24 листопада. До третього грудня, коли збігає останній термін чинності рішення Гореницької сільради про виділення ділянок під забудову на спірних лісових гектарах, залишилося 9 днів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.