Безпечних реакторів не буває…

15 березня 2011, 18:13
Власник сторінки
Голова Київської міської організації Партії Зелених України
0
2476

Третя за розмірами економіка світу не витримала натиску стихії. Природа ще раз продемонструвала, що всі політичні, економічні та соціальні досягнення цивілізації залежать саме від неї. Людство вкотре наступає на «ті самі граблі» своєї безпечності і в най

Японська катастрофа  може бути «оздоровчою» для світової економіки, одразу заговорили експерти. Попри те, що японські авто гіганти на  деякий час припинили виробництво автомобілів, очікується що зруйнована землетрусом та цунамі країна буде активно відбудовуватися.  А це метал, будівельні матеріали, нові технології,  постачання електроенергії та продуктів харчування. Для світових компаній відкривається новий ринок збуту. Ціни на все необхідне для країни будуть  триматися на високому рівні. Іншими словами: «кому війна, а кому мати рідна».

Давайте залишимо підрахунки економічного зиску. Серія руйнівних землетрусів та цунамі привела Японію  до межі ядерної катастрофи. АЕС Фукусіма-1 може стати другим Чорнобилем. Через 25 років після катастрофи в Україні світ знову став  перед загрозою так званого «мирного атому».  Хоча небезпека від атомних станцій очевидна. Про масштаби радіаційного забруднення від руйнації японських АЕС надходять суперечливі дані. Однак зрозуміло, що навіть  надсучасні технології будівництва атомних станції,  японська педантичність та пунктуальність, врахування сейсмічної нестійкості  територій країни не убезпечило від руйнації стацій, а відтак і від радіоактивного забруднення.

В Європі все голосніше лунає думка, що розплавлені паливні стрижні на АЕС «Фукусіма-1» в Японії  та вибух реактора на Чорнобильській АЕС явища одного порядку. Зокрема таку точку зору висловив «Дойче велле» спеціаліст з атомної енергетики, керівник німецької Спілки захисту від випромінювання Себастіан Пфлюгбайль.

«Може не бути пожежі, яка була в Чорнобилі 25 років тому, і через яку тоді були викинуті в повітря на висоту 10 кілометрів радіоактивні речовини, які розповсюдились по всій північній півкулі. Нині мова може йти про локальне забруднення. Однак воно буде сильним. Наслідки для японців можуть бути фатальними», - висловив свою думку експерт.

В наш час світовими лідерами у виробництві ядерної електроенергії є США, Франція, Росія, Німеччина та, звісно, Японія. Всього в світі діє 441 ядерний реактор. Те, що відбувається нині в Японії очевидно сильно вплине на світову атомну галузь. Будівництво нових реакторів буде поставлено під сумнів. Бо, як показують останні події, безпечних реакторів не буває.  Та Україна в ядерному прогресі не зупиняється. Ось лише короткий підсумок 2010 року та плани на 2011.

2010 рік

- «Енергоатом» та «ТВЕЛ» підписали контракт на поставку ядерного палива для українських АЕС після 2010 року;
- Підписання Угоди  про співробітництво в будівництві енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електростанції між  Кабміном та урядом РФ;
- Підписано угоду між Державним концерном «Ядерне паливо» та ВАТ «ТВЕЛ» про будівництво  в Україні заводу із виробництва ядерного палива
- Прийнято рішення про продовження терміну експлуатації  двох енергоблоків Рівненської АЕС на 20 років.

2011 рік:

- Побудова в Україні  разом з РФ заводу із фабрикації  ядерних зборок;
- Збільшення видобутку власного урану і виробництво уранового концентрату, щоб  повністю задовольнити  потреби  вітчизняних  ядерних реакторів;
- Підписання  кредитної угоди із Сбербанком Росії щодо  надання фінансування  у розмірі 4 мільярди доларів на будівництво Х3 та Х4 Хмельницької АЕС.

І це попри те, що владі країни, яка  пережила Чорнобильську катастрофу, в першу чергу треба  думати  про альтернативні джерела енергії і подавати приклад іншим країнам. Треба  усвідомити, що справа не в соціальних виплатах, за які можна купити мінімум продуктів. А в  тому, що ця їжа є небезпечною…

І справа не в тому,  що неможливо придбати житло, а в сумнівній якості життя в цій країні. Нас запевняють, що атом єдине найдешевше  джерело енергії. І це правда... (Альтернативні джерела енергії  В Україні складають  лише один відсоток. Для прикладу у Швеції -  45 відсотків). Навіщо нашим можновладцям робити життя якісним і  безпечним? Адже масою нездорових людей, які живуть у постійному страху легше керувати!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.