Звинувачення проти Кучми свідчать, що правосуддя лишається вибірковим

29 березня 2011, 11:05
Власник сторінки
.
0
9743

Президент Янукович, як відомо, любить футбол, однак він вочевидь не розуміє, що справою проти Кучми забив гол у власні ворота.


24 березня проти колишнього Президента Леоніда Кучми висунули звинувачення в тому, що він дав наказ щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, якого було викрадено на вулицях Києва 16 вересня 2000 року і згодом убито. Його обезголовлене тіло знайшли поблизу Києва 2 листопада того ж року.


Багато хто з нас був здивований тим, що справу Гонгадзе не було розкрито протягом 2005-2010 років, за часів президентства Віктора Ющенка. Трьох міліціонерів низького рангу справді було звинувачено в причетності до вбивства Гонгадзе, внаслідок чого вони отримали 12 і 13 років ув’язнення, однак офіцер Олексій Пукач переховувався аж до 2009 року, а організаторів так і не було виявлено.

Кучма продовжує заперечувати свою причетність до вбивства і вимагає, щоб його колишнього охоронця Миколу Мельниченка притягли до відповідальності за «зраду». Він стверджує, що плівки, незаконно записані в його офісі в кінці 1990-х років, було сфабриковано для того, щоб скомпрометувати його.

І Кучма, і парламентський спікер Володимир Литвин продовжують заявляти, що за скандалом 2000 року стояли спецслужби США. Реагуючи на висунуті проти нього звинувачення, Кучма сказав, що «це була жахлива провокація проти України і проти президента. Я на цих позиціях стояв і буду стояти».

Іронія полягає в тому, що обидві сторони вважали кризу Кучмагейту результатом іноземної змови. Комуністи та центристи, включно з Кучмою та Литвином, бачили у цьому руку США, в той час як націонал-демократи, в тому числі Ющенко, говорили про російський слід. Насправді ж Мельниченко був частиною внутрішньої змови проти Кучми, за якою стояли Євген Марчук, Віктор Медведчук і згодом – Олександр Мороз. Проте давайте пригадаємо, що Мельниченко робив те, що й усі, в тому числі Кучма – збирав компромат.

Водночас, використання плівок Мельниченка відкриє ящик Пандори, оскільки, відповідно до них можна звинуватити половину членів чинного Кабінету Міністрів, вважає віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко. Томенко, член Блоку Юлії Тимошенко, також заявив: «Кожен громадянин повинен вимагати у Генпрокуратури паралельно відкривати справи проти Миколи Азарова, проти Януковича. Якщо записи автентичні, то треба посадити половину уряду, половину голів обласних адміністрацій, велику команду Адміністрації Президента, ну і значну кількість людей при владі, бо вони були системною, інтегральною складовою команди Леоніда Кучми».
“Kyiv Post”, зокрема, опублікував (30 січня 2001 року) фрагменти однієї з касет, на якій записано розмову між тодішнім Президентом Кучмою та тодішнім губернатором Донецької області Віктором Януковичем. Кучма, зокрема, каже Януковичу: «Тому візьми цього суддю, блядь, за яйця подвесь, хай повисить одну ніч». У відповідь Янукович сказав: «Зрозумів. Ми розберемось».

Щодо суддів у цілому Янукович сказав таке: «Ну, вони подонки. Предсєдатель суда в мене там ненадьожний. Його надо мінять».
Ця розмова стосувалася того, як усунути непокірного суддю Сергія Салова, який відмовився виконувати їхні вказівки. Зрештою, його було засуджено до п’яти років позбавлення волі. 23 березня цього року пан Салов зажадав, щоб його справу додали до справи про вбивство Гонгадзе, вважаючи, що плівки вказують на те, що Кучма підпадає під дію статей 376 і 377 (втручання в діяльність суддів) Кримінального кодексу.

Інші плівки дають свідчення проти теперішнього Прем’єр-Міністра Миколи Азарова, який за президентства Кучми зловживав своєю посадою голови Податкової адміністрації, намагаючись закрити бізнес-структури, які підтримували опозицію, та вимагаючи хабарі. Іншими високопосадовцями, чиї голоси є на плівках, є колишній Генеральний прокурор Михайло Потебенько, який прикривав Кучму, теперішній голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, який тоді був радником Кучми, і нинішній парламентський спікер Литвин.

Плівки також свідчать про фабрикацію кримінальної справи проти тодішнього Віце-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яку було ув’язнено в лютому 2001 року з метою розвалити уряд Ющенка.

Висунення звинувачень проти Кучми викликало багато версій, найпереконливіша з яких полягає в тому, що таким чином влада намагається продемонструвати Європі та США, що в Україні немає «вибіркового правосуддя». Станіслав Речинський, колишній прес-секретар Служби безпеки України (СБУ), пояснив дії влади такою логікою: «Якщо ми порушуємо кримінальну справу проти Кучми, то маємо всі підстави переслідувати Тимошенко».

Критика країн Заходу зосереджувалася на вибірковому правосудді, яке найяскравіше проявляється у кримінальній справі проти Тимошенко. Тимошенко погоджується з цієї теорією: «Вони хочуть таким чином легалізувати політичні репресії та політичні переслідування справжніх опозиційних політиків».

Одначе, влада не спроможна зрозуміти того, що її стратегія приречена на невдачу, адже вона буде змушена застосувати до плівок Мельниченка вибірковий підхід – як і говорив Микола Томенко. Саме тому пан Мельниченко назвав Президента Януковича «камікадзе».

Зокрема, якщо записи на плівках не будуть використовувати вибірково, другим замовником буде визнано Литвина, який очолював Адміністрацію Президента, коли було вбито Гонгадзе. І Мельниченко, і американо-британський автор книги 2003 року «Обезголовлений» Ярко Кошів переконані, що Литвин був співучасником убивства, можливо навіть його головним підбурювачем.

Проте Литвина навряд чи притягнуть до відповідальності, оскільки він є важливою ланкою в команді Януковича і допоміг перетворити парламент у штампувальну машину. Так само й інші високопосадовці, зловживання яких зафіксовано на плівках, у тому числі чинний Прем’єр-міністр Азаров, можуть спати спокійно, адже проти них не буде висунуто жодних кримінальних звинувачень.

Іншими словами, Кучма стане ягням, принесеним в жертву всує, оскільки суд проти нього за відсутності кримінальних процесів проти інших посадовців, чиї голоси зафіксовано на плівках, лише підтвердить той факт, що в Україні правосуддя є вибірковим.
Президент Янукович, як відомо, любить футбол, однак він вочевидь не розуміє, що справою проти Кучми він забив гол у власні ворота.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.