Про важливість співробітництва між Україною та Радою Європи у галузі розвитку місцевої та регіональної демократії

19 квітня 2011, 08:57
Власник сторінки
політик
0
1372

Розвиток місцевого самоврядування визначено одним з пріоритетів державної політики України, на чому вже неодноразово наголошував Президент України В.Ф. Янукович.


Підготовка та проведення широкомасштабної реформи  місцевого самоврядування обумовлює перерозподіл та більш чітке розмежування повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, передачу більш широкого кола функцій та ресурсів, фінансових і матеріальних, від держави до органів місцевого самоврядування відповідно до принципів Європейської Хартії місцевого самоврядування. У зв’язку з цим для нас особливого значення набуває співробітництво з Радою Європи – міжнародною організацією, членом якої є  й Україна.

Мова йде не тільки про унікальну (та єдину в Європі) правову базу Ради Європи у галузі місцевої та регіональної демократії (Європейська Хартія місцевого самоврядування та додатковий (Утрехтський) додатковий протокол до неї, Європейська Конвенція щодо транскордонного співробітництва між територіальними владами або громадами та три додаткові протоколи до неї, переглянута Європейська Хартія міст, переглянута Європейська Хартія щодо участі молоді у суспільно-політичному житті на місцевому та регіональному рівнях, інші рекомендації Комітету Міністрів, Парламентської Асамблеї та Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи), але й нові інноваційні інструменти щодо розвитку місцевої та регіональної демократії (зокрема, Європейську Стратегію інновацій та доброго врядування на місцевому рівні, Європейський тиждень місцевої демократії тощо). У зв’язку з цим хотів би нагадати усім присутнім щодо Україна є однією з пілотних країн-членів Ради Європи щодо впровадження Європейської Стратегії інновацій та доброго врядування на місцевому рівні, а також її 12 принципів. 

Слід наголосити, що з травня по листопад 2011 року Україна має головувати в Комітеті міністрів Ради Європи. Одним з трьох пріоритетів українського головування визначені питання місцевої та регіональної демократії. У зв’язку з цим хотів би з приємністю зазначити, що основні завдання нової програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та сприяння реформам місцевого самоврядування», яка впроваджується за підтримки Шведського Агентства міжнародного розвитку Sida, співпадають з пріоритетними напрямами подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні, а саме:
Розвиток національного законодавства з питань реформування місцевого самоврядування, оптимізації системи адміністративно-територіального устрою України та розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами державної влади відповідно до принципів Європейської Хартії місцевого самоврядування;
Реформування системи міжбюджетних відносин та посилення фінансової автономії органів місцевого самоврядування;
Реалізація реформи житлово-комунального господарства та розвиток міжмуніципального співробітництва з метою удосконалення менеджменту та надання більш якісних послуг населенню;
Підвищення поінформованості представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, широкого кола громадян України про основні завдання та етапи реалізації реформи місцевого самоврядування. 
Особливу увагу у подальшому співробітництву з Радою Європи у галузі розвитку місцевого самоврядування ми маємо присвятити законодавчій роботі. Вирішенню цих завдань сприятиме створення при профільному парламентському Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування робочої групи з питань моніторингу впровадження в Україні Європейської хартії місцевого самоврядування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.