Європейці заохочуватимуть компанії, які дружньо ставляться до жінок

19 квітня 2011, 08:59
Власник сторінки
Народний депутат України, Голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комі
0
3799

Рада Жіночого руху Європейської народної партії провела дискусію щодо запровадження квот в політиці та бізнесі.

14 квітня 2011 року у приміщенні Європарламенту в м. Брюссель відбулось чергове засідання Ради Жіночого руху Європейської Народної Партії, в якому я взяла участь, як член групи ЄНП/ХД в Парламентській Асамблеї Ради Європи та член Колегії ХДС.

Темою засідання було надзвичайно актуальне питання не лише для країн Європейського Союзу, але й для України, – питання встановлення квот для жінок в політиці та підприємництві.

Учасниці зустрічі висловили занепокоєння у зв’язку з існуючою тенденцією, коли жінки не бажають долати перешкоди на шляху кар’єрного росту, та тим, що жінки в суспільстві, і досі, сприймаються, в першу чергу, як домашні господині. Саме тому, двома пріоритетними завданнями встановлення квот було визначено виведення жінок із позиції підпорядкування та змінення сприйняття основної ролі жінки у суспільстві. Представниця Австрії, зокрема, зазначила, що рівності в правах і можливостях між жінками і чоловіками можна досягти лише тоді, коли суспільство сприйматиме як належний розподіл зобов’язань, між чоловіками та жінками, не лише політичного чи економічного характеру, але й щодо ведення домашнього господарства. Представниці ряду країн ЄС неодноразово протягом зустрічі наголошували на необхідності навчати дітей не лише в сім'ях, але й у школах, що хлопчики і дівчатка є абсолютно рівними у всьому.

Водночас, висловлювалось і занепокоєння, що встановлення квот для жінок призведе до сумнівів щодо їх професіоналізму. Зокрема, існує побоювання, що із встановленням квот жінки все частіше чутимуть нарікання, що вони займають певну позицію, чи то в політиці, чи то в правлінні компаній, лише тому, що вони є жінками і з огляду на необхідність дотримання системи квот.

З метою уникнення подібних ситуацій, представниця Швеції запропонувала впроваджувати, замість квотування, систему заохочення підприємств, які активно беруть на роботу жінок та призначають їх на керівні посади. Ідея була підтримана і Президентом Жіночого руху ЄНП пані Доріс Пак, яка зазначила, що можна впроваджувати спеціальні дипломи чи відзнаки підприємствам, які дружньо ставляться до жінок ("women friendly").

За результатами обговорення, учасниці зустрічі погодились підняти питання паритетності у своїх партіях та продовжити обговорення під час проведення Літньої Академії жінок-лідерів.

Крім того, Президент Жіночого руху ЄНП, пані Доріс Пак, надзвичайно тепло привітала участь представниці України у засіданні, та запросила мене доєднатись до участі у Літній Академії жінок-лідерів.

Варто зазначити, що тема рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків є надзвичайно чутливою і дискусійною не лише у межах Європейського Союзу, але й у нас, в Україні.

Однак, всі ми повинні розуміти, що основою діяльності будь-якого суспільства є сім'я, адже саме в родині закладаються не лише загальноприйняті норми поведінки, але й моральні цінності особистості і громадянина. Говорячи про паритетність, не можна змішувати поняття рівних прав і можливостей жінок і чоловіків із поняттями соціальної ролі жінки і чоловіка, закладених природою та Богом.

Сила та єдність сім'ї саме й полягає у взаємодії жіночої та чоловічої сутності. Сім'я, як основа і фундамент здорової нації та суспільства, є найбільшою цінністю, яку ми повинні плекати та культивувати, гідно виконуючи ту роль, яка дана нам Богом та природою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.