Підвищуючи імідж України

11 жовтня 2011, 15:34
Власник сторінки
Надзвичайний та повноважний посол України, голова Представництва України при Європейському союзі (2000-2007 рр.)
0
1980

Цьогорічна зустріч Yalta European Strategy вкотре підтвердила статус важливого майданчика для дискусій в масштабах не лише України, а й всієї Європи.


Можу з впевненістю сказати, що змістовність дискусії у Ялті з кожним роком зростає геометричною прогресією, оскільки ця зустріч була сьомою у моєму житті. Відповідно, зростає і вплив цих дискусій на внутрішнє політичне та економічне життя України. Вдячність за можливість обмінятися думками з кагортою знаних у всьому світі дипломатів, політиків, економістів хочу висловити незмінному організатору «Ялтинської європейської стратегії» Віктору Пінчуку.

Хотів би поділитися враженнями від промов деяких учасників конференції. Мені особливо приємно це робити, адже з деякими з них мене пов’язують давні дружні стосунки ще з часів моєї роботи в Уряді, або ж на дипломатичній службі. Відповідно, мені вдалося почути не лише сказане, але й ті слова, що не були сказані вголос.

Шимон Перес, президент Ізраїлю

Слова пана Переса - слова справжнього лідера, сучасного філософа справили на мене, як і на всю аудиторію величезне враження. Підтвердження - всі учасники, які виступали за ним обов’язково тим, чи іншим способом згадували виступ президента Ізраїлю.   

Шимон Перес у своїй промові говорив про лідерство та управління на сьогоднішньому етапі. На його думку, сьогодні світу потрібні лідери, що не стоять вгорі, а ті, що йдуть зі своїм народом вперед. Це може бути і країна, і регіон, і економіка.. Сьогодні важливо не «керувати», а «вести» людей. Відповідно лідер має не просто знати напрямок руху, але чітко усвідомлювати всі виклики, що постануть на його шляху, вміти об’єднати суспільство, заручитись підтримкою друзів, збільшити коло тих, хто підтримує, а не збільшує коло опонентів.

Якщо спробувати зробити ретроспективу слів пана Переса - багато проблем сучасності пов’язані зі слабкістю політичного керівництва, а саме з браком лідерських рис та амбіцій у політиків та економістів. На жаль, сучасні «лідери» часто просто зупиняються на шляху і починають робити кар’єру на звинуваченні опонентів, конкурентів і т.п.

Крім цього, мені запам’яталася частина виступу пана Переса, де він каже, що для гарного майбутньому важливо «думати, а не пам’ятати». Тобто нам потрібно «не купатися в променях історичної гідності народу», а подумати як саме цю гідність зберегти. Тож, давайте сприймати сучасний стан економічної та політичної ситуації в Україні як дійсний і думати про те, як його покращити в майбутньому. Важливі чіткі плани щодо майбутнього і ще більш важливо – їх поступова реалізація, повторюю реалізація, а не пояснення, що це важко чи не популярно.     

Тоні Блер, екс-прем’єр-міністр Великобританії

Для мене одними з найважливіших стали його слова наступного значення: "..багато людей думають, що керівнику важко приймати рішення. Насправді набагато важче не прийняти рішення, оскільки відповідальність значно вища саме за невчасно прийняте рішення". Я відразу ж згадав про зобов’язання Уряду проводити реформи і для їх підтримки залучити фінансову допомогу МВФ …., а потім пояснення з боку урядовців наскільки "це не популярно". Не думаю, що беручи Уряд на роботу ми чекали від нього легких рішень.

Ларі Саммерс, екс-голова Національної економічної ради США, голова Гарвардського університету

На мій погляд, були цікавими його думки щодо виходу з кризи та достатності чи не достатності тих, чи інших кроків, які здійснюються країнами, чи об’єднаннями країн.

Так, на думку Ларі Саммерса Європейським Союзом здійснювалися потрібні, але недостатні кроки для того, щоб не допустити катастрофу. За  його словами, рішення, які були прийняті не допустили заглиблення кризи, але й не вивели ЄС з кризового стану. Для покращення економічної ситуації потрібні більш радикальні та швидкі кроки в тому числі ті, що стосуються докапіталізації європейських банків для того, щоб вони були сильнішими і могли вистояти в подальшому.

Останнє твердження має пряме відношення до України, адже у нас працює велика кількість банків з іноземним капіталом, а також іноземні банки, які мають тут свої представництва. Тож питання докапіталізації європейських банків має вплив на стан капіталізації українських банків та на ліквідність системи вцілому.

Також, на думку пана Саммерса сьогодні найважливіше питання, яке має турбувати політиків, економістів, фінансистів – це споживання. Адже лише завдяки росту споживання можна досягти економічного зростання, не допустити рецесії, і таким чином зберегти країну від кризи. Для України, яка понад 60% продукції експортує, важливі твердження Ларі Саммерса про те, що думаючи про збереження своєї позиції на зовнішніх ринках потрібно ще більшими темпами розвивати внутрішнє споживання для того, щоб економіка забезпечувала сталий розвиток.

Пробував пан Саммерс також показати, що головна проблема сьогодення – це ситуація в ЄС, при цьому не згадуючи про першопричини фінансової кризи. 

Юрген Фітчен, член ради правління Deutsche Bank AG

Цікавим був виступ пана Фітчена. Так, європейські політики розуміють всі складності, які виникли в ЄС, тому і пропонують вихід, а саме, щоб монетарна політика та контроль над нею був в руках європейського центрального банку, а не у голів держав. На думку пана Фітчена, інакше подолати кризу буде неможливо.

Уряд України також має визнавати, що з питань макроекономічної політики, збереження стабільності фінансової системи в державі він повинен дивитися на НБУ як на визначального гравця. Це аксіома і дискусії тут недоречні. НБУ повинен зміцнювати свою інституційну спроможність.

Враження від виступів українських учасників

Серед виступів українських політиків та економістів були деякі дійсно цікаві та яскраві. Однак, на жаль, промовці відразу після виступів йшли в кулуари спілкуватися з журналістами, тож не брали участь у дискусіях з людьми, що мають 20-ти річний досвід в європейській політиці. Натомість останні не лише брали участь у дискусіях, але й робити нотатки у записниках.

Насправді, під час дискусій на Ялтинській європейській стратегії було озвучено ще багато цікавих думок, які можна брати на озброєння українським політикам, парламентарям, урядовцям. Втім, на мій погляд, я зупинився на основних. Тож, хотів би озвучити висновок, який я зробив для себе -  на жаль, ми (українці) не готові до колективного сприйняття думки, до обговорення, до того, щоб робити власні висновки на основі чужих конструктивних та, іноді, критичних точок зору.  Ми, як говорив Президент Шимон Перес, демонструємо більше здатність пам’ятати ніж думати. А майбутнє навпаки вимагає більше думати. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.