Україна не Австралія

19 жовтня 2011, 17:13
Власник сторінки
Народний депутат України
0
2501

Цікаво спостерігати за розвитком подій навколо австралійського антитютюнового закону, який має примусити всіх виробників цигарок продавати свою продукцію в одноманітних упаковках.

Цікаво спостерігати за розвитком подій навколо австралійського антитютюнового закону, який  має примусити всіх виробників цигарок продавати свою продукцію в одноманітних упаковках. Пачки мають бути оливкового кольору з ілюстраціями захворювань, спричинених згубною звичкою палити. Вперше може бути заборонено зазначати на упакуванні виробника й торгову марку! 

Добрі наміри австралійського уряду стривожили світову спільноту. Серед країн, які висловили своє занепокоєння новацією - Мексика, Нікарагуа, Колумбія, Чилі, Індонезія, Китай. Виробники тютюну спираються на умови СОТ, мовляв, запропоновані австралійським урядом нововведення порушують  Угоду про технічні бар’єри в торгівлі. Крім того, австралійцям закидають зазіхання на інтелектуальну власність тютюнових компаній.

Уявляєте в нас кіоск із цигарками, де у вітринах однакові упаковки зі страшними фото страшних легень? Навряд чи апетитно було б школяреві потягнути до рота цигарку з такої пачки.

 Що ж Україна? Ми дотримуємось ратифікованої 2006р. Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби з тютюном. Попри скандальність парламент все ж ухвалив закон про заборону реклами тютюну. І хоч цей закон забороняє її не повністю, як того вимагає ВООЗ, все ж значно звужує поле для реклами, і те добре!

Помітна закономірність – акцизні ставки на тютюн у нас зростають, і  курити стають менше. 2009 року Україна залишила компанію країн-лідерів за кількістю курців. Однак, наші акцизні ставки досі нижчі за найнижчі у Європі. Для прикладу, максимальна сумарна акцизна ставка на сигарети у Великобританії – 74%, мінімальна у Швеції – 57%. А в Україні - 44%.  Як на мене, «розвиватись» є куди й акцизи можна зробити жорсткішими.  До того ж, у нас акцизне навантаження на цигарки буз фільтру вдвічі менше, ніж на куриво з фільтром. Ці преференції призвели до зростання продажів таких цигарок  лише за першу половину цього року на 50% (у порівнянні з аналогічним періодом  попереднього року). Вважайте, люди стали більше курити безфільтрові цигарки, тобто дешевші та, як вважає низка вчених, шкідливіші. В Європі ці ставки однакові. Чи під силу нам така боротьба за здоров’я людей? А підвищення акцизів не лише зробить куриво менш доступним, а й дасть додаткові гроші для бюджету, які зовсім не зайві для системи охорони здоров’я.

Європарламентарі закидають Україні контрабанду цигарок. Мовляв, з 80 мільярдів сигарет, які щороку нелегально завозяться в країни ЄС, 30 мільярдів походить саме з України. А от збільшення ставок акцизу в Україні дозволило б значно зменшити обсяги контрабанди українських сигарет до інших країн. Це вже - імідж держави.   

Повертаючись до Австралії. Цікаво чим закінчиться протистояння здорового способу життя й бізнес-інтересів… Поки австралійський уряд змушений пригальмувати – міністр охорони здоров’я  заявляє, що опозиція лобіює інтереси великих тютюнових компаній. А Рада Австралії з питань раку закликає Сенат ухвалити закон, облишивши політичні ігри. Якщо здоровий глузд переможе, то Австралія створить світовий прецедент. І буде на кого рівнятись…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.