Дещо про "низьку" інвестиційну привабливість України

11 січня 2012, 12:15
Власник сторінки
Голова Державної податкової служби України
0
40386

Чомусь вважається хорошим тоном інвестиційну привабливість України малювати виключно у чорному кольорі.

У людини, необізнаної з реальним бізнес-кліматом, може скластися враження, що Україна – це така держава, з якої бідолашні європейські інвестори тікають масово і в паніці. Виводять гроші мільйонами, чорнозем вивозять вагонами, обладнання і техніку – ешелонами. І наостанок присягаються, що й онукам своїм заборонять відкривати бізнес в Україні.

Причин для того, щоби бачити ситуацію саме так, називалося багато. З деякими я згоден, з деякими – не зовсім. А з деякими зовсім не згоден, хоча і беру до уваги.

 Але коли серед факторів, що впливають на можливий відтік інвестицій, називають складність податкових процедур (зокрема – відшкодування ПДВ), то я вважаю своїм обов’язком виступити на захист моїх колег, які багато роблять для наближення наших стандартів оподаткування до європейських.

 Про таку складну тему, як інвестиційна привабливість України, треба говорити з цифрами в руках. І ці цифри свідчать, що запроваджені новим податковим законодавством правила є, по меншій мірі, прийнятними для бізнесу, побудованого на європейських інвестиціях (і за європейськими, відповідно, стандартами).

 Всього у минулому році, за попередніми даними, на рахунки платників ПДВ відшкодовано 42,8 млрд. грн. З них 19,5 млрд. грн. припадає на підприємства з іноземним капіталом. Майже половина.  При цьому – увага! – 16,1 мільярда дісталося капіталу європейського походження.

 Зараз активно запроваджується система автоматичного відшкодування ПДВ. Особисто я не маю сумнівів, що доволі скоро іншої і не буде.

 Тут ми маємо той же паритет – з 326 платників, що отримують відшкодування «автоматом», 155 – з іноземними інвестиціями. В тому числі з європейськими – 113.

 Немає жодних підстав говорити про те, що українські податкові процедури здаються європейцям надто складними чи відлякують бізнесменів. Наведена статистика наочно демонструє, що підприємства з іноземним капіталом активно користуються таким механізмом державної підтримки, як відшкодування ПДВ. І суттєвих перешкод, які б заважали їм це робити, немає.

Навпаки, я впевнений, що за підсумками нового, 2012 року названі показники суттєво зростуть.

 І, до речі, в кінець світу я також не вірю.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.