Свята Софія відкриває фонди: ви матимете змогу побачити те, що ніхто не бачив

28 січня 2013, 14:10
Власник сторінки
історик, кандидат історичних наук
0
868

Давньоруські фрески під час радянської доби вивозили з Києва, але залишилося. Побачити це – означає доторкнутися до нашої історії, відчути подих часу. Хто ще надасть таку можливість? Тільки Софія...

Кажуть, що люди, які живуть біля моря не цінують моря. Не знаю чи це точно. Але порівнюючи це з Києвом наважуся заявити: люди, які живуть поруч із найдавнішими музеями світу не цінують музеїв. Київ - це серце України - Руси. Точніше, її серце - це київські заповідники. Мені здається, що голодні 90-ті та безсоромні 2000-ті навіть у найінтелігентніших людей знизили цікавість до музеїв, і дуже вірю, що це – тимчасово. Адже національні заповідники в Києві - це місця настільки енергетичні, що вони все одно насичують нашу духовність та відтворюють нашу любов.

Я знаю, що приватні англійські школи уроки історії та мистецтва проводять в Національних музеях. Вважається, що це привілей для дітей багатих батьків. У нас поки що немає такого розшарування, але уроки столичних школярів в Софії Київській не стали звичаєм. Поки що не стали.  Коли я очолила Національний заповідник «Софія Київська», я повірила, що зможу стати тим рушієм, який викличе сплеск інтересу до нього. Що ми робимо для цього? Відкриваємо Фонди Софії, купуємо комп’ютери, розпочинаємо проект «Відкриті Фонди». Тобто журналісти, глядачі зможуть побачити ті музейні експонати, які ніхто ніколи не бачив. Кожен з них - це історія.

У 2013-му завершенню будівництва Михайлівського Золотоверхого Собору виповнюється 900 років. Можливо, батьки, які люблять нашу історію захочуть побувати в Михайлівському залі Святої Софії. Можливо, вони візьмуть дітей або порадять вчителям провести шкільну екскурсію. Відкривши фонди Софії, ви побачите фрески, які не бачив ніхто, які ніколи не виставлялися. Давньоруські фрески та мозаїки під час радянської доби вивозили з Києва, але все ж дещо залишилося. Побачити це, почути розповідь – означає доторкнутися до нашої історії, відчути подих часу.  Хто ще вам надасть таку можливість? Тільки Софія…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.