Черговий крок більшості ВРУ до знищення місцевого самоврядування в країні

05 квітня 2013, 15:17
Власник сторінки
Народний депутат України
0
2027

Законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо визначення деяких доходів бюджету», що був «прийнятий» більшістю 5 квітня - черговий крок до знищення місцевого самоврядування

Вчорашній день, 5 квітня, ввійде в сучасну історію України як день панування абсолютного маразму: в першу чергу внаслідок відвертого ігнорування законів більшістю і частиною позафракційних депутатів по вул. Банковій, а по-друге, за рахунок колосального цинізму та обману депутатами власних виборців, що відбулося там же.

Депутатами в режимі ручного голосування був «протягнутий» законопроект №2177 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо визначення деяких доходів бюджету». За свідченням прес-центру ВР цей законопроект «має на меті врегулювання питання щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг та уникнення неузгодженості окремих положень Бюджетного кодексу». Суть закону така: державний збір за реєстрацію юридичних та фізичних осіб, а також за надання інших адміністративних послуг місцевими органами, що раніше залишався в місцевих та районних бюджетах, тепер потраплятиме прямо до державного бюджету. Проте, утримання органів, що здійснюють реєстрацію, як і раніше, відбуватиметься за рахунок місцевого бюджету. 

Як депутат-мажоритарник я працюю не лише з жителями міст і селищ, але й з представниками місцевих рад і виконавчих органів. Принагідно зазначу, що вчора в місцевих бюджетів забрали ще одне джерело надходження коштів, тобто зробили ще один крок до знищення місцевого самоврядування в Україні. 

Дії провладної більшості разюче відрізняються від того обіцяного «покращення» та «стабільності», що регіонали та Президент Янукович наобіцяли під час передвиборчої кампанії. У передвиборчій програмі Партії регіонів, розміщеній на сайті ЦВК, у багатообіцяючому розділі «Сильні регіони – процвітаюча держава» зазначається:  

«Держава процвітатиме, якщо будуть потужними її регіони. З метою подальшого розвитку місцевого самоврядування:

  • будуть розширені повноваження органів місцевого самоврядування;
  • 60% зведеного державного бюджету – місцевим радам».


Я так само можу нескінченно цитувати Президента Януковича, який голослівно розказує про реформу місцевого самоврядування і при всякій нагоді згадує Європейську хартію місцевого самоврядування. Наведу лише деякі цитаті з його березневого виступу на Раді Регіонів, ініціатором якої він же і виступив:    

  • «Сьогодні настав час практичних дій для створення належних умов такої реформи [реформи місцевого самоврядування]»
  • «Необхідно комплексно задіяти усі наявні на місцевому рівні можливості щодо наповнення місцевих бюджетів та максимально використати існуючі в регіонах ресурси…»
  • «Чим більше свободи для місцевого самоврядування у господарській сфері, тим більшим буде власний фінансовий ресурс розвитку»

Думаю цих цитат вистачить аби чітко продемонструвати не лише той факт, що депутати-регіонали не чують ні народу, що легітимізував їх на ласі депутатські місця, ані основних меседжів власного президента.

«Прийнятий» законопроект №2177 не лише не надає місцевим органам «власний фінансовий ресурс розвитку», але елементарно забирає останні фінансові крихти місцевих бюджетів!

 «Правове регулювання та сама практика місцевого самоврядування не задовольняють сучасних потреб України. Зауважу, що при цьому вони також не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування. Невиконання ж положень Хартії є істотною перепоною на шляху реалізації курсу на інтеграцію до Європейського співтовариства», - повідомив Президент Янукович.

В оригіналі у статті 9 Хартії йдеться про забезпечення місцевих громад «власними  адекватними фінансовими ресурсами» (п.1), а також про те, що «принаймні частина фінансових  ресурсів  органів  місцевого самоврядування  формується за рахунок місцевих податків та зборів» (п.3).

Тобто, користуючись логікою Президента, приймаючи законопроект №2177, депутати провладної більшості в парламенті створюють істотні перепони на шляху інтеграції до ЄС, а їх дії є такими, що не задовольняє сучасних потреб України. А це означає, що вони вчергове зраджують передвиборчим обіцянкам, що, власне, і не є сенсацією. 

Отже, з того, що депутати проголосували за заздалегідь безглуздий закон напрошується наступний висновок: місцеву владу роблять все більш і більш залежною від «доброї волі» уряду або принципу угодний – не угодний, за яким формуватимуться подальші видатки з бюджету на ті чи інші громади (приклад колосальних коштів, виділених з бюджету на м. Єнакієве наочно це демонструє). А залежні громади – це підконтрольні громади.

І якщо депутати, що пройшли за партійними списками, завжди можуть пересидіти за спинами фракції, то ті депутати, що пройшли за мажоритарними округами муситимуть повертатись до своїх виборців і працювати з ними. Мене цікавить як вони дивитимуться в очі людям, яким ще нещодавно обіцяли допомогу та всебічну підтримку, й пояснюватимуть мотиви та причини голосування за законопроект, що оббиратиме їх громаду.

Виходячи з зазначеного з усією відповідальністю заявляю про те, що сьогоднішня більшість у ВРУ, на чолі з Партією регіонів, зробила ще один крок до знищення інституту місцевого самоврядування в Україні!  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Партія регіонів,Лабунська,самоврядування,більшість,місцеві громади
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.