Соціальні інновації: 7 причин робити добро

26 січня 2011, 10:16
Власник сторінки
маркетолог, соціальний підприємець
0
3833

Соціальні інновації – тренд принаймні на найближче десятиліття. Якщо «інновації» ні в кого не викликають запитань, то з приставкою «соціальні», тренд став об’єктом дискусій, отримав шквал коментарів, аргументів «за» та «проти».

Попри те найбільші світові корпорації вже заявили, що одним з важливих пріоритетів своєї подальшої діяльності бачать в дотриманні принципів сталого розвитку та веденні соціально відповідального бізнесу. Плани грандіозні – заміна сучасних продуктових лінійок на нові, більш "еко-дружні", зміна схем виробництва, а  подекуди і частково бізнес-схем. Провідні університети такі як Оксфорд, Кембрідж, Нью-Йоркський університет та інші запровадили на своїх МВА програмах окрему – для соціальних підприємців та управлінців соціально-відповідальних бізнесів. А деякі футурологи впевнено пророкують тотальну появу у корпораціях нової посади – менеджер з соціально-відповідальності бізнесу. Не залишилися поза трендом і урядовці, правда, не нашої країни. Згідно повідомлення The Economist, ще наприкінці минулого року одразу у двох країнах, в США на рівні Білого дому та Великобританії, зазначили, що бачать необхідність в підтримці соціальних інновацій і соціального підприємництва та виділили на дані потреби суми з неймовірною кількістю нулів.  

Саме тому  переваги відповідального ведення бізнесу та суспільно важливі ініціативи заслуговують більш уважного погляду та аналізу.

Чому варто робити добро:

 1. Соціальна відповідальність бізнесу це інвестиція.
Якщо раніше компанії здебільшого віддавали перевагу філантропству (меценатству) та підтримували соціальні ініціативи, які вибирали інтуітивно, керуючись виключно моральними мотивами керівника, тому що «так гарно», то сьогодні можна сміливо говорити про зміну такого підходу. Трендом 2010 став обґрунтований та уважний відбір тих тем, ініціатив чи проектів, які відповідають цілям та місії компанії і передбачають повернення інвестицій. Просунуті компанії намагаються концентруватися лише на кількох напрямках, які так чи інакше відповідають  діяльності бізнес-структури, мають чіткі цілі і таким чином поглиблюють комунікацію споживачу місії компанії.

2. Збільшення продаж
Дуже подобається один з перших масштабних прикладів доброчинного маркетингу, проведеного American Express ще на початку 1980-х з метою збору коштів на реставрацію статуї Свободи. Компанія пообіцяла власникам карток перерахувати певну суму у фонд реставрації Статуї з кожної карткової операції, а також при оформленні кожної картки. В результаті акція компанії принесла 1,7$ мільйона для славнозвісної статуї, кількість операцій збільшилися на 27%, а число нових власників карток – на 10%. 

3. Зміцнення позиції бренду
Споживачі впевнено підіймаються на вершину піраміди потреб Маслоу і прагнуть самореалізації через причетність до чогось особливого, вагомого. Якщо споживачі знають, як функціонує бренд, що він «думає і відчуває», вони ставлять нове питання: «У що він (бренд) вірить?». Згідно досліджень 43% користувачів Facebook є фанами хоча б одного бренду у цій соціальні мережі і 40% натисли кнопку «Подобається» для того, щоб продемонструвати приналежність до цього бренду перед своїми друзями.

Власне суспільно значущі ініціативи здатні надати бренду нове обличчя, вигідно відрізнити продукт, створити унікальні, довгострокові стосунки між брендом та споживачем.

4. Високий рівень репутації
Репутація особливо важлива для компаній,  які працюють на шалено конкурентному ринку, вона може зіграти важливу роль в кризовій ситуації, надає кращі можливості для того, щоб залучити, мотивувати та утримати висококваліфікованих працівників.

5. Зменшення операційних витрат.
Наприклад, на промо та рекламу, бо за компанію в буквальному сенсі цього слова говорять її справи. Стрімкий розвиток соціальних мереж відкрив нові можливості.
Так в серпні минулого року Procter and Gamble запропонувала блогерам та їх читачам зібрати питну воду для жителів Африки.
 
Ось такий віджет  кожен бажаючий блогер міг розмісти у своєму блозі. А за кожен клік читача компанія обіцяла надати два літри води (що дорівнює одному дню життя) тому, хто цього потребує. Всього за пару місяців компанія зібрала 20 000 днів чистої питної води.
Серед українських підприємців гарним прикладом може слугувати досвід нічного львівського клубу Metro, який зекономив бюджет на проведення промо-кампанії у Facebook, надав можливість своїм шанувальникам за допомогою всього одного кліку долучитися до гарної справи, отримав купу нових фанів і продовжує допомагати тим, кому це справді потрібно. Клуб пообіцяв за кожен «like» перерахувати по 1 грн. на  рахунок «Мальтійської служби допомоги», які підуть на закупку м’яких ліжок для дітей-сиріт.


Протягом 7 днів з дня оголошення акції до сторінки приєдналося 2000 нових фанів. Акція триває.

6. Привабливість для інвесторів та фінансових аналітиків
Я не фахівець з фондового ринку та добре розумію, що вартість акцій компанії на біржі у великій мірі залежить від  вартості бренду, його репутації, віри в нього.  

7. Сталий розвиток – двигун інновацій
Перше, чого мене навчили на економічному факультеті, так це того, що потреби безмежні, а от ресурси для їх задоволення обмежені. І це об’єктивне явище. Здійснюючи будь-які дії варто замислитися, як вони впливають на навколишнє середовище та до чого можуть привести в майбутньому. Якщо ще  недавно було «класно», якщо компанія враховує засади сталого розвитку у своїй діяльності, сьогодні «було б дуже добре» це робити, то зовсім скоро це буде єдиний можливий шлях для розвитку бізнесу. Та важливо і те, що вже сьогодні переосмисливши бізнес-модель, продукти та технології за принципами сталого розвитку, компанії можуть знизити витрати та підвищити доходи. Саме сталий розвиток є запорукою інноваційності компаній, а отже ключем до прогресу, що особливо важливо в період економічної кризи.

Тому не соромтеся робити добрі справи! Це може бути дуже вигідно!
Змінюйте світ. Заробляйте більше .

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: инновации,бренд,стратегия,социальная ответственность,соціальні інновації
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.