Чому українці не платять в Пенсійний фонд

28 лютого 2011, 15:23
Власник сторінки
Управлінець у сфері он-лайн рекрутменту
0
10540

Ключова мета пенсійної реформи – зменшення дефіциту Пенсійного фонду. Сума пенсійних виплат вже досягла 2/3 бюджету держави, в той час як кількість пенсіонерів збільшується, а працюючого населення – навпаки.

Проте останні не бажають платити внески до фонду і, мало ймовірно, що пенсійна реформа змусить їх змінити свою думку.

Згідно результатів опитування, проведеного hh.ua, 83.66% менеджерів українських компаній не задоволені нинішньою пенсійною системою. Значна їх частина - 39.95% не довіряє свої гроші державі, і самостійно заощаджує на достойну старість. Лише 19.73% офісних працівників продовжують сподіватися, що отримають хорошу пенсію від держави, а в недержавні пенсійні фонди гроші носять лише 5.08% «білих комірців».

У менеджерів багато причин для недовіри приватним фінансовим установам. Проте, згідно умов пенсійної реформи, віддавати частину свого доходу в приватні руки доведеться, адже трьох рівнева система пенсійного забезпечення передбачає, що відрахування із заробітної плати до недержавних пенсійних фондів за шість років повинні зрости з 2% до 7%. При цьому, згідно нашого опитування, рівень довіри до приватних пенсійних фондів складає всього 8.72%.

Що говорити про  недержавні пенсійні фонди, якщо 10.53% українців не бажають платити внески до державного Пенсійного фонду. 20.70% з них не хочуть цього робити по тій причині, що їхнім коштом фінансуються надвисокі пенсії колишніх чиновників, а 29.06% менеджерів українських компаній взагалі вважають, що високопосадовцям (а це судді, прокурори, міністри, депутати і інші «наближені») пенсія не потрібна взагалі.

Не можна сказати, що бажаючих сплачувати внески до Пенсійного фонду, навіть за нинішніх умов, немає. 9,81% українських менеджерів хотіли б платити внески до Пенсійного фонду, але не мають такої можливості. Чому? Нині створено всі умови для того, щоб зарплати оберталися в тіні. Такий стан справ не задовольняє як працівників, які хочуть мати всі соціальні гарантії, так і керівників компаній, які теж «хочуть спати спокійно».  Проте, коли доходить до чистих розрахунків і працівник розуміє, скільки податків буде утримано з його зарплати, бажання працювати «по-білому» пропадає.

Ключовим питання пенсійної реформи має стати виведення зарплати з тіні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: пенсійна реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.