Відносини з ЖЕКами: на шляху до справедливості

21 березня 2011, 16:08
Власник сторінки
політик, юрист
0
5141

Нещодавно у статті «Покращення» життя наступить вже незабаром: коли в українців почнуть відбирати квартири?» я розповів про тему, яка стосується всіх громадян України. Нагадаю, йшлося про порушення конституційних прав громадян на судовий захист

Суть питання полягала в наступному. Влітку 2010 року до Цивільного процесуального кодексу України були внесені зміни, які надали можливість ЖЕКам стягувати заборгованість з громадян за оплату житлово-комунальних послуг як у загальному порядку – у позовному провадженні, так і у наказному провадженні, тобто у спрощеному порядку – без повідомлення та без виклику сторін. Разом з тим, самим громадянам залишили можливість захищати свої права у спорах з ЖЕКами винятково у загальному порядку.

Таким чином, ЖЕКи наразі знаходяться в привілейованому положенні у порівнянні з громадянами. Причому ви навіть можете не знати про сам факт подачі на вас до суду та про рішення суду не на вашу користь. Дізнаєтеся ви про це вже тоді, коли прийде судовий виконавець, аби описати ваше майно для продажу на аукціоні за борги перед ЖЕКом.

На захист права споживачів послуг ЖЕКів став «Фронт Змін». Лідер партії, народний депутат України Арсеній Яценюк вніс до парламенту законопроект, який унеможливлює стягнення заборгованості за cпрощеною процедурою. Крім того, депутати місцевих рад, обрані від «Фронту Змін» ініціювали питання щодо заборони стягнення ЖЕКами заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг у наказному провадженні.

І ось вже є перші позитивні результати. 14 березня 2011 року Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України надало експертний висновок: законопроект Арсенія Яценюка (№ 8156) в цілому підтримало і запропонувало парламенту схвалити його в першому читанні. Після внесення запропонованих змін громадяни «матимуть більше можливостей для ефективного захисту власних прав та інтересів у ході розгляду їх спору з постачальниками відповідних послуг, оскільки  такий розгляд відбуватиметься за правилами «загального» судового процесу», зазначається в цьому висновку.  

Це підтверджує, що відстоювати свої права можна і треба.

Країні потрібен громадський контроль за діями влади. Представники територіальних громад не повинні допускати свавілля ЖЕКів. Для цього депутати місцевих рад, яким громада довірила захищати її інтереси, повинні підтримати ініціативу про заборону ЖЕКам стягувати борги за спрощеною процедурою.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.