Китайська грамота: адмінреформі виповнилося 6 місяців

10 травня 2011, 13:14
Власник сторінки
Управлінець у сфері он-лайн рекрутменту
0
1954

Сьогодні виповнилося 6 місяців з того часу як в Україні було втілено адмінреформу. Проте за цих півроку державна служба не позбулася совкових нашарувань. Вона залишається технічно та методично відсталою і закритою для пошуку роботи

В період радянського минулого України чиновниками ставали партійні функціонери та члени їх сімей. Ця робота була престижною і гарантувала бюрократам доступ до багатьох благ, недосяжних пересічному представнику «радянського народу».

З тих часів суспільний устрій змінився, але підходи до підбору чиновників майже не зазнали змін. Ні для кого не секрет, що влаштуватися на держслужбу «по резюме» в Україні практично неможливо. Відбір чиновників відбувається за двома принципами – «свій», або «попросили».Тому сучасному бюрократу не обов’язково відповідати високим критеріям професіоналізму, щоб посісти високу посаду.

В Україні бажаючих мати відношення до роботи в держапараті не меншає. Наше опитування, проведене серед менеджерів українських компаній, показало, що близько 80% з них бажають бути депутатами. При цьому кожен п’ятий зізнається, що депутатський мандат потрібен йому, щоб красти гроші з бюджету. 60% опитаних переконані в тому, що депутати тільки тим і займаються, що розкрадають держбюджет. І лише близько половини вважають, що інколи у Верховній Раді приймають закони.

Можливо саме через цей стереотип державна служба залишається привабливою для шукачів роботи.

ХІБА В ІНШИХ ДЕРЖАВАХ НЕ ТАК?

Практично єдиним доступним джерелом інформації про роботу в центральних органах виконавчої влади є офіційні сайти міністерств і відомств. На них є розділ «Вакансії», який так чи інакше наповнюються інформацією. Але з точки зору ефективного рекрутингу це більше схоже на імітацію, ніж на реальний процес підбору персоналу.

В розвинених країнах світу набір працівників на державну службу проходить на таких же засадах, як і в корпоративному секторі. В Україні ж складно навіть уявити, щоб уряд на якомусь із сайтів з пошуку роботи, розмістив вакансію заступника міністра. В той же час у Фінляндії високопоставлених чиновників набирають саме так – з допомогою професійних рекрутерів.

За даними, які наводить рекрутингове агентство «HR Consulting», В Швеції (думаю нікому не потрібно нагадувати про високі стандарти демократії і соціального захисту в цій країні) більше 90% чиновників набирають з допомогою сайтів з пошуку роботи та рекрутерів. 

В більшості розвинених країнах світу така практика вважається нормальною і сприймається в якості одного з найдієвіших запобіжник проти корупції. Зокрема, президент Мексики  Вінсент Фокс в 2000 році обрав подібну стратегію як один із інструментів боротьби з хабарництвом в державних установах.

Україну ж з нинішнім підходом до підбору чиновників перебуває на одному рівні з комуністичним Китаєм.

НА ЩО РОЗРАХОВУВАТИ ЗВІЛЬНЕНОМУ ЧИНОВНИКУ

Поки що єдиним помітним наслідком нещодавньої адмінреформи є збільшення кількості звільнених чиновників, які намагаються знайти роботу в корпоративному секторі. Зокрема, наші дослідження показують, що кількість резюме таких кандидатів в 2010 році збільшилася в три рази, в порівнянні з попереднім роком. А за перші два місяці 2011-го чиновники розмістили майже половину резюме від тієї кількості, яка була в попередньому році.

На ринку праці для колишніх чиновників характерними є завищені зарплатні очікування і недоліки у вигляді відсутності бізнес-мислення, низької мобільність і стресостійкості, забюрократизованість і орієнтація на процес, а не на результат. Не справедливо буде не зазначити про плюси колишніх чиновників, серед яких  вірність і лояльність до керівництва. 

Цього, як ви розумієте, не достатньо, щоб бути конкурентним кандидатом в корпоративному секторі. В Україні знайдеться не багато роботодавців, які готові платити високу зарплату за приставку «екс-».  Тим часом більшість  (21,3%) екс-головних спеціалістів, і навіть, екс-начальників відділів та управлінь бажають працювати на позиції, яка відводяться в компаніях для студентів та кандидатів з невеликим досвідом - помічником керівника компанії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.