Куди вигідно і надійно вкласти гроші у III-IV кварталі 2011 року!!!

23 вересня 2011, 12:31
Власник сторінки
0
2909

До вашої уваги представлено огляд можливих напрямів інвестування у ІІІ — ІV кварталі 2011 року. В Україні навіть до кризи чесно заробити 100% річних вдавалося не багатьом. Зараз це те саме, що зірвати джекпот у національній лотереї. Проте, шанси розбагаті

1. Депозити

Минулий рік став знаковим для українських банків. Загальний обсяг

коштів фізосіб на депозитах не просто повернувся на докризовий рівень, а значно перевищив його. А ось вкладникам цей рік запам'ятався відчутним зниженням дохідності за депозитами. Ще на початку 2010-го розмістити гривню на річному депозиті можна було під 20–21%, а вже в 2011 — щонайбільше під 13–14%. Подешевшали й валютні вклади: з 11–12% до 6 — 7% річних. Станом на початок липня 2011 року середня прибутковість депозитів терміном на 1 рік становить 11,13%, короткострокових – 8,88%. Валютні депозити приносять 5,49% прибутку на рік. Відновлення довіри до банківської системи-не єдина зміна в поведінці українців. Тепер вони віддають перевагу довгостроковим (6–12 місяців) вкладам, тоді як ще 2009-го відкривали рахунки на 7–14 днів, щонайдовше — на місяць. Змінилися й валютні вподобання наших співвітчизників: якщо 2009 року вони зберігали в інвалюті (у доларах чи євро) близько 60% коштів, то у 2011-му менш ніж 50%. Причини очевидні: курс долара стабілізувався, загрози стрімкої девальвації немає, а ставки за гривневими депозитами значно вищі.

Прогноз У ІІІ-ІV кварталі 2011 року дохідність за вкладами знижуватиметься надалі приблизно на 0,2% на місяць. Найпривабливіші умови банки пропонують за довгостроковими гривневими депозитними програмами — від 6 місяців до року. Зараз фінустанови активно розвивають кредитні програми в нацвалюті і, відповідно, зацікавлені в залученні довших ресурсів. Активніше кредитування може бути на руку вкладникам: що більше кредитів видаватиметься, то вища потреба банків у ресурсах, відповідно падіння ставок уповільниться.

2. Валюта як спосіб мінімізації курсових ризиків 2010 рік на міжнародних валютних ринках видався вкрай неспокійним. Євро подешевшав до американського долара на 8,5%. Це найгірший результат серед базових валют, до яких відносять англійський фунт, євро, японську ієну, швейцарський франк, новозеландський, австралійський та канадський долари. На сьогодні валові валютні резерви в Україні складають 37,8 млрд. дол. проти 29,4 млрд. дол., які були в минулому році.

Літні місяці традиційно спокійні у всіх сферах, і валютний ринок не є винятком. Звичайно, на готівковому ринку у зв'язку з сезоном відпусток можна очікувати деякого пожвавлення, але навряд чи це якось вплине на рух курсу.

Прогноз У ІІІ-ІV кварталі 2011-го курс нацвалюти буде стабільним. Щоправда, від коливань курсу гривні (± 2–3%) ніхто не застрахований: Нацбанк все ж таки зважився відпустити її у вільне плавання й зосередитися на контролі зростання цін. А ось курс євро в Україні, як і раніше, залежатиме від динаміки валюти на світових ринках.

Подальша доля євро залежатиме від стану європейської економіки. Увага інвесторів прикута до проблем суверенних боргів периферійних країн Європи — Греції, Іспанії, Португалії, Ірландії. Слабкі економіки цих країн несуть загрозу для стабільності єдиної валюти. Зростанню курсу євро сприятиме покращення стану економіки єврозони в цілому. Основний сигнал — інфляція в єврозоні, викликана зростанням споживання. Будь-які розмови про підвищення ставок призведуть до подорожчання валюти. Зараз Європейський центробанк налаштований агресивно, облікову ставку може бути підвищено.

3. Акції До кризи акції другого ешелону (малоліквідні папери) були найдохіднішим інструментом фондового ринку. На початку минулого року малоліквідні акції подорожчали на 100–150%.

У 2011 році другий ешелон не принесе інвесторам надприбутків. Зазвичай торговці звертають увагу на малоліквідні папери тоді, коли у блакитних фішок (найбільші емітенти на біржі) потенціалу зростання немає. Цього року зростатимуть лише деякі галузі й емітенти. Основним драйвером стануть позитивні фінансові результати компаній та інвестиції у виробництво.

Прогноз У міру того, як ринки, що розвиваються, будуть боротися з інфляцією, а країни з розвиненою економікою займатися питаннями фіскальної нестабільності, очікується більш повільне зростання попиту на сталь і виробництва сталі в IIІ-ІV кварталі 2011 р. Користуватимуться попитом у покупців акції сировинних компаній. У світі сировина зараз дорожчає, а зростання цін завжди підігрівало інтерес до таких активів. Гарні перспективи й у машинобудівної галузі. Автомобільний ринок потроху відновлюється, автокредитування повільно, але відроджується, тож у машинобудівних компаній з’явиться можливість показати відносно непогані результати за підсумками року. Крім того, продукція вітчизняного автопрому користується попитом у країнах СНД. Потенціал зростання акцій Луганськтепловоза, наприклад, — 70%.

Крім того, напередодні Євро2012 зростає попит на приміські поїзди. Укрзалізниця вже замовила два такі поїзди на суму близько $14 млн, у планах ще чотири. Лише на цьому Луганськтепловоз заробить $60 млн. Після значного спаду фондового ринку в І кварталі 2011 року, в цьому півріччі прогнозується його зріст на 20-30%.

4. Накопичення в страхових компаніях — найменш ліквідне, але надійне…… За оцінкою фахівців, 2008-2009 р. став перехідним для ринку страхування. Головні зміни на страховому ринку України мають відбутися в 2010-2015рр. За умови внесення кардинальних змін до страхового законодавства, обсяг страхового ринку України в найближчі два-три роки може збільшитися на 40-50%. Прогнозується, що протягом зазначеного періоду відбудеться зростання ринку реального страхування приблизно в 10 разів. За окремими даними, обсяг страхових премій в Україні щорічно збільшується приблизно на 3,5 млрд. грн. У 2010 році зростання класичного ринку та сегмента фінансових схем відбувалося паралельно та досить повільно, оскільки були відсутні чинники, які могли б істотно змінити ситуацію.

Прогноз У 2010 році ринок страхування життя зібрав премії на суму 827,3 млн. грн. Таким чином, у поточному році обсяг ринку може вирости на 11-12,4%. У 2010 році спостерігалася тенденція збільшення укладення довгострокових договорів страхування корпоративними клієнтами. У поточному ж році, за словами експертів, будуть користуватися попитом п’ятирічні договори страхування. Компанії змушені будуть диверсифікувати канали продажів, на заміну універсальним програмам страхові компанії будуть шукати нові ніші. Щодо накопичувального страхування життя, то в середньому ми прогнозуємо дохідність за таким видом інвестування на рівні 15-20% річних в залежності від страхової компанії. Крім того, особа, яка уклала договір перебуває під страховим захистом компанії.

5. Золото — вічний актив.…. Золото й далі радує інвесторів: у 2010-му їхні вкладення збільшилися майже на третину. Минулий рік виявився доволі успішним для всіх металів — платина подорожчала на 20%, срібло — на 82%, а паладій — аж на 95%. Основною причиною, що штовхає ціни на метали догори, залишається нестабільність світової фінансової системи. Попри активне зростання цін за останнє десятиліття, золото все ж таки зуміло зберегти за собою репутацію тихої гавані. Різке подорожчання стало додатковим чинником, що змусило звернути на жовтий метал увагу тих інвесторів, які зазвичай шукають дохідніші активи для вкладень.

У ІІІ-ІV кварталі 2011 року зростання цін на золото буде набагато скромнішим — 10–15%. Та спекулянтам і охочим швидко розбагатіти слід бути дуже обережними. Найбільші активно зростаючі економіки прагнуть диверсифікувати свої резерви — і золоту в цьому, з огляду на все, приділятиметься дуже важлива роль. Впливатимуть на ціни й геополітичні чинники. Нині, на тлі заворушень на Близькому Сході, золото б’є рекорди — його вартість уже підскочила до 1400$ за тройську унцію й далі зростає. За прогнозами фахівців, 2011-го середньорічна ціна жовтого металу збільшиться до $1500–1550 за унцію (+10–15% до нинішніх цін). При цьому протягом року можливі значні коливання цін: від $1250 до $1650 за унцію. Як і колись, найпопулярнішим способом вкласти кошти в золото залишаються металеві депозити. Головна їх перевага — можливість заробити не лише на зростанні цін, а й за рахунок відсотків. Основний мінус — золоті депозити не покриваються Фондом гарантування вкладів фізосіб, тож у разі банкрутства фінустанови вкладник ризикує залишитися ні з чим. Зазвичай дохідність золотих депозитів невелика — близько 2%. Нещодавно на ринку з’явилися так звані металеві рахунки — рахунки до запитання, на яких гроші переводяться у грами або унції золота, Але конкретно не вказується ані кількості злитків, ані їхньої маси. Істотний їхній мінус — низька дохідність (до 0,5% річних).

6. Нерухомість Сьогодні житло в більшості міст України коштує приблизно вдвічі дешевше, ніж до кризи, — відхід спекулянтів із вторинного ринку нерухомості у 2009-му за лічені місяці обвалив ціни на квартири. Проте, попри обвал 2008–2009 років, житло дешевшало й у 2010-му. Щоправда, не так стрімко. Середня вартість квадратного метра торік знизилася приблизно на 6–8%. Продавці, які розраховували восени продати квартири дорожче, так і не дочекалися активізації попиту. І тому почали знижувати ціни. До того ж покупці активно торгуються, і різниця між ціною пропозиції та реальної угодою знову досягає 15%. Наявність дисконту нерозривно пов'язана зі ще однією особливістю українського ринку житла, що проявилася в 2009–2010 роках. Це — значна диференціація цін залежно від місця розташування, оснащення та престижності конкретного об'єкта. Причому під престижністю — на відміну від докризових часів — у 2011 році мається на увазі не розташування будинку в історичному центрі, а кодовий замок на дверях під'їзду, наявність консьєржа, а також відсутність безхатченків на сходах та алкозалежних серед сусідів. Вартість квартир однієї площі може відрізнятися чи не на десяток тисяч — «лише» через ремонт, стан електрики, труб і запах у під'їзді.

Прогноз На даний час у населення немає грошей, щоб зрушити ринок з «мертвої» точки. Кредитування теж не є панацеєю. Взяти кредит на покупку житла сьогодні мало кому по кишені — ставки високі: 22 — 26% річних у національній валюті. Більшість банків дають кредити тільки за умови власного початкового внеску позичальника від 40 — 50% вартості покупки. До того ж банкіри пред'являють гранично жорсткі вимоги до платоспроможності позичальника. Широко доступної іпотеки зразка 2004–2008 років в Україні не з'явиться щонайменше до кінця 2012-го. Відповідно, у 2011 році ціни на житло в Україні коливатимуться в межах 1,5–2%, у середньому залишаючись майже незмінними.

7. Земля У 2006–2007 роках інвестиції в землю були одним із найбільш високоприбуткових інвестінструментів — ціни на ділянки під забудову зростали на 30–100% за рік. При цьому більшість покупок мали спекулятивний характер. За півтора роки кризи (друга половина 2008-го — 2009 рік), після того як банки заморозили земельне кредитування, вартість ділянок майже по всій Україні впала вдвічі-вчетверо, до мінімуму скоротилася й кількість угод купівлі-продажу наділів. Знову прибутковим інструментом для інвестицій земля не стане принаймні до початку 2013 року. Ділянки під забудову подорожчають лише після того, як відновиться спекулятивне зростання на ринку житлової нерухомості. Торік земля дешевшала, щоправда, не такими стрімкими темпами, як 2009-го. Ціни на ділянки під забудову знизилися в середньому на 5–10%, у деяких регіонах України окремі переоцінені наділи подешевшали на 15–20%. Головна причина зниження цін — відсутність платоспроможного попиту.

Прогоз Аналітики земельного ринку прогнозували весняне пожвавлення на ринку продажу землі. Однак попит на землю поки що активізувався досить незначно. Реальний рівень покупки землі практично не змінився. Покупці як і раніше шукають ділянки з вже збудованими будинками або (принаймні) — з підведеними комунікаціями. Нові тенденції, які намітилися тільки навесні 2011-го року, але, тим не менш, обіцяють значні зміни в попиті на землю, такі. По-перше, покупці цікавляться покинутими будинками, ціна на які невелика. По-друге, земельні ділянки стали купувати не тільки неподалік від міста, але і в глибинці. Ціни на такі земельні ділянки мінімальні, а в тому, що майбутнє за ними, сумніватися не доводиться. Протягом 2011-го вартість соток активно не зростатиме — ціни на земельні ділянки коливатимуться в межах ±5–7%. До кінця 2011 року земля активно не дорожчатиме. Хоча земельні ділянки за час кризи подешевшали в рази, дешеві кредити — основна складова зростання — не будуть доступні принаймні до 2012-го. Лише в деяких регіонах України окремі наділи можуть подорожчати в середньому на 5%. Щоправда, навряд чи можна назвати такі вкладення прибутковими.

Від автора В цьому невеликому огляді ми розглянули актуальні на даний момент шляхи вкладення коштів. Звичайно, цим переліком не обмежуються інструменти для інвестування, у тій чи іншій сфері. Перше півріччя 2011 року ознаменувалось значним спадом фондового ринку, а також відчутним зниженням ставок по всіх видах депозитів. Тому рекомендуємо звернути увагу на фондовий ринок України (на акції або, при небажанні вникати в суть цього ринку, на сертифікати ПІФів).

Якщо у Вас є будь-які запитання чи коментарі по

темі даного огляду, будемо раді зворотньому зв’язку.
Пишіть на Varschavskijrom@bigmir.net або www.vrb.prom.ua.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.