Конопля - це наше майбутнє

06 листопада 2012, 09:52
Власник сторінки
Президент Ассоциации "Украинский клуб аграрного бизнеса" www.agribusiness.kiev.ua, Генеральный директор Индустриальной молочной
0
2824

Технічна конопля спроможна конкурувати за рівнем рентабельності з найефективнішою культурою України – соняшником.

В минулому блозі я вже озвучив, що наступний буде присвячений виробництву льону в Україні як одному з перспективних нішевих напрямків агробізнесу в майбутньому. Та коли почав писати блог і проглядати різні матеріали, то прийшов до висновку, що не льон, а саме конопля – наше майбутнє. Хочу зразу зазначити, що при цьому я не слухав пісні Земфіри і не їв «курасани з маком і повидлом». 

Насправді ж при тому, що на моє переконання, льон все-таки є цікавою культурою для Полісся України, даний блог буде присвячений не йому, а їй, бо вона має набагато кращі перспективи. Вона –  це конопля. 

Пригадуючи, як до мене ще в 2007 році звернувся один знайомий голландець з пропозицією зайнятися вирощуванням технічної коноплі в Полтавській області для експорту на зовнішні ринки. Я, звісно, тоді подумав про себе: голландці без коноплі, як українці без сала – прожити можна, але навіщо? Але чомусь зараз, обміркувавши цю тему детальніше, вражений тим, що даний вид бізнесу, а саме виробництво технічної коноплі, є досить-таки цікавим для України. 

Так що ж таке технічна конопля, і що з неї роблять? 

Технічна конопля –  це культура сімейства луб’яних. Давно відома українським селянам, конопля була довгий час практично заборонена в Україні в зв’язку з суттєвим вмістом тетрагідроканабінолу  (сам ледве прочитав), який викликає галюциногенні відчуття. Я так розумію, це щось схоже на відчуття, коли дивишся пленарні засідання нашого поважного парламенту. Наразі виведені вже сорти технічної коноплі, в тому числі і українськими вченими, які не мають наркоефекту. В Україні в 2011 році конопля вирощувалася на площі близько 430 га. В той же час в Європі лідирує, ні, колеги, це не Голландія, а Франція з площею біля 9000 га, а в світі – Китай із площею понад 70000 га. ЄС та Китай є також найбільшими імпортерами даної культури в світі. При цьому волокно коноплі використовується в багатьох галузях народного господарства, таких як автомобілебудування, легка промисловість тощо,  а насіння – у виробництві продуктів харчування, кормів для тварин, фармацевтиці і т.д.   

Загальні виробничі витрати на виробництво коноплі в Україні за різними підрахунками становлять близько 3500-4500 грн. на га, а рентабельність досягає 100%. Тобто технічна конопля спроможна конкурувати за рівнем рентабельності з найефективнішою культурою України – соняшником. 

Якщо ж подивитися на основні переваги вирощування даної культури в нашій країні, то ними є:

- повністю підходить під наш клімат

- дуже швидкий вегетаційний період – рослина виростає до 4 м протягом 100 днів

- велика кількість біомаси – до 10 тонн/га. Для порівняння: кукурудза – 5 тонн/га.

- завдяки швидкому росту та густоті рослин можливо повністю відмовитися від використання гербіцидів та інших засобів захисту рослин

- конопля сприяє покращенню якості ґрунтів і є гарним попередником для інших рослин

- не потребує інтенсивного використання ручної робочої сили на відміну від льону

До негативних сторін належить, передусім, суттєва потреба в опадах, тому ефективне вирощування коноплі в Україні можливо лише на півночі і заході України. Також необхідно зазначити, що для вирощування коноплі потрібна спеціальна техніка, купівля якої потребує додаткових інвестицій. 

Загалом же можна сказати, що конопля може стати, особливо для середніх за розміром господарств, досить-таки цікавою альтернативою класичним культурам. 

Тому вибори виборами, а я голосую за коноплю! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: сельское хозяйство,апк,конопля,аграрний бізнес,соняшник,рентабельність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.