Українці на Phillips

24 квітня 2013, 10:27
Власник сторінки
Галерист
0
2109
Українці на Phillips

На лондонському аукціоні Phillips, що відбувся 11 квітня, купили 6 українських лотів на загальну суму $115 000

Лондонський Phillips цього квітня мене порадував: європейські колекціонери продовжують скуповувати мистецтво. Особливо їм до душі роботи з ціновою політикою до $10 000. Більші суми віддають тільки за мистецький бренд – Уорхола, наприклад. Якщо на лот не знаходиться покупця за початковою ціною, то його вартість  знижують до символічних цифр, наприклад, до 100 фунтів – продати треба все. Починаються торги, учасники входять в азарт, і робота йде з молотка зазвичай за суму вищу, ніж початкова. Що ще раз доводить велику роль емоцій у формуванні ціни на мистецький виріб.

Успіх українців  на Phillips – вже норма. Цього разу робота художника Олега Тістола «Розмальовка» (2012) увійшла в топ-5 лотів. Її продали за $54 000. В мистецьких  колах і ЗМІ жартують: «Художник Деяк продав табуретки у Лондоні за $8000».



І це цілковита правда: великоформатна картина Михайла Деяка «Табуретки» була виставлена і продана разом зі справжніми стільцями, що на ній написані. Так Михайло став наймолодшим українським художником, чию роботу придбали на цьому аукціоні.



Зарубіжні критики оцінили таке мистецьке рішення, як надзвичайно вдале: інтеграція мистецтва в повсякденне життя, а побуту в мистецтво – один з провідних світових арт-трендів. Тож новий власник роботи М.Деяка тепер має змогу і милуватися кольоровими табуретками на картині, і одночасно  використовувати їх за цільовим призначенням у реальному житті.


 

Із парадоксів аукціону цього разу – звичайна картонна коробка художника Гавіна Турка, продана за $32 500. Варто віддати належне автору, який її виставив і впевнено представив як мистецький витвір, і новому власнику, що розгледів у звичайній картонці високий естетичний і концептуальний зміст) Якби ми, українці, так вміли поважати та позиціонувати своє мистецтво і культуру, хто зна, скільки б  коштували наші художники.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.