Які податки треба платити у 2017 році. І що чекати від 2018 року

01 жовтня 2017, 08:48
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
42

Які податки треба платити у 2017 році. І що чекати від 2018 року

Про податки звичайні громадяни знають лише те, що їх потрібно сплачувати, але далеко не всі уявляють собі, за що саме і коли потрібно сплачувати, як компенсувати податки при сплаті за навчання, як звернутися до податкової.

Наприклад, працівники підприємств можуть бути спокійними, адже за них податки сплачує роботодавець. Якщо ж фізична особа продає щось іншій фізичній особі й це фіксується нотаріально, тоді потрібно задекларувати угоду й сплатити податки.

Якщо людину не викликають до податкової, то не потрібно робити те, чого від нього не вимагають. Наприклад, люди цікавляться, чи потрібно сплачувати податки з коштів, які надсилають їй на банківську картку родичі, що живуть за кордоном. Такі перекази можуть вважатися подарунком, якщо кошти надходять від родичів першого й другого ступеню.

Що стосується податків на нерухомість, то період сплати вже пройшов, але не слід забувати про ймовірні штрафи.

Нагадаємо, що ще до 1 липня податкова служба повинна була розіслати рішення-повідомлення та квитанції із сумами податків. Заплатити потрібно було не пізніше 28 серпня. Якщо ж прийшла квитанція про сплату податку на квартиру, яку, наприклад, уже продали, або ж якщо квитанція не прийшла, але за законом нерухомість повинна обкладатися податком, потрібно самостійно звернутися до місцевого відділення Державної фіскальної служби.

Якщо оплатити платіжку у вересні, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо в жовтні – сума штрафу сягне 20%. Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу. Якщо податок не сплачується тривалий час, майно продають за рішенням суду. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 Кримінального кодексу України).

Стосовно 2018 року, то українці сплачуватимуть податки на нерухомість за 2017-й, й ці податки зростуть. Звісно, якщо не буде змін у законодавстві.

Розмір ставки встановили від 0% до 1,5% від мінімальної зарплати в усій Україні, зменшивши найвищий допустимий показник удвічі (нині – 3%). Це пов'язано з тим, що мінімальна зарплата від початку 2017-го зросла вдвічі – до 3,2 тис. грн, а податки на нерухомість вираховують саме у прив'язці до мінімалки. Скажімо, в Києві ставка за 2017 рік зменшена – від 1% до 0,75%. Проте за рахунок зростання розміру мінімальної зарплати доведеться платити набагато більше – за 40 "зайвих" квадратних метрів цього року прийшла платіжка на 551,2 грн, а вже наступного року – на 960 грн.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.