В Україні активно взялися за боротьбу з рейдерством в агробізнесі

14 вересня 2017, 11:23
Власник сторінки
0
17

Аграрний сектор сьогодні вважається перспективним та високоприбутковим бізнесом, тому не дивно, що він є ласим шматком для спритних ділків, які прагнуть заволодіти майном фермерів.

Аграрний сектор сьогодні вважається перспективним та високоприбутковим бізнесом, тому не дивно, що він є ласим шматком для спритних ділків, які прагнуть заволодіти майном фермерів.

Рейдерство в сільськогосподарській галузі України набуло загрозливих масштабів. За даними досліджень Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ), у 2016 році число рейдерських захоплень майна перевищило сім тисяч випадків. Від рейдерства потерпають як середні ферметри, так і великі фермерські господарства.

Рейдери діють за добре відпрацьованими схемами і часто «виходять сухими з води». Поширеною схемою рейдерства є різке підняття ціни оренди землі, яку фермер не може сплатити. Також через судові махінації викуповують корпоративні права на фермерські господарства. Крім того, рейдери застосовують схеми внутрішньокорпоративних спорів та конфліктів. Також відбуваються маніпуляції із землевпорядними документами, коли за підробленими документами на господарство накладається арешт, і поки фермер бере участь у судовій тяганині, його майно розкрадається. Практикується і силове захоплення землі та зібраного врожаю.

З метою боротьби з аграрним рейдерством, Мін’юст ініціював створення антирейдерських штабів, які функціонуватимуть на базі облдержадміністрацій. Регіональні оперативні штаби діятимуть у кожній області України та оперативно реагуватимуть на спроби рейдерських захоплень земель або вирощеного фермерами урожаю.

На Вінниччині вже відбулося кілька засідань обласного антирейдерського штабу. Було обговорено низку заходів щодо попередження рейдерського захоплення землі, зокрема, мова йшла про встановлення контролю за діями реєстраторів.

Планується перевірити діяльність реєстраторів реєстраційних служб: як тих, що створені при районних державних адміністраціях, так і тих служб, які уповноважені державою – це і нотаріуси і БТІ, реєстратори, які діють при сільських і селищних радах.

Однією з причин сучасного рейдерства є недостатня юридична грамотність громадян під час укладання договорів, тому важливо, щоб у договорі були прописані всі необхідні деталі.

У 2017-2018 роках на Вінниччині підлягають переукладанню 30% договорів-оренди земельних паїв. До цього процесу треба підійти максимально відповідально, аби унеможливити виникнення проблемних ситуацій. При цьому обов’язково мають бути захищені інтереси власників земельних паїв – простих селян.

Будемо сподіватися, що створення антирейдерських штабів доведе свою ефективність, і українські фермери зможуть спокійно працювати, не боячись втратити своє майно та урожай.

Головне, щоб підхід до вирішення проблеми рейдерства в агробізнесі був системним, адже від цього залежить розвиток цієї галузі та інвестиційна привабливість нашої країни. Боротьба з рейдерством в Україні повинна вестися одночасно як на законодавчому рівні (вдосконалення законодавства, викорінення корупції в роботі держорганів) так і самими аграріями, які також можуть знизити ризик рейдерського захоплення, завчасно виявши «нездоровий» інтерес до власного бізнесу.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.