Запроваджується обов’язковий комерційний та розподільчий облік теплової енергії

16 серпня 2017, 16:45
Власник сторінки
юрист юридической компании «Алексеев, Боярчуков и партнеры»
0
207

В Україні запроваджується обов’язковий комерційний та розподільчий облік теплової енергії, гарячої та питної води

У червні 2017 року Верховною Радою було ухвалено Закон «Про комерційний облік комунальних послуг»  (№4901), який уже переданий на підпис Президентові. Цей Закон має на меті радикально змінити принцип нарахування плати за комунальні послуги: мешканцям багатоквартирних будинків доведеться оплачувати комунальні послуги, виходячи із показників загальнобудинкових лічильників.

Закон передбачає обов’язкове оснащення усіх будівель, що приєднані до зовнішніх теплових мереж, зовнішніх мереж гарячого водопостачання, зовнішніх водопровідних мереж (крім мереж систем автономного тепло- та водопостачання) будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії та води. І саме такі вузли обліку використовуватимуться для комерційного обліку відповідних комунальних послуг.

Законом встановлені строки обладнання будинковими вузлами обліку вже існуючих будівель: у термін до 1 жовтня 2017 року для нежитлових будівель та до 1 жовтня 2018 року для житлових будівель. Відповідне оснащення будинковими вузлами обліку зобов’язаний провести оператор відповідних зовнішніх мереж.

Крім того, в багатоквартирних будинках та інших будівлях, де налічується більше одного споживача, цей Закон передбачає обов’язкове встановлення у визначені строки індивідуальних (квартирних) приладів обліку (або приладів-розподілювачів теплової енергії) за рахунок власників (співвласників) таких будівель (приміщень у них).

Винятком є житлові та нежитлові приміщення, які на законних підставах обладнані системами індивідуального (поквартирного) опалення та/або гарячого водопостачання. Також не вимагається встановлення індивідуальних вузлів обліку теплової енергії у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі та у випадках, коли це є технічно неможливим.

У такому разі для визначення обсягу теплової енергії, спожитої на потреби опалення, на усіх опалювальних приладах повинні бути встановлені приладирозподілювачі теплової енергії, крім випадків ………………………………….. При цьому в окремому будинку повинні бути встановлені прилади-розподілювачі одного типу відповідно до державних стандартів.

Згідно з цим Законом, обсяг відповідної комунальної послуги, визначений за допомогою будинкового вузла обліку, буде розподілений між споживачами відповідно до показань індивідуальних вузлів обліку. Тобто показники квартирних лічильників будуть використані для обчислення частки кожної кварти в загальному рахунку, але все, що будинок фактично спожив, розподілятиметься між усіма його мешканцями.

Розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами здійснюватиметься наступним чином.  

У разі якщо приміщення всіх споживачів у будівлі будуть обладнані індивідуальними вузлами обліку гарячої та питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі гарячої та питної води розподілятиметься між споживачами пропорційно до показань засобів індивідуальних вузлів обліку.

У разі якщо жодне приміщення у будівлі не буде обладнане індивідуальними вузлами обліку гарячої та питної води, загальний обсяг спожитої гарячої та питної води розподілятиметься між споживачами пропорційно до  кількості осіб, що фактично користуються такими послугами.

У разі якщо частина приміщень у будівлі обладнана індивідуальними вузлами обліку гарячої та питної води, а частина ні, то обсяг води, спожитий споживачами в приміщеннях, обладнаних вузлами індивідуального обліку, визначатиметься у розмірі, визначеному за допомогою таких вузлів, а загальний обсяг спожитої у будівлі гарячої та питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби та споживачами в приміщеннях, обладнаних вузлами індивідуального обліку) розподілятиметься між споживачами, приміщення яких не обладнані індивідуальними вузлами обліку, пропорційно до обсягів споживання, визначених відповідно до встановлених норм споживання відповідних комунальних послуг та кількості осіб, що фактично користуються такими послугами.

Щодо оплати за опалення, то Закон передбачає, що обсяг спожитої у будівлі теплової енергії, визначений за допомогою будинкового вузла обліку, розподілятиметься між споживачами в такому порядку.

Обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування, розподілятиметься між споживачами пропорційно до площі (об’єму) квартири (іншого приміщення) споживача – за методикою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Між споживачами, приміщення яких не обладнані індивідуальними вузлами обліку теплової енергії/приладами-розподілювачами теплової енергії, загальний обсяг теплової енергії розподілятиметься пропорційно до опалювальної площі таких споживачів.

Споживачам, приміщення яких обладнані індивідуальними вузлами обліку теплової енергії/приладами-розподілювачами теплової енергії, обсяг спожитої теплової енергії визначатиметься за їх показниками. При цьому розподілене питоме споживання теплової енергії в розрахунку на 1 квадратний метр площі (1 кубічний метр об’єму) квартири (іншого приміщення) не може становити менше мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії серед інших споживачів у будівлі, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У свою чергу, показники приладів-розподілювачів теплової енергії використовуються при розподілі виключно за умови, що такими приладами обладнано не менш як 75% опалювальних приладів (крім розташованих у приміщеннях (місцях) загального користування багатоквартирних будинків) у будівлі.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту Закону України «Про комерційний облік комунальних послуг», ухвалення цього проекту Закону є необхідним для забезпечення раціонального використання водних, паливно-енергетичних ресурсів, а також для забезпечення захисту прав споживачів у сфері комунальних послуг шляхом запровадження обов’язкового комерційного та розподільчого обліку теплової енергії, гарячої та питної води.

На думку законотворців, оснащення вузлами обліку споживачів питної води та гарячої води дасть можливість зекономити до ¾ необлікованих витрат води у відповідних внутрішньобудинкових системах та, як наслідок, скоротити обсяги споживання підприємствами питного водопостачання електричної енергії, необхідної для виробництва зекономленого обсягу води.

Вагомим результатом запровадження норм проекту Закону має стати й суттєве зменшення розміру плати за послуги, що зумовлюється невідповідністю реальних обсягів водоспоживання встановленим нормативам і нормам, які є часто завищеними.

Тому оснащення засобами обліку будівель на законодавчому рівні стане ефективним заходом з економії водних ресурсів, зменшення технологічних витрат та витрат води в системах централізованого питного водопостачання та внутрішньобудинкових системах постачання холодної та гарячої води.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: ЖКХ оплата ЖЭК услуги тарифы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.