Чужий серед своїх на «Укрзалізниці»

26 червня 2017, 12:55
Власник сторінки
Менеджер по продукту
0
830
Чужий серед своїх на «Укрзалізниці»

Протистояння Омелян-Бальчун буквально за лічені дні вийшло на новий рівень. Обидві сторони стомилися чекати, що там стосовно ситуації в «Укрзалізниці» вирішить прем’єр Гройсман

Протистояння Омелян-Бальчун буквально за лічені дні вийшло на новий рівень. Обидві сторони стомилися чекати, що там стосовно ситуації в «Укрзалізниці»  вирішить прем’єр Гройсман, і поспішили записати чергову перемогу. Кожен – на свій рахунок!

Майже одночасно і юристи залізничного монополіста, і їх колеги з профільного міністерства почали безапеляційно доводити протилежні речі. Перші переконували, що чинний контракт з головою правління  Укрзалізниці вже подовжений на два наступні роки. Міністерська гвардія – що контракт давно втратив силу. При чому обидві позиції відстоювалися з ґрунтовними викладками, посиланнями на вітчизняне законодавство, а інколи – навіть і на міжнародні угоди.

Про «зради», «перемоги» та злочини на «Укрзалізниці»

Очевидно, що ні одна, ні інша сторона суперечки вирішили не чекати звіту керівництва «Укрзалізниці» перед Кабміном, а все вирішити заздалегідь. Мабуть цифри, що можуть опинитися у такому звіті, викриють чимало неприємних фактів, як для залізничного концерну, так і для Міністерства.

З іншого боку, якесь уявлення про результати роботи польського легіонера на чолі української залізниці вже можна скласти на основі кількох останніх новин. Безперечним здобутком можна вважати операційні результати діяльності «Укрзалізниці». Наприклад, з початку цього року доходи компанії виросли на 8%, прибуток склав більше 100 млн. грн, хоча минулого року  у січні – травні залізничники нарахували 900 млн. грн збитку, кредитний портфель зменшився на 3,2 млрд грн.

Обсяги пасажирських перевезень зросли на 2%, а вантажних – на 3%. Транзитний трафік зріс ще більше – на 8,5%.

Результати, на перший погляд не надто вражаючі, проте вони досягнуті в умовах втрати чималої кількості вагонів на окупованих територіях та подальшого скорочення торгівлі з Росією.

Водночас, лише за останні два тижні громадськість стала свідком того, як залізничників звинуватили у придбанні неякісних запасних частин на 100 млн. грн. А згодом СБУ звинуватила кількох членів вищого керівництва компанії у завданні збитків державі на 10 млн. дол. через заниження вантажних тарифів для транспортних компаній Росії, з якою ми перебуваємо у стані фактичної війни!

Роль та місце іноземний «легіонерів» в українській політиці

Можна лише уявити, яким би змістовним та захоплюючим виявився би звіт керівництва «Укрзалізниці», якби на його сторінках опинилися б також коментарі Податкової, МВС, СБУ та прокуратури!

Однак у появі усіх цих звинувачень на адресу «Укрзалізниці» з боку правоохоронців є один неприємний момент: усі вони з’явилися на сторінках преси лише тоді, коли конфлікт Балчун-Омелян вийшов у публічну площину.

Нібито раніше цих злочинів взагалі не було і тут раптом, якраз під завершення контракту із запрошеним польським менеджером. Єдиний висновок, до якого можна прийти порівнявши усі ці факти, – як тільки робота «Укрзалізниці» стала більш менш прибутковою влада країни вирішила позбутися іноземного спеціаліста і замінити його на свою креатуру. Таким чином на наших очах розгортається черговий повторний показ української трагедії, яка вже відбувалася з Міністром економіки Абромявічусом, Міністром фінансів Яресько, одеським Губернатором Саакашвілі, замгенпрокурора Сакварелідзе, керівником новоствореної національної поліції Згуладзе.

«Чужих» реформаторів тут, в українському політикумі, не люблять. Їх можуть запрошувати лише тоді, коли справи зовсім кепські, або коли такі призначення повинні імітувати якісь реформи перед західними спонсорами для отримання нових кредитів.

Проте за першої ж нагоди іноземних кризових менеджерів керманичі української держави прагнуть позбутися і замінити на власті, «перевірені», кадри.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.