РИНАТ НЕВМИРУЩИЙ

20 квітня 2017, 20:56
Власник сторінки
политический обозреватель
0
136

він повертається!

Якийсь час здавалося, що йому кінець. Що ось-ось, і про нього забудуть – принаймні, він перестане бути тим, ким його звикли вважати – всемогутнім, таємничим, недоступним і так, порочним, але харизматичним. Що тінь Рината перестане маячити за кожним більш-менш успішним українським політиком, і що фінансові щупальця його бізнес-імперії нарешті випустять зі своїх смертельних обіймів бідну «неньку».

І дійсно, підстави для цього були. Два роки конфлікту на південному сході України дорого обійшлися Ахметову: він ледь не втратив тамтешніх активів, Київ звинувачував його в зв'язках з сепаратистами, Донецьк – в тому, що він співпрацював з новою українською владою. Ще рік тому «Форбс» писав, що за 2015-2016 рр. Ахметов втратив 10 млрд. доларів, опустившись на 771-й рядок у щорічному рейтингу найбагатших людей світу (зі статком у 2,3 млрд. доларів).

І ось, схоже, ситуація для славетного українського олігарха почала змінюватися на краще. Очевидне підтвердження цьому – збільшення його статків рівно в два (!) рази за минулий рік (за даними того ж «Форбс»).

Виникає очевидне запитання: звідки гроші?

Зрозуміти, в чому справа, досить просто, якщо згадати, що Ахметов досі володіє приблизно 75% теплової та енергогенерації в країні. Більш того, схоже, що ситуація не зміниться й в найближчому майбутньому, а розмови про демонополізацію енергоринку так і залишаться розмовами.

Однак чому ж Ахметову досі вдається тримати в своїх руках такий значний шматок «енергопирога», незважаючи на те, що його начебто сильно «не люблять» в Києві? Відповідь на це питання – тема окремої розмови. Сьогодні ж маємо те, що маємо: Ахметов «перегрупувався» і продовжує «качати» гроші з кишень простих українців, користуючись для цього з одного боку своїм монопольним становищем на українському енергоринку, а з іншого –очевидним впливом на нинішній український уряд.

Ось лише один з останніх прикладів, що підтверджують це.

Компанія «ДТЕК Трейдинг», що входить в структуру найбільшого приватного енергохолдингу ДТЕК, який належить Ахметову, з 1 квітня 2017 року почала експорт електроенергії в Молдову, обійшовши на конкурсі компанію «Молдавська ГРЕС», яка знаходиться на території Придністров'я.

Перемогти в конкурентній боротьбі ДТЕК дозволила дивно низька ціна на енергію, що вона поставляє.

Дійсно, за інформацією Міністерства економіки Молдови, Ахметов запропонував усього лише 50,2 дол. за 1 МВт-год. (близько 1356 грн. за курсом Нацбанку на початок квітня). В свою чергу конкурент української компанії в першому раунді переговорів запропонував 58,5 дол. за 1 МВт-год., а потім 54,4 дол. за 1 МВт-год., але все одно програв.

Щоб зрозуміти, наскільки вигідною є ціна української електроенергії для Молдови, можна порівняти її з ціною, за якою продають українську електроенергію вітчизняним підприємствам – діапазон за 1 МВт-год. становить від 50 до 80 доларів за нинішнім курсом.

Виходить, що така угода повинна бути збитковою для компанії Ахметова? Тільки в теорії. А як на практиці?

А на практиці збитки його компанії від поставок електроенергії в Молдову ДТЕК будуть просто напросто покриватися за рахунок українського держбюджету (про це Ахметов, судячи з усього, заздалегідь домовився). Діру ж у держбюджеті, що утвориться в результаті цього, як завжди намагатимуться залатати за допомогою підвищення тарифів для населення.

І дійсно, вже 1 березня 2017 року тарифи для українців виросли до 90 коп./кВт-год. при споживанні до 100 кВт-год. на місяць і до 1,68 грн./кВт-год. при споживанні понад 100 кВт-год.

Отже, схоже, що «Ринат Невмирущий» може з повним правом процитувати Марка Твена: «чутки про мою смерть були сильно перебільшені».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.