Російські рейдери захоплюють завод дитячого харчування в Хоролі

10 серпня 2016, 12:23
Власник сторінки
Политолог
0
161

Нова спроба рейдерського захоплення Хорольського заводу дитячого харчування сталася на початку липня.

Нова спроба рейдерського захоплення Хорольського заводу дитячого харчування сталася на початку липня.

Як і раніше, активи стратегічного для України підприємства намагаються привласнити з метою відмивання грошей та знищення комбінату.

Силові дії на підприємстві пов’язують із прізвищами російських бізнесменів із сумнівною репутацією – Георгія Сажинова і Костянтина Малофєєва. Перший з них – колишній власник, який наразі знаходиться у міжнародному розшуку за завдання матеріальної шкоди та шахрайство у особливо великих розмірах. Другий, за інформацією у ЗМІ, тісно пов’язаний із відомим терористом ДНР Ігорем Гіркіним, а також фінансує терористичні угрупування ЛНР та ДНР.

9 липня 2016 року приблизно о 7:45 під територією ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» з’явилися невідомі озброєні особи під керівництвом слідчої Шевченківського ГУ НП Києва, яка назвалася Жалдун Світланою Сергіївною. Слідча зазначила, що ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва було дозволено проведення обшуку за адресою державної  реєстрації ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» (Полтавська область, місто Хорол, вулиця Молодіжна, 17).

Невідомі особи, як з’ясувалося під час конфлікту, були представниками охоронної фірми, переодягнені в поліцейську форму. Решта невідомих були перевдягненими співробітниками СБ України, при собі мали вогнепальну зброю. Очолювали групу осіб нелегітимний «керівник» ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» на прізвище Тараторін Олександр Георгійович та проросійський політичний діяч, який перебуває в міжнародному розшуку, Сажинов Георгій.

Найцікавішою постаттю серед рейдерів можна назвати Георгія Сажинова.

Сажинов – колишній заступник міністра сільського господарства РФ, у свій час став співзасновником корпорації по виробництву молока і дитячого харчування “Нутрітек”, у минулому році внесеної в український списку санкцій. У 2004 році, скупивши в Росії чимало “молочних” активів, “Нутрітек” перетворилася на багатопрофільний вертикально інтегрований холдинг. Сюди на посаду голови ради директорів і повернувся Георгій Сажинов після закінчення кар’єри держслужбовця. Тоді ж його компаньйоном став Костянтин Малофєєв – українофоб і адепт “русского мира”. Як відомо, Малофєєв спонсорував реалізацію анексії Криму і криваві події на Донбасі, а його люди Гіркін і Бородай були активними учасниками і організаторами терористичних угрупувань.

Названі особи прибули на територію ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» на автомобілях «Мерседес Бенз», державний номер АА 8009 ІХ, «Тойота Прада», державний номер АХ 4006 АН, «Фольксваген», державний номер АЕ 4583 НІ, «Тойота Лексус», державний номер АХ 1100 ВС, «Мерседес Спринтер» жовтого кольору та «Мерседес Спринтер» білого кольору.

Спроба озброєного захоплення виробничого підприємства ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» тривала чотири години. Всі обставини було відзнято засобами масової інформації, вони наявні в інтернет-ресурсі, режим доступу:  https://youtu.be/To3rUIubJTo

Основним завданням невідомих озброєних осіб під керівництвом слідчого Шевченківського ГУ НП Києва  було проникнення на територію заводу з метою блокування господарської діяльності, отримання фізичного контролю над підприємством – тобто рейдерське захоплення. За такі дії передбачене покарання за ст. 206 КК України.

У науково-правовій літературі поняття рейдерства характеризується як злочинна діяльність злочинних угруповань із привласнення чужого майна шляхом шахрайства з використанням неправосудних чи сфальсифікованих судових рішень та за співучасті корумпованих чиновників. Рейдерство зараховують до усічених складів злочинів, тому вважають закінченим з моменту нападу, тобто з моменту застосування насильства незалежно від того, вдалося винним заволодіти майном чи ні.

Можна зробити висновок, що вказані особи, зокрема Олександр Тараторін, Георгій Сажинов та слідчий Шевченківського ГУ НП Києва  Світлана Жалдун разом з невідомими особами, перевдягнутими у форму поліції та СБ України, мали на меті скоєння злочину – силового захоплення ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування», передбаченого ч. 2 та  ч. 3 ст. 206 КК України.

За адресою, вказаною в ухвалі слідчого судді Шевченківського районного суду Києва, Полтавська область, місто Хорол, вулиця Молодіжна, 17, розташоване виробниче підприємство — товариство з обмеженою відповідальністю «Хорольський завод дитячого харчування», ЄДРПОУ 39376486, тобто інша юридична особа. Фактичне захоплення його планували невідомі особи 09. 07. 2016 року. Адреса ж реєстрації ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», на яке було погоджено проведення обшуку ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду Києва, є адреса, зазначена у Державному реєстрі: 49085, місто Дніпро, вулиця Калинова, 25/27, що підтверджується відомостями з державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадський формувань.

На підставі неправомірних дій старшого слідчого Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві Жадлун Світлани Сергіївни, спираючись на порушення ст.365 КК України про перевищення влади або службових повноважень, від потерпілої сторони (ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування») до поліції подано відповідну заяву. Заяву отримали, але  лист на ім’я глави АП Бориса Ложкіна, глави СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка, голови Нацполіціі Хатіі Деканоїдзе з проханням вжити всіх можливих заходів, щоб не допустити знищення підприємства.

Хорольський завод – це унікальний в Україні виробник дитячих молочних сумішей. Багато мам віддають перевагу саме вітчизняним торговим маркам “Малюк”, “Малютка”, “Малятко” і “Малютка преміум”, які зарекомендували себе краще від аналогічних імпортні продукти.
М’яч знову на боці правоохоронних органів. Раніше, коли нелегітимні власники намагалися незаконно заволодіти активами підприємства – міліція мовчала. Але правоохоронці не можуть і далі відмовчуватися, тим більше, коли рейдери вже зняли свої маски і відкрито перейшли до силових дій. Поки що Хорольський завод дитячого харчування не може «спати спокійно», але все одно продовжує виробництво якісного дитячого харчування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.