Експортна експансія українських товарів це fata Morgana або реальні кроки...

06 липня 2016, 23:52
Власник сторінки
Віце-президент ICC Ukraine. Освіта: КТІЛП (інженер механік); БДІНГ (організатор промвиробництва та капбудівництва), інша.
0
181
Експортна експансія українських товарів це fata Morgana або реальні кроки...

Експортне-кредитне агенство

Коментар до законопроекту:

“Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту”

Створення ЕКА, що передбачено цим законопроектом, має на меті забезпечити підтримку українського експорту та страхування товарів під час здійснення експортних операцій українськими субєктами ЗЕД, але, на мою думку, цей законопроект не буде ефективним за умов відсутності цілісної програми розвитку економіки держави, а саме: товарного виробництва, внутрішнього ринка та експортного потенціалу.

Законопроектом передбачено утворення ЕКА за участю держави із статутним капіталом не менше 200 млн. грн. (50% + 1 акція належить державі), але такого обсягу статутного капіталу не буде вистачати для масштабної експансії експорту українських товарів та забезпечення його страхування.

За таких умов і мінімального внеску держави, загальний статутний капітал становитиме близько 400 млн. грн. або близько 8 млн. доларів США, що це дає? (каталожна ціна літака АН 148 = 20 млн. дол. США і навіть за умов 100% рентабельності, собівартість буде становитиме близько 10 млн.дол.США, а це вище ніж статутний капітал).

Дивись схему (експорт 2014 року)

Ураховуючи зменшення експорту України у 2015 році, зазначена сума коштів для підтримки експорту відповідно зменшиться, а також можливо зменшення за рахунок підтримки окремих галузей економіки, які виробляють та експортують товари тільки із високою часткою доданої вартості, але у будь-якому випадку сума статутного капіталу повинна бути значно вищою ніж передбачено законопроектом на початковому етапі (фактично вона може відповідати цим цифрам, але у доларах США).

Законопроектом передбачено утворення ЕКА на основі ПАТ, але статут затверджується КМУ, що, на мою думку, суперечить ЗУ “Про акціонерні товариства”, яким передбачена норма затвердження статуту установчими зборами акціонерів. Також нормами законопроекту визначені положення формування спостережної ради КМУ, а не установчими зборами акціонерів (так передбачені норми у разі зміни складу акціонерів, але норми, у разі прийняття ВРУ такого ЗУ залишаються незмінними). Тому, на мою думку, нормами цього законопроекту необхідно створити процедуру участі держави, яку представлятиме КМУ в ЕКА, а не закріплювати нормами законопроекту статус КМУ та його представника в ЕКА.

Крім цього, законопроектом не визначені положення зміни акціонерів і як буде відбуватися реалізація державної частки ЕКА іншим інвесторам-акціонерам.

Стосовно безпосередньо основних функцій ЕКА, а це кредитування та страхування, слід зазначити, що підтримка експорту має бути прибутковою для ЕКА і підтримка таких операцій має ураховувати поточну та майбутню вартість фінансових ресурсів, які залежать від макроекономічних показників – ВВП, інфляції, а також від валютних резерві та торговельного і платіжного балансу держави. У такому випадку залучення дешевих ресурсів для ЕКА буде конче потрібно, а тому без зовнішніх інвесторів це складно уявити ефективність роботи ЕКА.

І останнє що хотілось би висловитися – функції Ексімбанку України фактично перетинаються з функція ЕКА і у разі надання певних умов державної підтримки для кредитування і страхування ЕКА, передбачивши певну підтримку із бюджету України, логічніше було надати таку підтримку Ексімбанку Украни і не розпорошувати фінансові ресурси бюджету.
Коротко - власна думка.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.