Аграрна біржа: динаміка цін на зернові залишається нестійкою

23 червня 2016, 19:55
Власник сторінки
Директор Аграрної біржі
http://agrex.gov.ua/
0
92
Аграрна біржа: динаміка цін на зернові залишається нестійкою

Ціна залишається єдиним джерелом підвищення рівня прибутковості продукції сільського господарства. На торговому майданчику Аграрної біржі можна укласти контракти умовах спот і форвард

Мінекономрозвитку та Мінагрополітики прогнозують зростання експортних можливостей вітчизняних аграріїв, виробники переймаються впливом погодних умов на врожайність та фінансовим забезпеченням сільськогосподарських робіт, а польові роботи вимагають безперервного забезпечення ресурсами. Ціна залишається єдиним джерелом підвищення рівня прибутковості та конкурентоспроможності продукції сільського господарства. Однак, цінова динаміка протягом останнього періоду в аграрному секторі економіки залишається нестійкою.

Довідково: Аграрна біржа впродовж останніх років займає провідні позиції з організації торгівлі сільськогосподарськими товарами в Україні та на постійній основі проводить аналіз цінової динаміки на внутрішньому аграрному ринку. На торговому майданчику Аграрної біржі можна укласти контракти на умовах спот і форвард.

Внутрішні закупівельні ціни на фуражну кукурудзу протягом першої половини червня рухались переважно в зростаючому тренді, піднявшись у другій декаді червня до середньої позначки по Україні у 4450 грн/т на умовах EXW. Так, середні ціни по областям України коливались в межах 4205 – 4660 грн/т на умовах самовивозу з господарств. Зростання ціни на внутрішньому ринку зернової насамперед було зумовлено високим попитом покупців на зерно. Разом з тим, деякі аграрії стримували продажі кукурудзи, чекаючи більш високих цін попиту в перспективі. Відзначимо, що кількість пропозицій даної культури знизилося в зв'язку з тим, що частина аграріїв реалізувала всі обсяги. Разом з тим, відзначається, що виробники часто пропонували зерно з низькими якісними показниками.

Українська кукурудза стала дефіцитним товаром до початку літа і в травні було відзначено найбільше падіння відвантажень до 0,68 млн т, проти 1,88 млн т в квітні. Це спровокувало до зниження активності в українських портах в перші тижні червня, внаслідок чого ціни в українських портах дещо виросли, в середньому до позначки 4700 грн/т на умовах СРТ-порт, проти 4590 грн/т у кінці травня. Також цей ріст завдячує зростанню цін на американському ринку кукурудзи в зв’язку з неврожаєм в Бразилії на 8% та пов’язане зі зменшенням обсягів пропозицій внаслідок скорочення запасів зернової у виробників. В Україні триває зростання цін на фуражну кукурудзу в зв'язку з недостатньою кількістю пропозицій зернової і високою конкуренцією між покупцями. 

Ціни на продовольчу та фуражну пшеницю протягом першої половини червня рухались різносторонньо на внутрішньому ринку. Так, в кінці травня ціна на продовольчу пшеницю опустилася приблизно на 20 грн/т і на початку червня закупівельна ціна на продовольчу пшеницю по Україні коливалась в межах 3850 – 4385 грн/т на умовах самовивозу з господарств, в залежності від регіону України. Закупівельні ціни на фуражну пшеницю, також втратили в ціні і на початку червня коливались в діапазоні 3705 – 4195 грн/т на умовах EXW, проти 3725 – 4210 грн/т минулого тижня.

У другій декаді червня аграрії зважаючи на високий попит зі сторони експортерів дещо підвищили відпускні ціни на внутрішньому ринку продовольчої та фуражної пшениці, а переробники лишаються малоактивними. Так, продовольча пшениця в середньому коливалась у діапазоні 3865 – 4370 грн/т на умовах EXW, а фуражна пшениця 3695 – 4170 на алогічному базисі поставки.

На експортному ринку України зменшився потенціал продовольчої пшениці на тлі очікувань збирання зерна нового врожаю, що призвело до зниження попиту та, відповідно, вартості зернової. Відповідно до експортного ринку на базисі СРТ-порт трейдери вважали правильним знизити закупівельні ціни в середньому на 50-70 грн/за тонну. Протягом першої половини червня продовольча пшениця на базисі поставки СРТ-порт знизилась до 4430 грн/т, проти 4495 грн/т на початку місяця. Зниженню закупівельних цін також сприяло укріплення національної валюти. 

У другій декаді червня, під впливом інших зернових ринків, відзначалась низхідна цінова тенденція українського фуражного ячменю в зв'язку з очікуванням надходження на ринок зерна нового врожаю. Внутрішні ціни на фуражний ячмінь протягом першої половини червня рухались різносторонньо. Так, у першій декаді червня середні закупівельні ціни на фуражний ячмінь дещо виросли до позначки 3705 грн/т на умовах самовивозу з господарств. Мінімальні ціна в Україні в даний період була зафіксована в Луганській області  – 3190 грн/т, а максимальна  ціна становила – 3910 грн/т в Одеській області. Внаслідок відсутності пропозицій ячменю на ринку, закупівельна ціна в середньому по Україні впала до 3680 грн/т на умовах EXW.

Основним фактором для зниження ціни стала відсутність попиту на дану зернову та перехід до цін нового сезону, які прогнозуються в межах 3550 – 3700 грн/т на умовах CPT, відповідно прогнозується їх поступове зниження після початку збиральної кампанії.

Сільгоспвиробники на фоні низького попиту на зернову відпускні ціни практично не змінювали. Але аграрії, які мали у своєму розпорядженні великотоннажні партії, збували зернову за максимальними закупівельними цінами. Так, ціна на фуражний ячмінь зросла через надходження інформації про можливе підвищення тарифів перевезення зерна автотранспортом на 50-60% з початку нового зернового сезону 2016/17 МР.

Темпи торговельної діяльності на внутрішньому ринку лишаються на низькому рівні, учасники ринку в очікуванні надходження нового урожаю на ринок.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: аграрный сектор,моніторинг,ціни,аграрний бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.