ПРИНЦИПИ СПРАВЕДЛИВИХ ПОДАТКІВ. ЕКОНОМІЧНЕ ДИВО ПО-УКРАЇНСЬКИ

27 травня 2016, 19:24
Власник сторінки
Глава политической партии «Успішна країна»
1
250

На фасаді Міністерства внутрішніх доходів США є напис: «Податки - це ціна цивілізованості суспільства». На жаль, на українській ДФС таке гасло відпало б від сорому.


Адже цивілізованими ні наші податки, ні владу, ні ціну, яку змушують платити громадян, назвати язик не повертається.

Парадоксально, але платник податків, який є основним роботодавцем уряду, у нас не отримує від діяльності цих своїх «підлеглих» ніяких результатів. Та й звідки їм узятися, якщо тільки за два роки до податкового законодавства було внесено 50 змін. У таких умовах говорити про якусь стабільність, про інвестиції або розвиток бізнесу просто нерозумно. Цивілізованим підходом тут навіть не пахне. На відміну від шоколадного запаху офшорів.

Повертаючись до США, однією з причин, яка породила в 30-их роках минулого століття Велику депресію, стала так звана «криза довіри» підприємців до уряду, до банків, банків до уряду.... Загалом все, що ми спостерігаємо сьогодні в Україні .

І тоді саме відновлення довіри до влади, формування сприятливої та справедливої податкової атмосфери дозволило б цій країні не лише вийти з депресії, але і зайняти перше місце серед економік світу того часу.

Як їм це вдалося? Наприклад, в 1932 році прийнято податковий закон про перерозподіл доходів від монополій до простих громадян, що стимулювало споживанню. Для олігархів була підвищена ставка прибуткового податку з 25 до 63 %. Був прийнятий ряд заходів з кредитування банків, а банками - бізнесу. Були введені пільги для фермерських господарств, спрямованих на внутрішній ринок. Економіка США в 30-их, як і Німеччина і Польща в 1991 році, як «азіатських тигрів» з 80-их, прийшла до свого процвітання саме завдяки сприятливому режиму оподаткування. Але всі їхні передові позиції були у багато разів гірше українських, так що у нас є шанс змінити майбутнє. Тут і зараз.

В основі всіх цих податкових систем була справедливість. Чи є вона сьогодні в Україні? Однозначно ні!

У результаті неефективної і непрофесійної політики влади за останні два роки:

Кількість підприємців в Україні скоротилася більш ніж на 15 %.

У 3 рази скоротилася мінімальна заробітна плата в доларовому еквіваленті.

Кількість офіційних безробітних - 1,6 мільйона чоловік.

Вдвічі скоротився ВВП в доларовому еквіваленті.

2800 $ вже заборгував кожен українець перед іноземними кредиторами.

На тлі цього 11 млрд доларів на рік олігархи виводять в офшори без сплати податків в Україні.

Справедливість - це перший і головний принцип, який повинен бути фундаментом Податкового Кодексу.

У всьому світі - чим більший бізнес, тим вище ставки оподаткування. І тільки в нашій країні піднімаються ставки для малого бізнесу, і залишаються лазівки для мінімізації податкових відрахувань олігархам.

Ось основні принципи податкового законодавства, втілення яких дозволить Україні вже за два роки вийти на новий рівень економічного процвітання.

1. Ставка податку на доходи фізичних осіб повинна бути знижена з 18% до 10%, це дозволить підвищити реальні зарплати для українців. Скасувати оподаткування пенсій податком на доходи фізичних осіб.

Залишити оподаткування лише предметів розкоші. Наша пропозиція не обкладати податком на нерухоме майно вартістю до 50 тисяч євро, а суму податку ввести в залежності від оціночної вартості нерухомості від 0,2 до 2 %.

2. Для боротьби з офшорами потрібно відновити контроль за трансфертним ціноутворенням великих платників податків, враховуючи міжнародний досвід. Це дозволить додатково залучити до оподаткування не менше 
320 млрд. грн на рік.

3. Зберегти спрощену систему оподаткування і розширити можливості її використання для підприємців, які мають граничний річний обсяг доходу від реалізації продукції до 2 млн. євро .

Для сільгосптоваровиробників встановити ставку ПДВ на рівні 5% і зберегти спеціальний режим оподаткування ПДВ.

Відновити спеціальний режим оподаткування ПДВ в сільському господарстві з 100% відшкодуванням коштів аграріям.

4. Спростити систему бухгалтерського обліку та звітності, зафіксувати незмінність форм податкової звітності та, найголовніше, ввести мораторій на зміни до Податкового кодексу на 5 років!

Ухвалення цих принципів дасть справедливі та рівні умови ведення підприємницької діяльності, простий і легкий початок власної справи, нові робочі місця для десятків тисяч українців.

Саме тому сьогодні в Україні проходить форум «Справедливі податки - Успішна країна». Основна його ідея - сформувати такий Податковий Кодекс, який повинен забезпечити справедливе оподаткування і стати імпульсом для розвитку нашої країни. Для успіху України! Для успіху кожного з нас!

Обговоренні концепції розвитку бізнесу і створення основ для нового, справедливого податкового кодексу може стати першим кроком до українського економічного дива.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,налоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.