ЧИ ДОПОМОЖЕ ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНОПРОЕКТУ № 4209 ЗМІЦНИТИ МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ?

17 березня 2016, 08:48
Власник сторінки
ведущий экономист
0
111

Верховною Радою України 11.03.2016 р. було зареєстровано Проект Закону № 4209.

     Верховною Радою України 11.03.2016 р. було зареєстровано Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до відповідних місцевих бюджетів за фактичним місцезнаходженням структурних та відокремлених підрозділів юридичної особи)» № 4209, який розроблено з метою справедливого розподілу доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого рівня та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.
     Основною тезою цього законопроекту є те, що суб’єкти господарювання при здійсненні підприємницької діяльності через структурні або відокремлені підрозділи сплачують податок на доходи фізичних осіб не до відповідних місцевих бюджетів за їх фактичним місцем роботи найманих працівників, а за місцем розташування центрального офісу такої юридичної особи. Це, на думку законодавця, порушує принцип справедливого розподілу доходів між бюджетами та унеможливлює фінансові надходження до місцевих бюджетів і соціально-економічний розвиток регіонів.
     Цим законопроектом запропоновано зобов’язати платника податків стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку та за місцезнаходженням його основних засобів (власних або орендованих), в яких працюють наймані працівники та/або які є місцем обліку робочого часу найманих працівників, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.
     Завданнями цього проекту Закону є: збільшити доходи місцевих бюджетів за рахунок податку на доходи, який нараховується працівникам відповідного відокремленого підрозділу юридичної особи за його фактичним місцезнаходженням та за місцезнаходженням його основних засобів (власних або орендованих), в яких працюють наймані працівники та/або які є місцем обліку робочого часу найманих працівників; рівномірно та справедливо розподілити податок на доходи фізичних осіб в залежності від кількості відокремлених підрозділів підприємств у відповідному регіоні; законодавчо врегулювати питання сплати податку на доходи фізичних осіб до відповідних місцевих бюджетів; створити законодавче підґрунтя для можливості контролю за сплатою цього податку виробничими структурними підрозділами юридичної особи.
     Отже цей законопроект направлено на зміцнення доходів місцевих бюджетів за рахунок податку на доходи фізичних осіб, який будуть справляти не за місцем розташування центральних офісів таких юридичних осіб, а за фактичним місцезнаходженням структурних та відокремлених підрозділів юридичної особи. Будемо розраховувати на те, що цей законопроект буде прийнято, та його запровадження дасть змогу посилити фінансову забезпеченість територіальних громад.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: податковий кодекс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.