Аграрні бунти: чому фермери перекривають дороги

25 лютого 2016, 16:42
Власник сторінки
Голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР)
0
217
Аграрні бунти: чому фермери перекривають дороги

Включення до держбюджету та Податкового кодексу корупційних норм змусило аграріїв вийти на акції протесту. Відбулося блокування 25 автомагістралей в одинадцятьох областях.

Для аграріїв 2015 рік видався буремним. Декілька разів протягом року ми проводили акції протесту, відстоюючи своє право на роботу. Однак нас не почули. У грудні "під ялинку" народні обранці прийняли корупційні зміни до податкового законодавства, які призводять до поступового знищення сільського господарства та подорожчання продуктів для населення.

Для того, щоб усі зрозуміли наскільки серйозною є проблема, приведу декілька фактів. По-перше, за підсумками 2015 року поголів'я великої рогатої худоби скоротилося на 2,8%, при цьому корів — на 4%, свиней — на 3,5%, птиці — на 1,6%. Виробництво молока впало на 4%, яєць — на 14,3%, м'яса — на 1,4%. Якщо такий темп падіння буде зберігатися, то через декілька років ми із країни-експортера сільськогосподарської продукції можемо стати імпортером. Адже у сусідніх країнах фермери мають доступ до кредитів за символічною відсотковою ставкою та різноманітних фінансових інструментів, а також отримують державні субсидії та пільги: завдяки цьому оновлюють техніку, закупають добрива, насіннєвий матеріал, обладнання тощо. У нас же єдина існуюча форма підтримки — спецрежим ПДВ.

Відзначу, що це не пільга. Кошти акумулювалися на спецрахунках, з яких можна було розрахуватися за товари та послуги, необхідні для функціонування сільськогосподарського підприємства (наприклад, запчастини для тракторів). В результаті змін, прийнятих до податкового законодавства у грудні 2016 року, нас лишили і такої можливості. Замість цього було створено систему двох реєстрів на відшкодування ПДВ. До першого потрапляють великі експортери (наприклад, агрохолдинги), яким ПДВ повертають автоматично, а до другого фіскали включають компанії малого та середнього бізнесу — їм ПДВ повертають за остаточним принципом. Однак це в теорії. На практиці чиновники знаходять причини для того, аби не повертати ПДВ, штучно створюючи такі умови, коли підприємець вимушений шукати як домовитись. Наприклад, у 2014 році сума невідшкодованого ПДВ становила 13 млрд грн.

Акції протесту з перекриттям 25 магістралей, які відбулися наприкінці грудня, були реакцією саме на такі зміни законодавства. І справа навіть не у спецрежимі ПДВ, скасування якого вимагає МВФ. Нас повністю влаштовують принципи, що були закладені у законопроект №3357 («Кодекс Южаніної», як його називають в народі), де передбачені законодавчі гарантії своєчасного і повного відшкодування ПДВ, а також усуваються можливості безпідставного зняття податкового кредиту. Цим законопроектом передбачалося ввести єдиний публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ лише на основі черговості їх подання. Цю ініціативу повністю підтримали аграрії, але не парламентарі. Проект навіть не потрапив до порядку денного. Замість нього депутати прийняли закон, куди закладено корупційну норму про два реєстри.

Сільгоспвиробники відстоюють не свої пільги, а справедливість. Аграрії, на плечі яких лягли усі тягарі сьогодення - соціальна сфера на селі, обороноздатність країни - були змушені вийти з протестами у переддень різдвяних свят. Вимога в аграріїв одна: дотримання Конституції та прав людини. А саме — право на життя та роботу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: аграрії,сільське господарство,Податкова реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.