Децентралізаця у сфері ліцензування

21 січня 2016, 12:41
Власник сторінки
0
139
Децентралізаця у сфері ліцензування

Щодо усунення колізій у законодавстві про ліцензування окремих видів господарської діяльності у контексті децентралізації державного управління економікою

  

Джабраілов Р.А.

заступник завідувача відділу

проблем модернізації господарського права та законодавства

Інституту економіко-правових досліджень НАН України

доктор юридичних наук, доцент

Новікова В.С.

науковий співробітник відділу

проблем модернізації господарського права та законодавства

Інституту економіко-правових досліджень НАН України

кандидат юридичних наук

  У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» №222-VІІІ від 02 березня 2015 року втратив чинність Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» визначено новий перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, з якого було вилучено низку видів, що раніше підлягали ліцензуванню.

Зокрема, чинним законом  не віднесено до видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, операції у сфері поводження з небезпечними відходами, які раніше підлягали ліцензуванню, згідно з пунктом 3 частини 3 статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Виключення вказаного виду діяльності з числа таких, що підлягають ліцензуванню, безумовно, має корисний ефект і спрямоване на зменшення державного регулювання та нагляду, зайвого або подвійного регламентування вказаних господарських правовідносин. Однак, здійснюючи вказане реформування, законодавець не врахував наявність законодавчих колізій з нормами спеціальних законів, зокрема, Закону України «Про відходи», які досі не усунуто. Зазначене значно ускладнює правозастосування.

Відповідно до п.14 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» підлягає ліцензуванню діяльність із поводження з особливо небезпечними речовинами та небезпечними відходами за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, при цьому не підлягає ліцензуванню зберігання (накопичення) суб’єктом господарювання утворених ним небезпечних відходів, якщо протягом року з дня утворення небезпечні відходи передаються суб’єктам господарювання, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. На виконання діючого Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» постановою Кабінету Міністрів України від  5 серпня 2015 р. № 609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» було скасовано постанову Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. № 1698 «Про затвердження переліку органів ліцензування», якою раніше були визначені орган ліцензування для операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. При цьому, законодавцем не було враховано, та не було внесено змін до спеціального законодавства – Закону України «Про відходи», пункт «н» абзацу 1 статті 17 якого і досі зобов’язує суб'єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами мати ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

І якщо, у зв’язку з вказаними змінами у законодавстві, відсутні підстави для застосування п. «н» абз. 1 ст. 17 Закону України «Про відходи», що був прийнятий раніше Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», Ліцензійних умов провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, що затверджені Наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 04.11.2011 №433, і який досі не скасований, то питання про правове регулювання та необхідність отримання дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами (при перевищенні встановленого показника утворення відходів) не врегульовано взагалі.

Пунктом «с» абзацу 1 статті 17 Закону України «Про відходи» суб’єктів господарювання у сфері поводження з відходами зобов’язано мати дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, якщо їхня діяльність призводить до утворення відходів, для яких Пзув перевищує 1000. Пзув – це, визначений статтею 1 Закону України «Про відходи», показник загального утворення відходів,  критерій обсягу утворення відходів, що розраховується за формулою Пзув = 5000 х М1 + 500 х М2 + 50 х М3 + 1 х М4, де М1, М2, М3, М4 - маса в тоннах відходів 1, 2, 3 та 4 класів небезпеки відповідно, утворених за попередній рік.

Пунктом "д" ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відходи», визначено, що затвердження порядку надання дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами належить до компетенції Кабінету Міністрів України. Повноваження по видачі дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами наявні у місцевих державних адміністрацій, що мають видавати його терміном на три роки (пункт "к" частини першої статті 20 Закону України «Про відходи»). Однак, через те, що відповідний порядок надання вказаних дозволів до цього часу відсутній та не був затверджений Кабінетом Міністрів України, місцеві державні адміністрації не мають змоги видати даний дозвіл суб’єктам господарювання.

Якщо раніше, за дії Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», який відносив операції у сфері поводження з відходами до ліцензованих видів господарської діяльності, вказана правова колізія могла бути вирішена шляхом отримання суб’єктом господарювання відповідної ліцензії в порядку, передбаченому Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, що затверджені Наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 04.11.2011 №433, то на даний час процедура отримання дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами відсутня. У зв’язку з цим, представляється необхідним внесення відповідних змін до законодавства України.

Щодо ліцензування поводження з особливо небезпечними речовинами та небезпечними відходами за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, у звязку з активним впровадженням принципів децентралізації у сферу правового регулювання господарської діяльності, пропонуємо передати повноваження по встановленню порядку та умов видачі дозволів для здійснення операцій у сфері поводження з відходами відповідному центральному органу виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища (Міністерство екології та природних ресурсів України), а повноваження по видачі вказаних дозволів передати органам місцевого самоврядування: обласного, районного та міського рівнів (тобто, обласним, районним та міським радам). Задля цього доцільно внести відповідні зміни до пунктів "д" ч. 1 ст. 18, "к" ч. 1 ст. 20 Закону України «Про відходи», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також конкретизувати правове регулювання питань територіальності та повноважень органів місцевого самоврядування по видачі дозволів у відповідному порядку.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: лицензия,децентрализация
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.