Податковий консультант – надійний помічник для бізнесу

04 грудня 2015, 11:28
Власник сторінки
аудитор, консультат із податкових та фінансових ризиків
0
74

Як зменшити податкові виплати і водночас не порушити закон? Як правильно скласти податкову та фінансову звітність? Як протистояти неправомірним діям чиновників?

Відповіді на ці питання точно знає податковий консультант. Крім того, професіонал не лише підкаже правильне рішення у складній ситуації, але й допоможе виграти в суді.

Для України професія «податковий консультант» являється новою, але перспективною. Особливо в умовах, де податкова система стає все складнішою. І найкраще розібратися зі змінами в податковому законодавстві, в питаннях податкового планування та оптимізації податків зможуть представники професії «майбутнього».

За кордоном податкові консультанти вже давно зарекомендували себе як провідники, без яких неможливо пройти по мінному полю складних і непередбачуваних податкових правовідносин. У Чеській і Словацькій Республіках спеціальний Закон «Про податкове консультування» діє з 1992 року, а в Польщі – з 1997р., в Білорусії проект по створенню  Інституту податкових консультантів розпочато лише в 2014 році.  

У будь-якій країні спільним завданням консультанта з податків є запобігання появі помилок, пов'язаних з неправильним обчисленням і їх сплатою. При цьому, надаючи рекомендації у веденні податкового обліку і проводячи правову експертизу документів платника податків, податковий консультант враховує специфіку діяльності організацій і фізичних осіб. Також, податковий консультант регулярно відстежує всі зміни і доповнення, які з'являються в законах і нормативних правових актах у сфері оподаткування, «тримає руку на пульсі» постійно мінливого законодавства.

Найбагатший досвід має Німеччина,  де Закон «Про податкове консультування» був прийнятий майже 50 років тому. В цій країні це окрема професія, право займатися якою дано не всім, а лише тим, хто довів свою професійну компетентність, здав найскладніший дворівневий іспит і отримав сертифікат податкового консультанта.

До думки податкових консультантів дослухаються всі без винятку. Це завжди високооплачувана професія, яка потребує постійних інвестицій у себе і свою подальшу освіту.  Однак у Німеччині податковий консультант займається абсолютно всім, крім аудиту: веденням бухгалтерського обліку, розрахунків по заробітній платі, всіляким консалтингом. Податкове представництво – це всього лише невелика частина його обов’язків.

В усьому світі податковий консультант - це не тільки професіонал, який надає консультацію, а в першу чергу, - фахівець, який обізнаний у сферах податкового та митного законодавства. Крім того, він володіє лідерськими якостями, що не лише дозволяють організовувати різнобічний підхід до поставлених цілей і завдань, а й допомагають знайти правильний вихід з ситуації, який задовольняє інтереси як платника, так і держави.

Представляти інтереси клієнта для податкового консультанта - це свого роду мистецтво управління ситуацією, оперування знаннями різних сфер і здатністю запропонувати оптимальний варіант ведення діяльності. Податкові консультанти - це фахівці, які досконало володіють нормами міжнародного права, розбираються в тонкощах національного законодавства своєї країни та інших юрисдикцій. Вони пам’ятають не тільки про наявність законів, а й про їх відсутність.

Як свідчить міжнародний досвід, дана професія зарекомендувала себе невід'ємною частиною економічного життя. В Україні ж розвиток Інституту податкових консультантів тільки поступово набирає обертів. І поки ми знаходимося на початковій стадії, за доцільне було б скористатися досвідом розвинених країн та побудувати такий механізм незалежного податкового консультування, який не лише допоможе бізнесу платити меншу кількість податків, але й надасть впевненості державі, що ці податки потраплять до бюджету.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.