Успішні реформи - командна робота Мінагрополітики України

02 листопада 2015, 14:28
Власник сторінки
Міністр аграрної політики та продовольства України
1
439

За понад 10 місяців роботи у Міністерстві аграрної політики та продовольства України нам вдалося сформувати справжню dream team – команду.

Ми багато звітуємо про виконану роботу, реформи, інвестиції. Але за кожним пунктом наших досягнень стоять окремі люди із професійними біографіями, унікальними знаннями та навичками. Кожна наша маленька перемога має своє «прізвище, ім’я та по-батькові» і заслуговує на те, щоб бути поміченою.

За понад 10 місяців роботи у Міністерстві аграрної політики та продовольства України нам вдалося сформувати справжню dream team – команду, що базується не лише на спільному баченні розвитку аграрного сектору, але і на виключних людських та професійних цінностях.

На початку грудня 2014 року я розпочав роботу на посаді Міністра, володіючи чітким баченням ролі Міністерства у розвитку аграрної галузі. Ввірене мені відомство має займатися безпосередньо аграрною політикою – стратегіями розвитку, сприянням, консультуванням, представництвом інтересів аграрного сектору України серед інших органів державної влади, а також на міжнародному рівні.

Був проведений кадровий аудит структури Міністерства. За його результатами відбулося радикальне оновлення кадрів. Зокрема було звільнено 10 та призначено 12 керівників департаментів. Звільнено 4 заступника Міністра, призначено - 2.

Чисельність працівників апарату міністерства було скорочено на 10%. Говорячи формалізованою кадровою мовою, наразі кількість штатних одиниць Мінагрополітики становить 357 осіб (було 397 осіб).

Ми зменшили рівні управління, укрупнили підрозділи, оптимізували чисельність, затвердили нову структуру Міністерства.

У структурі Міністерства є три людини, що наділені найбільшою відповідальністю – це заступники Міністра.

Перший заступник Міністра Ярослав Краснопольський – людина що володіє більш ніж 30-річним досвідом у аграрній галузі. До сфери його компетенції належать основні напрямки розвитку АПК України, що представлені департаментами  фінансово-кредитної політики, управління державною власністю, землеробства та технічної політики в АПК, тваринництва, продовольства та тендерних процедур.  

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Владислава  Рутицька є одним із ключових представників Міністерства на міжнародному рівні. Пані Рутицька курує низкою надважливих проектів з розвитку аграрної галузі в Україні – проекту з аграрних розписок, агрострахування, гармонізацією вітчизняного законодавства відповідно до норм та стандартів ЄС, розробкою та імплементацією Стратегії-2020.

Заступник Міністра Володимир Лапа має значний досвід у громадському секторі АПК та займається такими напрямками як економічний розвиток, наука та освіта, розвиток підприємництва на селі.

За кожним із нас стоять ще понад три сотні людей, що займаються на перший погляд менш помітними, але не менш важливими справами. Це саме ті люди, що здійснюють дерегуляцію, працюють над тонкощами відкриття нових ринків для української аграрної продукції та щодня борються з корупцією у галузі. І при цьому вони завжди відкриті для підтримки гідних громадських ініціатив, як, наприклад, благодійний «Пробіг з вірою у серці», присвячений збору коштів для дітей з пороком серця.

 Ми ж зі свого боку докладаємо максимум зусиль, щоб створити сприятливі умови для роботи державних службовців Мінагрополітики – аналізуємо можливості оптимізації функціональних обов’язків працівників, організовуємо безкоштовні навчальні курси, тренінги.

І тут не можна перебільшити роль волонтерів – викладачів української та англійської мов, представників рекрутингових агентств, експертів з організаційних змін, які постійно допомагають нам у роботі та надають фахові консультації.

Великого значення приділяємо удосконаленню рівня володіння державною мовою  наших працівників – при Міністерстві діють безкоштовні курси з вивчення української мови.

Зважаючи на те, наскільки важливим є володіння іноземними мовами в сучасному світі, кожен держслужбовець Мінагро має можливість навчатися на курсах англійської мови “Be Smart” відповідно до свого рівня володіння.

Регулярно запрошуємо таких майстрів комунікації як Густав Водічка та Іцхак Пінтусевич для проведення тренінгів для директорів департаментів Мінагрополітики.

Мета усіх цих заходів – зробити роботу Міністерства ще більш ефективною, прозорою та відкритою для громадян України. Зокрема, більше місяця тому ми стали першим Міністерством, де запрацював інформаційний центр. Його завдання - консультувати аграрний бізнес з низки питань щодо роботи у галузі – виходу на закордонні ринки, оформлення підприємства, допомагати з контактами профільних організацій та асоціацій тощо. Він користується сучасним технічним обладнанням та надає відповідь упродовж не 30 днів, як було раніше, а 3 днів.

Отож, змінюється не лише агросектор України, диверсифікується експорт, запроваджуються нові агрономічні підходи чи реалізуються інвестиційні проекти – зміни тривають всередині самого Міністерства. Адже його працівники поступово усвідомлюють та переосмислюють не просто важливість, а стратегічну цінність, потенціал та перспективи галузі для України.

Усі разом ми докладаємо щонайбільше зусиль, аби служити кожному, хто прагне працювати в АПК та сприяти продуктивній його діяльності. Не завжди усе виходить так, як нам того хочеться, не завжди ми можемо допомогти, адже компетенція Міністерства – доволі обмежена. Проте в її рамках ми намагаємося зробити максимум від нас залежного, щоб усім залученим до агросектору дихалося більш легко і вільно!

Наостанок хочу подякувати кожному працівникові Мінагрополітики, який віддає роботі не лише  час та фізичні сили, але і внутрішньо вболіває за спільну справу. З радістю запрошую фахівців, що поділяють наші цінності та мають конструктивні ідеї, долучатися до роботи – наразі триває набір на вакантні посади держслужбовців Міністерства. Для студентів та осіб без досвіду роботи є можливості пройти стажування у структурних підрозділах Мінагрополітики.

Давайте не будемо чекати, поки хтось прийде і змінить життя в Україні та краще – робімо це власноруч і просто зараз!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Минагрополитики,Алексей Павленко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.