Важливо для платників податку на прибуток!

21 серпня 2015, 14:14
0
17

ДПІ у Шевченківському районі нагадує, що починаючи з 1 січня 2015 року ПКУ не встановлює особливий порядок оподаткування спільної діяльності

ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві нагадує, що починаючи з 1 січня 2015 року Податковий кодекс України (далі за текстом - ПКУ) не встановлює особливий порядок оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи.

Оскільки нова редакція розділу ІІІ ПКУ не містить положень щодо окремого обліку результатів спільної діяльності без створення юридичної особи, починаючи з 1 січня 2015  договори про спільну діяльність не є окремими платниками податку на прибуток підприємств.

Разом з тим, цивільним законодавством передбачено обов’язок ведення відокремленого бухгалтерського обліку спільної діяльності учасником простого товариства, визначеного договором з метою відшкодування витрат і збитків, пов'язаних із спільною діяльністю учасників, розподілу прибутку, одержаного учасниками договору простого товариства в результаті їх спільної діяльності тощо.

У разі отримання прибутку в межах договору про спільну діяльність такий прибуток розподіляється пропорційно вартості вкладів учасників у спільне майно. Сума прибутку, отриманого кожним учасником договору простого товариства у межах спільної діяльності є доходом кожного учасника та підлягає включенню з метою оподаткування до складу доходу окремої юридичної особи – учасника простого товариства.

Взаємовідносини, що виникають при здійсненні спільної діяльності, регламентуються главою 77 Цивільного кодексу України.

Ведення бухгалтерського обліку спільної діяльності без створення юридичної особи окремо від результатів власної господарської діяльності і складання окремого балансу та відповідних форм фінансової звітності спільної діяльності без створення юридичної особи передбачено абзацом 8 пункту 19 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2000 №91.

Детальні роз’яснення Державної фіскальної служби України з питань оподаткування спільної діяльності надані в листі від 29.07.2015р. №27555/7/99-99-02-01-17.

 

ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: податковий кодекс,податки,Юридична
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.