Анатолій Далибожик: Кризу у спиртовій галузі подолаємо системними кроками

27 березня 2015, 15:58
Власник сторінки
аграрний експерт
0
307

Лише комплексні і системні кроки допоможуть подолати кризу в спиртовій галузі та створити стимул для розвитку спиртових заводів.

Про це йдеться у статті заступника директора Державного підприємства «Укрспирт» Анатолія Далибожика, опублікованій на сайті ІА «Укрінформ».

Він нагадав, що 2014 рік потужний монополіст, який випускає традиційно ліквідну продукцію, завершив зі збитками у розмірі 98,8 млн грн. Понад 50% діючих компанії не використовувались. В результаті зменшився попит на внутрішньому ринку, втрачено експортні позиції, а саме підприємство фактично опинилося на межі економічного колапсу. «Натомість Укрспирт загруз у корупційних схемах. Мали місце закупівлі за завищеними цінами сировини, закупалися маски гігієнічні, послуги на чистку полів фільтрації. Ускладнилась співпраця з фіскальними органами, які порушили низку справ за незаконне переміщення підакцизної продукції», — йдеться в статті.

Лише зараз адміністрації ДП вдалося дати старт відновленню роботи декількох зупинених заводів та частково погасити борги. Постачальникам зерна та газу загалом виплачено понад 87 млн грн.

Проте, на думку Анатолія Далибожика, для переходу від подолання наслідків бездарного управління до розвитку галузі потрібні комплексні заходи. Зокрема, необхідно виключити спиртові підприємства з переліку заборонених до приватизації; визначити потужності, які будуть функціонувати на ринку спирту для харчових потреб. Приватизувати їх з обов'язковим встановленням багаторівневого електронного обліку виробленої продукції; запропонувати до приватизації частину виробництв з обов'язковою умовою щодо виготовлення біоетанолу або спиртових денатурованих рідин для технічних потреб; посилити відповідальність за виробництво не облікованого спирту; ліквідувати неперспективні підприємства, а їх майно передати на баланс місцевим органам самоуправління.

«Таким чином, отримаємо збалансовані потужності для виробництва спирту етилового в конкурентному середовищі. Так залучимо у галузь приватний капітал, закриємо шлях виробництву контрафактної продукції. І що важливо, перетворимо легального виробника у союзника в боротьбі з котрафактом», — вважає Анатолій Далибожик.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.