Головна санкція України проти РФ - зменшення імпорту газу!

19 лютого 2015, 13:01
Власник сторінки
Народний депутат України, кандидат політичних наук
0
55
Головна санкція України проти РФ - зменшення імпорту газу!

Законопроект № 2120 дозволить збільшити видобування українського газу та зменшити залежність від Росії.

12 лютого 2015 року народними депутатами України Т. Батенком, О. Домбровським, А. Лопушанським, О. Бєльковою (всі - БПП), В. Войціцькою, Л. Підлісецьким ("Самопоміч") і Н. Кацер-Бучковською ("Народний фронт") на основі коаліційної угоди зареєстрований законопроект № 2120 "Про внесення змін до пункту 252.20 статті 252 Податкового кодексу України щодо стимулювання видобутку природного газу в Україні та створення сприятливих умов для залучення інвестицій у газовидобувну галузь", який дозволить збільшити видобування українського газу.

Прийняття законопроекту парламентом створить сприятливі податкові умови для компаній, які займаються видобуванням природного газу, надасть можливість  залучити нові інвестицій, а найголовніше – повністю забезпечити населення газом власного видобутку та стати енергонезалежною державою. 

Для забезпечення газом потреб населення Україна імпортує понад 8 мільярдів кубометрів на рік. Щоб відмовитись від цього, Уряд розраховує на ще не розроблені поклади українського газу. Проте, як відзначають експерти, близько 70% розвіданих запасів знаходяться на глибині більше 3000 метрів. Вартість буріння кожної нової свердловини становить від 10 млн. грн. і може сягати до сотні мільйонів гривень, без жодної гарантії на позитивний результат. Державні компанії не в змозі забезпечити даний процес. Тому, до пошуку та видобутку природного газу потрібно залучати інвесторів.

Загальне податкове навантаження на компанії, які видобувають газ в Україні, складає близько 80%, із них рента – 55%, а світові стандарти – загальне навантаження – до 40%, із яких рента – від 5% до 20%.

31 липня 2014 року був прийнятий Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів" (№ 1621-VII), відповідно до якого тимчасово на період до 1 січня 2015 року було підвищено ренту на видобуток природного газу з 28% до 55% для свердловин глибиною до 5000 м. і з 15% до 28% для більш глибоких свердловин. Підвищуючи рентні ставки, Україна суттєво збільшила податкове навантаження на приватних видобувачів. Такий крок вже має певні негативні наслідки – виросла собівартість газу, знизилися або взагалі нівелювалися інвестиції у розробки, розвідку, геологічне вивчення, видобуток та поточні капітальні ремонти.

        28 грудня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" (№ 71-VIII), згідно якого вищезгадана рентна плата залишається на постійній основі. Це призвело до того, що сектор видобутку газу втратив інвестиційну привабливість; буріння більшості  газових свердловин глибинною більше 3000 м. та буріння значної кількості свердловин глибиною  понад 5000 м. стали економічно необґрунтованими; іноземні компанії відмовляються від українського ринку; падіння видобутку газу оцінюється на рівні 450 млн. м3 у 2015 році.  За діючої системи оподаткування в 2015 р. Державний бюджет України недоотримає ренту у розмірі 1,4 млрд. грн., а країна буде вимушена купувати імпортний газ у більших обсягах за валюту, курс якої неможливо спрогнозувати.

Протягом останніх 10 років приватні газовидобувні компанії збільшили видобуток удвічі. У наслідок підвищення оподаткування, з серпня 2014 року приріст видобутку газу скоротився з рекордних 35% до 10% в листопаді. Експерти прогнозують, що в 2015 році видобуток газу зазнає 20% падіння.

За попередніми розрахунками фахівців Міністерства фінансів України відсутність інвестицій у галузь газовидобування зумовить протягом 2-3 років зменшення  видобутку газу в 1,5-3 рази. Крім того, це призведе до дефіциту газу на вітчизняному ринку в обсязі близько 2,6 млрд. куб. метрів на рік, що в свою чергу  зумовить необхідність додаткового спрямування від 0,6 до 1,8 млрд. дол. США на рік на його закупівлю.

        Для збереження на достатньому рівні інвестиційної привабливості галузі, для розвитку власного видобутку та виходу на повну енергетичну незалежність країни, необхідно залучати у сектор близько $1 млрд.  інвестицій щороку на протязі 5 років. Підвищення ставок рентної плати позбавляє країну такої можливості.

Тому, законопроектом пропонується:

-      залишити 70 % ренти на видобуток природного газу, під час виконання договорів про спільну діяльність, лише де один з учасників є державним підприємством, або частка держави у статутному капіталі якого прямо або опосередковано становить 25 відсотків та більше;

-      з покладів, які залягають  на глибині до 3000 метрів – встановити рентну плату у розмірі 35 %;

-      з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів зменшити ренту з 55% до 28%;

-      з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів зменшити ренту з 28% до 15%.

Прийняття даного законопроекту дозволить:

- забезпечити рентабельність галузі на економічно обґрунтованому рівні,  як це прописано у Коаліційній Угоді: "створення сприятливих умов видобутку вуглеводнів на виснажених родовищах, низькодебітних свердловинах і родовищах зі складними умовами розробки (на глибинах від 3000 до 5000 метрів), що дозволить розробляти комерційно непривабливі за існуючих умов поклади";

- збільшити надходження податків до Державного бюджету України, у 2015 році Держбюджет додатково отримає ренту у розмірі 1,4 млрд. грн.;

- незалежному сектору продовжувати інвестувати в економіку країни, створюючи нові робочі місця, забезпечуючи роботою суміжні галузі економіки;

- збільшити власний видобуток на 600 млн. м3 у 2015 році та не допустити його зменшення на 450 млн. м3.;

- зменшити залежність від Російської Федерації;

- зменшити тиск  на валютні резерви країни та обмінний курс гривні.

Енергетична незалежність України - це головний крок до фактичного становлення незалежності та відновлення нашої економіки!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.