Чому «Укрпошту» не хвилює, що комерційний директор – шахрай?

01 грудня 2014, 13:52
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
1
1344
Чому «Укрпошту» не хвилює, що комерційний директор – шахрай?
Для "реформування" Укрпошти нове керівництво обрало якусь не ту європейську модель...

13 листопада прес-служба державного підприємства зв’язку «Укрпошта» заявила про увільнення від виконання обов’язків керівника дирекції оброблення та перевезення пошти Олександра Полінського.


У зв’язку із службовою перевіркою інформації про вимагання неправомірної вигоди. Подробиці скандалу не розголошуються.

Відповідно до скупих рядків прес-релізу СБУ, керівництво дирекції вимагало «відкат» у розмірі 35% від суми угоди щодо виконання будівельних робіт. При цьому, загальна сума договору складала більше двох з половиною мільйонів гривень. Лише з першої оборудки будівельники мали «повернути» 100 тисяч гривень неправомірної вигоди посадовцям держпідприємства. Тільки після цього прес-релізу «Укрпошта» оголосила про початок службового розслідування. Головною метою якого, скоріш за все, є не розслідування, а замітання слідів.

Те, що на «Укрпошті» є проблеми з корупцією, підприємство офіційно визнало вперше. Раніше ми дізнавалися про це тільки з журналістських розслідувань. У програмі «Схеми», наприклад, розповідали, як з легкої руки нового керівництва поштового оператора корпоративні клієнти почали замовляти послуги через посередницькі фірми. Їхні листи з підробленими знаками про оплату відправлення та штемпелями доставлялися за безцінь «Укрпоштою», в результаті чого підприємство терпіло збитки на мільйони гривень.

Авторство цих схем приписують в.о. генерального директора «Укрпошти» Михайлові Паньківу. Він є колишнім топ-менеджером поштового оператора «Міст Експрес», який належить Ростиславу Киселю, канадському олігарху і приятелеві прем’єра Яценюка. А втім, речники «Укрпошти» й «Міст Експресу» з обуренням спростовують зміст публікацій про такі схеми і стверджують, що ніякого відтоку корпоративних клієнтів не було.

Факти, на жаль, підказують інші висновки, аніж клятви обуреної невинності. Вимальовується така картина, що Яценюк перейняв досвід Януковича і саджає «смотрящіх» на грошові потоки. Смішна деталь, схожі навіть прізвища: у партії регіонів головним «тіньовим куратором» називали Іванющенка, а в народному фронті є такий собі Іванчук. Він близький друг Яценюка та Ігоря Кривецького, генерального спонсора партії «Свобода».

Галицька мафія хоче роздерти на шматки та поділити у своєму вузькому колі державне підприємство поштового зв’язку. Левову частку має отримати канадієць, спочатку навіть виношувався план відкрити в поштових відділеннях філіали «Міст Експрес». Ігор Кривецький теж в долі. Кажуть, що він лобіював призначення на посаду комерційного директора «Укрпошти» львів'янина Василя Веселого, а Іванчук узгодив призначення з прем’єром Яценюком та міністром транспорту від народного фронту Бурбаком.

Про Василя Веселого в інтернеті пишуть, що це колишній водій кримінального злочинця Васі Пушка і права рука покійного Колі Рокеро – Миколи Лозинського. Є зовсім неймовірні чутки, достовірність яких неможливо перевірити: він, нібито, практикував як юрист і клієнти ловили його на підробці судових рішень, причому серед обдурених клієнтів нібито є навіть сотник Майдану, який так «попав» на 30 тис баксів.

З приходом Веселого у Львівську обласну дирекцію «Укрпошти» там почали звільняти професійних працівників і призначати «своїх людей», які займалися здирництвом. До речі, зараз таку саму кадрову політику ставленики галицької мафії проводять у філіях поштового підприємства по всій Україні.

Справжніх фахівців при цьому скорочують. Вал скорочень почався після того, як керівники регіональних дирекцій пішли на прийом до міністра Бурбака і скаржилися на Паньківа. За роботою працівників «Укрпошти» почали шпигувати за допомогою телекамер та служби внутрішньої безпеки, постійно чинять тиск погрозою звільнення. Про такі огидні методи менеджменту розповів колишній начальник юридичного відділу Київської дирекції, якого двічі звільняли з роботи (один раз він вже відновився через суд). 

Оскільки заробітна плата складає дві третини видатків «Укрпошти», її скорочення дозволяє приховати дірки в бюджеті підприємства, викликані переключенням грошових потоків на кишенькові фірми. Наприклад в Київській дирекції «Укрпошти» заробітна плата по відношенню між жовтнем 2013 р. та жовтнем 2014 р. впала на 10%. 

Те, що звільненим працівникам «Укрпошти» вдається відновитися через суд, означає крайній ступінь свавілля під час їх звільнення. Галицька мафія поспішала і наробила багато помилок. Втім, по кримінальних провадженнях, відкритих проти нового менеджменту, судді ставлять палки в колеса слідству на користь махінаторів. Це й не дивно, враховуючи їх зв’язки у суддівських колах. Адже братом директора юридичного департаменту «Укрпошти» є голова Київського окружного адміністративного суду Олег Басай. До речі, в тій самій будівлі, де знаходиться цей суд, знаходилася громадська приймальня партії «Батьківщина», коли партію очолював Яценюк.

11 листопада Полінського взяли на хабарі, а 18 листопада за нього вже сплатили залог і він знову був на робочому місці. Ще й намагався реалізувати прокручування коштів підприємства через фірму-прокладку на тендері із закупівлі автоматизованої системи сортування пошти. Такі от оборудки практикуються галицькою мафією під ширмою «відсторонення» та «службового розслідування» щодо посіпак, спійманих на гарячому.


Дирекція оброблення та перевезення пошти на вул. Кірпи у Києві


Після такого абсурду вже не дивно, що комерційний директор «Укрпошти» Василь Веселий ходить на роботу із спеціальним електронним браслетом, який одягнули правоохоронці, щоб не втік. Він притиснув одного з постачальників підприємства, вимагав комп’ютери. Техніка «випадково» опинилася в офісі приватної фірми на вулиці Круглоуніверситетській, який зареєстрований на водія Веселого.

Ми спитали в прес-службах «Укрпошти» та прокуратури міста Києва, як так сталося, що викритий у шахрайстві ділок продовжує робити свій бізнес на державному поштовому підприємстві. От які відповіді були отримані редакцією газети «Правдошукач».


Питання. Чи правда, що при зведенні бюджету Укрпошти недорахувалися 400 млн грн, ймовірно у зв'язку із відтоком корпоративних клієнтів?

Відповідь Центру зв’язків з громадськістю УДППЗ «Укрпошта». Інформація про відтік корпоративних клієнтів та ніби-то недостачі при зведенні бюджету не відповідає дійсності. Навпаки, новому керівництву «Укрпошти» на чолі з Михайлом Паньківим вдалося стабілізувати непросту економічну ситуацію на підприємстві, спричинену недолугим управлінням представниками попередньої влади. Зокрема, в нових умовах ведення бойових дій на території України, втрати поштового ринку Криму та одного з найактивніших регіонів – Донбасу, падіння курсу гривні та значного зниження ділової активності й купівельної спроможної громадян Укрпошті вдається забезпечувати позитивну динаміку дохідності підприємства. Так, за 10 місяців 2014 року у таких складних економічних  умовах доходи Укрпошти відрізняються від показників 2013 року лише на 3%. Якщо ж оцінювати ситуацію у порівняльних умовах, віднявши від результатів 2013 року показники Криму і частини окупованих Донецької та Луганської областей, то доходи Укрпошти у 2014 році навпаки зросли (понад 1,3%). 

Питання. Чи буде відсторонений від виконання службових обов'язків Василь Веселий у зв'язку із кримінальним провадженням щодо вимагання комп'ютерів у одного з постачальників Укрпошти?

Відповідь Центру зв’язків з громадськістю УДППЗ «Укрпошта». Ні в Укрпошти, ні в правоохоронних органів немає претензій щодо роботи В. Веселого на посаді Комерційного директора Укрпошти.

Питання. На сайті УДППЗ «Укрпошта» повідомлялося, що 12 листопада створено комісію зі службової перевірки щодо інформації про вимагання неправомірної вигоди керівництвом Дирекції оброблення та перевезення пошти УДППЗ «Укрпошта». Наразі Полінський О.М. увільнений від виконання обов’язків директора ДОПП. Водночас, як стало відомо редакції газети «Правдошукач», Полінського бачили на робочому місці 18 листопада. Просимо прокоментувати, чи відсторонений на даний момент Полінський і як просувається службова перевірка.

Відповідь Центру зв’язків з громадськістю УДППЗ «Укрпошта». О. Полінського звільнено з Укрпошти 18 листопада 2014 року. Службова перевірка триває. 

Питання. Як стало відомо редакції газети "Правдошукач", слідчим відділом Прокуратури міста Києва розслідуються кримінальні провадження відносно Василя Веселого, комерційного директора "Укрпошти". В тому числі, В. Веселому оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 364 ч. 2, ст. 190 ч. 3 КК України, обрано запобіжний захід. На питання газети "Правдошукач", чи буде відсторонений від виконання службових обов'язків Василь Веселий у зв'язку із кримінальним провадженням щодо вимагання комп'ютерів у одного з постачальників "Укрпошти", прес-служба УДППЗ "Укрпошта" відповіла, що, дослівно: "Ні в Укрпошти, ні в правоохоронних органів немає претензій щодо роботи В. Веселого на посаді Комерційного директора Укрпошти". Може, це й так, але, якщо справді особа підозрюється у шахрайстві, досить дивно, коли вона продовжує працювати на посаді комерційного директора національного поштового оператора і, не будучи відстороненою, має можливість наносити збитки державі. До речі, в Інтернеті з'явилася інформація, що Василь Веселий ходить на роботу в «Укрпошту» з електронним браслетом.
Прошу підтвердити чи спростувати, що В. Веселому оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 364 ч. 2, ст. 190 ч. 3 КК України, обрано запобіжний захід, а також повідомити, який саме запобіжний захід йому обраний.

Відповідь прес-служби прокуратури міста Києва. Василю Веселому дійсно оголошено про підозру. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, але Апеляційний суд міста Києва це рішення скасував і замінив запобіжний захід на особисте зобов'язання.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Яценюк,Укрпошта,Іванчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.