Блог Євгенія Макієнка: Зарплатні картки – виключно для заробітної плати

24 листопада 2014, 19:26
Власник сторінки
0
34

Cтаття присвячена питанню обмежень НБУ на використання зарплатних карток для виплат та грошових переказів та можливих наслідків такої дії.

1 жовтня 2014 року Національний банк України, листом № 25-110/55892, рекомендував банківським установам забезпечити умови використання зарплатних рахунків, виключно, для зарахування заробітних плат, пенсій, стипендій або інших соціальних виплат.

В даному випадку термін «дерегуляція», який часто вживається представниками органів державної влади, не поєднується з сумною реальністю. Намагання регулятора імплементувати нові обмеження використання громадянами зарплатних карток, що стало виконанням вимог нової редакції Податкового кодексу, яка вступила в силу з 1 серпня 2014 року, усунуло можливість, вільного їх поповнення, зберігання інших власних заощаджень (за виключенням надходжень від роботодавця або вищого учбового закладу), користування рахунком для здійснення грошових переказів, що здійснюються громадянами все частіше, в зв’язку з стрімким розвитком банківських онлайн продуктів (інтернет-банкінгу).

Представники регулятора пояснюють, що нові обмеження – це вимушений крок для запровадження оподаткування доходів, отриманих від депозитів, за ставкою 15% від нарахованих банком відсотків.

Але треба розуміти той факт, що під поняттям «депозити» чиновники розуміють всі рахунки, за виключенням тих, що використовуються для виплат зарплат, стипендій, пенсій, виплат на дітей та інших соцвиплат. В результаті, щоб ідентифікувати вказані грошові кошти від усіх інших, банківським установам рекомендовано дотримуватися цільового призначення карт.

У зв’язку з цим, громадянам рекомендують відкрити додаткові рахунки, з яких буде можливим подальше здійснення ними грошових переказів через мережу Інтернет, поповнення в платіжних терміналах, отримання овердрафту (під гарантію роботодавця) або в інших особистих цілях.  За таких умов банківські установи можуть встановити комісію на переказ коштів із зарплатного рахунку на інший особистий рахунок, а особливо це ймовірно, якщо вони відкриті різних банківських установах.

Підсумовуючи, хочеться зазначити, що в умовах інтенсивного розвитку інтернет-банкінгу було б ефективніше мати один рахунок, в тому числі для отримання заробітної плати та інших соціальних виплат, що мінімізувало б витрати часу та грошових коштів на використання декількох рахунків. А функцію ідентифікації грошових коштів, що підпадають під оподатковуваний дохід, доцільніше було б закріпити за банківською установою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.