Рятувальний круг ціною в 5 мільярдів доларів

07 листопада 2014, 00:35
Власник сторінки
4
156
Рятувальний круг ціною в 5 мільярдів доларів

Як і прогнозували експерти – після виборів гривня почала стрімке падіння. Точніше не так, вона вийшла на реальний курс, а не ту фікцію, якою останній місяць голова НБУ годувала українців.

Як і прогнозували експерти – після виборів гривня почала стрімке падіння. Точніше не так, вона вийшла на реальний курс, а не ту фікцію, якою останній місяць голова НБУ годувала українців. Тримати курс гривні, як і економіку немає чим. Щоб врятувати все необхідно не просто кредит МВФ. За оцінками експертів для порятунку економіки треба більше 5 мільярдів доларів.

І знайти ресурс можна не тільки в кредитах, а й у внутрішніх ресурсах країни. Варто лише фінансовим регуляторам в державі запрацювати як слід. Наприклад ввести обмеження операцій з продажу продукції українських підприємств через офшорні компанії. Валюта від експорту має надходити безпосередньо в Україні та у визначені законодавством терміни.

Також заспокоїти ситуацію на валютному ринку може  збільшення пропозиції валюти на міжбанку.  А це не можливо без ефективних стимуляційних, адміністративних і обмежуючих заходів.

Експерти радять НБУ скасувати для банків можливість формувати резерви під кредитні ризики у валюті. Також Національний банк має вимагати від банків виконання вимог щодо до капіталізації. Також необхідно дозволити акціонерам вносити капітал в валюті. Це дозволить НБУ отримати оперативний доступ до валюти, а банківським акціонерам – зможуть страхувати валютні ризики.

Необхідно ухвалити закон про контроль над трансферним ціноутворенням. Він обмежить можливість виводити за кордон прибуток на банківські рахунки. Також економічна частина уряду  має активізувати роботу з міжнародними донорами. Яценюк має готувати випуск спеціальних євробондів. Їх зможуть придбати  уряди європейських країн, міжнародні фінансові організації.

Екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов в статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку» для  «Форбс» відзначає, що для стабілізації ситуації на валютному ринку необхідні валютні інтервенції в розмірі $ 5 млрд. Близько $ 1,5 млрд можуть бути оперативно виділені з резервів НБУ для задоволення надлишкового попиту на міжбанку. Ще близько $ 2 млрд можуть бути притягнуті до кінця року через роботу з комерційним банками. А $ 1,5-2 млрд - через роботу з міжнародними донорами та урядами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.