Полюваня на банки.

03 листопада 2014, 07:07
Власник сторінки
экономист
0
64

НБУ вийшов на полювання по ліцензії проблемних банків. 23 вже ліквідовано. Хто найбільше постраждає від такої масової чистки? Правильно, вкладники!

Щодня з українських банків все швидше тікають вкладники, забираючи свої депозити і тим самим знекровлюючи фінансову систему України. Незважаючи на те, що джерела доходів пересічних українців за останній рік значно скоротились, люди все ж таки відмовляються від класичного способу заробити додатковий процентний дохід – розміщення вже зароблених коштів на вкладні рахунки в банках. І їх неважко зрозуміти: одні змушені проїдати заощадження, втративши інші доходи; другі воліють зняти вклади у національній валюті і позбутися гривні, яка дешевшає день у день, конветувавши їх у валюту; треті просто бояться за збереження своїх коштів, адже Національний банк розпочав відкрите полювання на банки і невідомо, чи встоїть саме ваш.

Вибір обслуговуючого банку останім часом дійсно став схожим на «російську рулетку». Це питання ніколи не стояло настільки гостро, адже за попередні три роки, коли Нацбанком кермував Сергій Арбузов, було ліквідовано 13 банків, тоді як з початку 2014 року ліцензій позбавились вже 23 установи. Такі шалені тепми призвели до того, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб просто не справляється із виплатами і змушений вже вдруге позичати кошти на компенсації вкладникам. Першу таку позику у розмірі 4 мільярдів гривень надав власне Національний банк, а другу, вже 11 мільярдів гривень, у середині жовтня погодила Верховна Рада – вже за рахунок державних коштів. Це означає додаткову емісію – «просто взяти і надрукувати», що лише збільшує темпи інфляції. Відрахувань діючих банків катастрофічно не вистачає, а їх збільшення просто забє останній цвях у домовину тим  установам, що балансують на межі банкрутства, і остаточно відкине їх за межу виживання. Тому зараз активно обговорюється зниження гарантійної суми по вкладах (наразі вона становить 200 тисяч гривень), тож банки можуть попрощатись із лояльними вкладниками. До того ж Валерія Гонтарева, нинішній керманич НБУ, нещодавно пообіцяла нові ліквідаційні процеси. Не вірити їй в такому питанні причин немає... Варіант припинити масове відкликання ліцензій, аби стабілізувати ситуацію і хоч трохи заспокоїти вкладників, чомусь навіть не обговорюється.

Той, хто попадає в ліквідаційний список, вже не має жодного шансу встояти на ногах. Адже про санацію установи і допомогу банку вирішити проблеми з ліквідністю не йдеться. Внаслідок проведеної в 2012 році Сергієм Арбузовим реформи НБУ повноваження по управлінню проблемними банками отримав Фонд гарантування вкладів. Саме у Фонда мотивація втримати на плаву фінансову установу, мабуть, найсильніша. Таке розділення повноважень – Нацбанк дбає про монетарну і валютну політику і нагляд, а ФГВ займається санацією і ліквідацією проблемних банків – підвищило ефективність управління банківською системою. Тому тимчасові адміністрації, що вводяться в фінансові установи на межі банкрутства, від 2012 року складаються саме із спеціалістів Фонда, який у разі, якщо вивести банк із штопора не вдасться, і виплачуватиме компенсації вкладникам, і погашатиме заборгованість перед іншими кредиторами.

Проте через оголошене НБУ масове полювання на ліцензії досвічених спеціалістів у Фонда просто не вистачає. Молоді «банкіри» щойно після закінчення університету не здатні впоратись із такими задачами через брак досвіду і знань. Як наслідок, за останній рік жоден із проблемних банків не зміг лишитись на плаву. Про санацію вже не йдеться – тимчасові адміністрації лише якнайшвидше розпродають активи, часто за десяту частку їх реальної вартості, нашвидкуруч ліквідують установу і переходять до наступної у списку.

Такі «похоронні процеси» на фінансовому ринку не лише підривають довіру вкладників. За останній рік тисячі банківських спеціалістів лишились без роботи. Між іншим, це створює додаткове навантаження на бюджет: ті, хто вчора його поповнював податками, зараз звертається по виплати допомоги по безробіттю. Віднині всі - і самі банки, і їх клієнти - ніби сидять на діжці з порохом в очікуванні вибуху. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.