Хто віддаватиме вклади банків?

30 жовтня 2014, 23:07
Власник сторінки
0
48
Хто віддаватиме вклади банків?

«Громадяни, тримайте гроші в ощадкасі» - говорив Жорж Милославський з фільму «Іван Васильович змінює професію". Своїми діями теперішня голова Нацбанку Валерія Гонтарева, переконує людей протилежному.

 З початку року ліцензії забрали  у 23 банків. Що буде з їхніми вкладниками, а хто вступиться за вкладників інших проблемних банків? Відповіді не має.

Нацбанк обрав дуже дивний спосіб боротися з падінням курсу гривні. Якщо раніше все пустили на самотік, то потім почали жорстко закручувати гайки. Навіть дуже жорстко. Банкам заборонили підвищувати курс, а у всіх хто не послухав – просто забирають ліцензію.

З 2011 року, коли Нацбанком  керували Сергій Арбузов та Ігор Соркін, ліцензій позбулися лише 13 банків. То тільки цьогоріч НБУ позбавило права на діяльність майже  23. Ці фінансові структури проводили не тільки фінансові операції, а й обслуговували рахунки тисяч українців, зберігали їхні гроші на депозитах. Тепер Нацбанк силою ці банки прикрив. А хто подумав про клієнтів.

За законом компенсувати такі витрати має Фонд гарантування вкладів, але він теж не безмежний. З цим в державі вже проблеми.   Зараз у фонду просто немає грошей, щоб розплатитися з сотнями тисяч вкладників. По ідеї, коли темпи банкрутства банків невеликі, фонд має наповнюватися та акумулювати кошти впродовж тривалого часу. Зараз часу немає.  Банки продовжують поповнювати резерви фонду, однак ці відрахування порівняно невеликі. І збільшити ці виплати не можна, бо тоді всі банки розваляться.

Ти часом у жовтні Верховна Рада схвалила надання Фонду позики на 11 млрд гривень, ще 4 млрд грн позичив влітку власне Нацбанк. І цього буде замало. Адже недавно нинішня глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що регулятор продовжить відкликати ліцензії у банків. А значить, знову будуть потрібні кошти на виплати вже їх клієнтам. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.