Віртуальні валюти: головний біль чи перспективний напрям

13 жовтня 2014, 08:24
Власник сторінки
4b.ua
0
193
Віртуальні валюти: головний біль чи перспективний напрям

Трохи інформації про те, як веде розрахунки сучасний бізнес

Як відомо ситуація на валютному ринку досить нестабільна. І причини цьому можна зрозуміти. В той же час низка  підприємств «заморозила» свою діяльність, оскільки для ведення міжнародного бізнесу потрібна вільноконвертована валюта, яка важко дістається українським підприємцям.

Як варіант розрахунків на міжнародних ринках стає все більш популярним використання криптовалют – один з типів електронних грошей, емісія та облік яких основані на асиметричному шифруванні та застосуванні різних криптографічних методів захисту.

Якщо проглянути картинки в Google по запиту «криптовалюта», то ми не побачимо як виглядає насправді крипто валюта, оскільки її реальний вигляд – набір символів, для отримання яких потрібні потужні комп’ютерні технології.

Первинна вартість крипто валют становить вартість витраченої електроенергії, наступним елементом для визначення вартості є попит на цю валюту.

Щодо попиту, то криптовалюти стають предметом інтересу багатьох інвесторів, які інвестують у купівлю криптовалюти з надією продати її дорожче, також досить популярним стає розрахунок за куплені в Інтернеті товари криптовалютою.

Найпопулярнішою криптовалютою можна назвати Bitcoin, автора якої до цього часу не можливо ідентифікувати, і всі зацікавлені у купівлі 1 Bitcoin, чекають по декілька місяців на вихід нового Bitcoin, який генерується потужними серверами.

Фішкою Bitcoin є те, що ця валюта обмежена у кількості (поки невідомо час виходу останнього Bitcoin), а тому з появою нового Bitcoin вартість всіх попередньо згенерованих суттєво зростає.

Відома ситуація, коли в Колумбії декілька років назад викрили наркокартель, який вів розрахунки в Bitcoin. Тоді поліція заблокувала всі рахунки членів картелю та вилучила всі сервери та комп’ютери. Результатом стала втрата значної кількості Bitcoin, що потягнуло за собою зріст вартості всіх інших Bitcoin.

З поширенням попиту на криптовалюти не розвивається нормативне регулювання цього типу валют. Тобто немає передбачених механізмів створення валюти, її захисту та обігу.

На сьогодні в Інтернеті активно працюють біржі, які допомагають у купівлі та продажу криптовалют за винагороду. Здавалося б все просто і зрозуміло, але досить часто трапляються випадки, коли біржі не виконують свої обов’язки і покупець (або продавець) криптовалюти зазнають втрат, за які ніхто не несе відповідальності.

Після моніторингу ситуації з нормативно-правовим регулюванням крипто валют я дійшов висновку, що надійного та напрацьованого законодавства поки у світі не існує.

Не можу запевнити, що ситуація безнадійна. Так, наприкінці серпня цього року уряд Еквадору оголосив про створення національної крипто валюти, яка буде забезпечена реальними активами та буде випускатись в залежності від попиту на неї.

Є зрушення і в Європі. Попри заяви Центрального банку ЄС про незахищеність власників крипто валют від «підробок» та винесення постанови, яка рекомендує (але розуміємо, що вона забороняє) європейським банкам працювати з криптовалютами, окремі фінансові компанії все ж створюють свої біржі та торгові площадки, де можна проводити операції з криптовалютами.

Досить активно працюють над створенням регуляторної бази і на Нормадських островах, які визнані світовими фінансовими юрисдикціями. Саме на острові Джерсі вже створено інвестиційний фонд Bitcoin, і в недалекому майбутньому буде врегульовано систему оплати товарів та виплати заробітних плат криптовалютами.

На тому ж острові на сьогодні реалізовується система оподаткування, що покриватиме операції з крипто валютами. Так, положення законодавства Джерсі щодо податку на прибуток, що стосується діяльності у сфері іноземних валют, будуть відноситись і до прибутку та витрат компаній, які здійснюють операції з криптовалютами. Податок на товари та послуги також зазнав змін: вартість поставки товарів або послуг, з якої підлягає стягненню податок на товари та послуги, буде стерлінгова вартість криптовалюти в момент здійснення операції.

Повертаючись до українських реалій, варто зазначити, що використання крипто валют співвітчизниками поки не досить поширене. З впевненістю можна сказати, що даним типом валют більше займаються ІТ спеціалісти, для яких природа крипто валют більш зрозуміла.

Проте інколи виникають проблеми з продажем або купівлею крипто валют. Оскільки нормативне врегулювання цієї сфери діяльності практично відсутнє, то ризики існують значні.

Як варіант вирішення ризикової ситуації значна кількість власників крипто валют створюють компанії в нормандських державах, де законодавство дещо м’якше ставиться до новинок сучасності, та готує відповідні зміни в законодавство.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.