Міф про 5.10: чому Балашов веде Україну в прірву

06 жовтня 2014, 19:21
Власник сторінки
0
163
Міф про 5.10: чому Балашов веде Україну в прірву
плакат 5.10

Розповідь про те, як проста система оподаткування не наповнить бюджет, не вирішить проблему тіньової економіки, зате створить олігархічну економіку без малого бізнесу.

Розглянемо складові програми 5.10. В її рамках основне джерело податкових зборів - єдиний непрямий податок, "податок з продажів" у розмірі 5%. Тут потрібно пояснити різницю між податком з продажу і податком з обороту. Загальноприйнята точка зору, за якою податок з продажу – це збір, який стягується при продажі товару чи послуги споживачу, а його розмір в сумі дорівнює розміру ПДВ з аналогічною ставкою. Наприклад, якщо у виробництві товару були задіяні п’ять фірм, то податок з продажу сплачується лише однією з них - тією, що продає товар споживачеві. А при існуванні системи ПДВ сплачують податок всі фірми, що переробляють товар, і податковий тягар не лягає на плечі однієї із них. Крім того, ПДВ легше стягувати, ніж податок з продажу. Але варто зазначити, що в ідеалі сума стягненого податку (і, відповідно, податкове навантаження в цілому) буде однаковою, змінюватимуться тільки платники. Між тим, у системі 5.10 податок з продажу набуває іншого змісту і є фактично податком з обороту: він сплачується при кожному перепродажі товару, але не з націнки, як при ПДВ, а з усієї суми торгівельної операції.

Спробуємо порівняти існуючу схему з ПДВ і пропоновану схему з податком з обороту (або, як його називають, "податком з продажу"). Зауважимо, що тут в принципі не враховано наявність або відсутність інших податків чи зборів - розглядаються лише ПДВ і податок з обороту за інших рівних умов.

Нехай є певний товар, скажімо, сир, у якого є сім стадій переробки або перепродажу. Читати далі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: налоги,экономика,система 5.10
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.