Економіка Лубен: інтерв'ю з Олександром Жалдаком

27 червня 2014, 13:52
Власник сторінки
Журналіст
0
127
Економіка Лубен: інтерв ю з Олександром Жалдаком
Сергій Корнієнко (зліва), Олександр Жалдак (справа)

Щосуботи фінансовий журналіст Сергій Корнієнко запрошує у студію радіо "Ринок", що знаходиться на центральному ринку міста Лубни, різних спеціалістів з якими він спілкується на тему економіки

 Продовжуючи розвивати тему економіки ми мали нагоду поспілкуватись з начальником Лубенського міжрайонного штабу сприяння руху «За єдину Україну», директора малого приватного підприємства «Нептун», та головою ради народної довіри Олександром Жалдаком.  Без сумніву досвід цієї людини на керівних посадах може слугувати прикладом розумного і ефективного в економічному плані керівництва.

-        Олександр Панасович, які на вашу думку основні проблеми розвитку підприємництва та створення нових робочих місць в нашому місті?

-        На даний час робочі місця можуть створювати виключно приватні підприємці, компанії та ін.

Колись в далекому 1977-му році я став головою колгоспу одного з найвідсталіших колгоспів Лохвицького району і найбільшого.  В мене було більше 6000 га (2.33)землі. Колгосп я прийняв зруйнований з заборгованістю в півмільйона рублів. Система кредитування тоді була зовсім інша ніж зараз і перше, що мені довелось зробити це взяти кредит в 350 тисяч рублів під ставку 3% на рік. Люди в колгоспі хотіли працювати, адже ми українці працьовитий народ та розруха, що панувала в колгоспі не давала змоги цього робити. Після отримання грошей ми почали працювати, протягом року я повністю погасив кредит, виплатив людям зарплату і ще 200 тисяч залишилося на рахунку. В подальшому колгосп став отримувати 1200000-1300000 чистого прибутку. За один рік я міг дозволити собі купити в господарство 14 комбайнів марки «Дон», щоб ефективно проводити жнива. Таким чином в ті часи при розумному керівництві можна було розвивати економіку коли ти взяв дешевий кредит і моментально його відпрацював. Я думаю сьогодні в державі потрібно створити такі умови, щоб людина могла його віддати, а не просто взяти і сісти в кабалу. Я знаю багато підприємців які в доларовому еквіваленті брали кредит, а зараз їм доводиться платити вдвічі більше. Я покладаю великі надії на нашого новообраного президента якій в своїй шкірі відчув всі ці тягари, і сподіваюсь, що він зробить деякі зрушення в державі і наш бізнес та економка запрацюють

- Наскільки я знаю ви з радою народної довіри домоглися, щоб представники партії регіонів покинули райдержадміністрацію. Яким чином ви це зробили?

-        Ми зайшли в кабінет до Віктора Алєксєєнка голови РДА і сказали йому залишити кабінет, подати заяву у відставку та вийти із Партії Регіонів. Ми доводили йому аргументи і після довгої розмови він з нами погодився. Теж саме ми зробили і з Олексієм Дядечком.

Я вважаю у нас у Лубнах повинна бути одна влада. Залежно від кількості жителів міста і району повинні бути проведені вибори, обрані депутати місцевої ради. Повинна бути спільна рада один голова, у виконкомі потрібно щоб було два заступники: один по місту другий по селу, один штатний розпис. Навіщо тримати два штати, які виконують одну й ту саму функцію. І таким чином як одне ціле повинне розвиватися місто і район. Ділитися вже немає куди і чого. Також мене не задовольняє працевлаштування ні в місті ні в селі. Люди кинуті на призволяще.  Великий процент працездатного населення яке можна задіяти сидить вдома.

-        - Які на вашу думку існують основні проблеми в Лубнах?

 

-        Найбільшою проблемою на сьогодні  є проблема влади. Ми обираємо людей до влади на 4 роки, і за цей час наші обранці забувають про свої передвиборчі обіцянки і намагаються лише набити свої кармани, як у народі кажуть «дорвалися до корита». Цьому має бути покладено край. Всі депутати мають бути підзвітні своїм виборцям, і якщо людям не подобається його робота, вони мають змогу в будь який момент його відкликати. Коли людина йде до влади, вона мусить забути про своє і жити життям своїх виборців.

По друге сам народ нашого міста має проснутися. Кожен з нас має змогу на щось вплинути, кожен з нас має змогу казати правду. Сказати злодію, що він злодій, а нормальній людині сказати, що вона нормальна. Головне, щоб ми перестали боятися і махати рукою кажучи «Я нічого змінити не можу». І звичайно тільки гуртом ми зможемо підняти наше місто і його економіку. Коли ми будемо працювати прозоро, тоді ми зможемо дивитись друг другу у вічі нічого не приховуючи. Тоді в нас запрацюють заводи і Лубни наживуть собі нової слави - багатого і процвітаючого міста»

 

Сергій Корнієнко

фінансовий журналіст

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.