УКБС: ЗАКОНОДАВЧИЙ ПРОЦЕС ПОТРЕБУЄ ВДОСКОНАЛЕННЯ

26 травня 2014, 10:00
Власник сторінки
Экономист
0
39

УКБС пропонує перетворити фонди банківського управління в надійний та довгостроковий фінансовий інструмент

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернула увагу  Національного банку України на необхідність своєчасного врахування зауважень до законодавчих актів, що проходять експертну оцінку. Це дозволить підвищити ефективність законотворчого процесу та налагодити продуктивну взаємодію із громадськістю.

Так, ще у вересні 2011 року УКБС, провівши експертний аналіз проекту Закону України «Про фонди банківського управління» (реєстр. № 9093 від 02.09.2011), надіслав зауваження щодо вдосконалення даної законодавчої ініціативи до Нацбанку та Парламенту.

Зокрема, УКБС звертав увагу органів влади на необхідність уточнення окремих положень щодо створення та функціонування фондів банківського управління у сфері житлового будівництва. Мова йшла про недосконалість законодавчого визначення  банку - управителеля ФБУ, в якості якого розглядався «банк, який не менше п`яти років поспіль здійснює довірче управління коштами та реалізує свої житлові програми, є зберігачем цінних паперів та має сплачений статутний капітал у розмірі не менше ніж 200 млн. гривень». При цьому законопроект не уточнював, який зміст вкладається у поняття «свої житлові програми» банку, не регламентував вимоги, що пред‘являються до даних програм та механізм їх реалізації. Це ставить під сумнів можливість участі у ФБУ банків, що не входять разом із будівельними компаніями до складу холдингових структур.

 Крім цього, УКБС зазначав, що законопроект не містить чіткого формулювання таких понять як «договір житлового ощадного вкладу», «договір пенсійного вкладу» та, відповідно, «житловий ощадний вклад» і «пенсійний вклад». Адже зазначені поняття прив‘язані до їх викладу в Указі Президента України №735/99 від 27.06.99 р. «Про проведення експерименту у житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд», який, у свою чергу, містить звужене трактування та втратить чинність у випадку прийняття законопроекту. У зв‘язку з цим експерти Асоціації пропонували викласти дані поняття у законопроекті без прив‘язки до згаданого Указу.

Однак майже через три роки (у травні поточного року) на розгляд УКБС  надійшов аналогічний попередньому текст законопроекту до другого читання (реєстр. № 0963 від 12.12.2012 р.), при підготовці  якого не було враховано жодного із зазначених вище зауважень. 

«Подібна практика свідчить як про неефективність законодавчого процесу, так і відсутність продуктивної взаємодії органів влади із громадськістю, що затягує прийняття необхідних для суспільства рішень,  – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже врахування пропозицій експертів нашої Асоціації дозволило б вже давно створити законодавчу базу для запровадження житлових та пенсійних програм із залученням більшої кількості банківських установ і будівельних компаній та перетворити ФБУ у надійний інструмент довгострокового інвестування в економіці України».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: банки,будівництво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.