УКБС-НБУ: РОБОТА БАНКІВ З ЛОРО-РАХУНКАМИ ПОТРЕБУЄ ВДОСКОНАЛЕННЯ

12 травня 2014, 09:30
Власник сторінки
Экономист
0
61

УКБС просить регулятора врегулювати обов'язковий продаж валютної виручки

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України із пропозиціями щодо необхідності узгодження вимог різних нормативних актів НБУ у сфері валютного регулювання з метою усунення існуючих перешкод при їх практичному застосуванні. Це дозволить фінустановам однозначно тлумачити нормативні вимоги та забезпечить чіткий механізм здійснення операцій в інвалюті з банками-нерезидентами.

Зокрема, потребують термінового вирішення проблеми подальшого практичного виконання банками вимог щодо продажу валютних надходжень на коррахунки банків-нерезидентів, встановлені Постановою НБУ від 14.11.2013 року № 453 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (далі – постанова), термін дії якої закінчується 17 травня 2014 року.

        Так, постановою встановлено норму щодо обов'язкового продажу на національному міжбанківському валютному ринку надходжень в інвалюті з-за кордону на користь юросіб, які не є уповноваженими банками України. Тобто, вимога обов'язкового продажу розповсюджується на банки-нерезиденти, які мають відкриті коррахунки всередині країни. Відповідно до встановлених норм, на дані рахунки зараховуються валютні кошти з-за кордону на користь нерезидентів (у т.ч.  самого банку-нерезидента) та за міжбанківськими операціями з іншими банками-нерезидентами через їх власні коррахунки.

Таким чином, зазначені вимоги постанови та норми режиму рахунку, вимагають здійснювати обов'язковий продаж надходжень в інвалюті на лоро-рахунки банків-нерезидентів на користь будь-яких клієнтів-нерезидентів, які можуть взагалі не мати відкритих поточних рахунків в уповноважених банках України, за власними міжбанківськими операціями в іноземній валюті з іншими банками-нерезидентами, тощо.

         УКБС зазначає, що це  ускладнює діяльність вітчизняних банків, оскільки на сьогодні відсутній порядок продажу таких надходжень на лоро-рахунки банків-нерезидентів. Адже не визначено а ні транзитні рахунки для зарахування інвалюти та гривні від її продажу, а ні механізм подальшого зарахування отриманої  гривні з урахуванням виду надходження.

 Тому для усунення суттєвих проблем практичного виконання даної вимоги уповноваженими банками України у разі продовження терміну дії постанови на новий строк (після 17.05.2014 р.) УКБС пропонує не розповсюджувати норму щодо обовязкового продажу на банки-нерезиденти, які мають валютні коррахунки в країні.

Крім цього, експерти УКБС звернули увагу на необхідність врегулювання механізму здійснення міжбанківських угод на міжнародних ринках між уповноваженими банками та банками-нерезидентами. Зокрема, слід чітко визначити, чи розповсюджуються вимоги постанови на операції залучення міжбанківських депозитів в інвалюті від банків-нерезидентів (як на строк до одного року, так і на строк понад рік), які уповноважені банки проводять на підставі пункту Генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій щодо залучення та розміщення інвалюти на міжнародних ринках.

У разі нерозповсюдження вимог  постанови  на дані операції та у випадку продовження терміну її дії (після 17.05.2014 р.) УКБС пропонує виключити із суб’єктів, на які поширюється норма щодо обов’язкового продажу, банки-нерезиденти та уповноважені банки, які розміщують/отримують надходження в інвалюті за короткостроковими та довгостроковими міжбанківськими депозитними угодами.

«Врахування пропозицій УКБС щодо роботи з лоро-рахунками сприятиме суттєвому збільшенню обсягів залучених від банків-нерезидентів валютних ресурсів, враховуючи нещодавно запроваджену Нацбанком нульову ставку резервування за коштами, залученими від нерезидентів на строк до 183 днів – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це зменшить існуючий дефіцит поточної ліквідності та підвищить платоспроможність банків України, що є вкрай важливим в поточних умовах суспільної нестабільності».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.