УКБС ПРОПОНУЄ НБУ УБЕЗПЕЧИТИ КЛІЄНТІВ ВІД ПОДВІЙНОГО СПИСАННЯ КОШТІВ

30 квітня 2014, 10:54
Власник сторінки
Экономист
0
31

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" запропонувала НБУ удосконалити дистанційне обслуговування клієнтів

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», провівши експертний аналіз проекту змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (затв. Постановою НБУ від 21.01.2004 № 22), запропонувала Національному банку України удосконалити пропоноване нормативне регулювання для зменшення ризиків подвійного списання коштів з рахунків клієнтів при дистанційному обслуговуванні та мінімізації супутніх витрат.

Зокрема, у зв’язку з вимогою НБУ щодо фіксації у договорі банківського рахунку максимального розміру однієї трансакції, яка може здійснюватися без додаткового підтвердження платежу клієнтом, УКБС запропонував регулятору уточнити порядок оформлення клієнтом такого додаткового підтвердження, а також форми та канали його передачі в банк.

Це мінімізує ризики дублювання розпорядження клієнта на перерахування коштів з рахунку, надісланого в банк у вигляді електронного розрахункового документа, у разі, коли додаткове підтвердження також надсилатиметься через системи дистанційного обслуговування з використанням електронного цифрового підпису.

Крім того, УКБС запропонував НБУ уточнити у Проекті, що договір банківського рахунку має містити вимоги щодо забезпечення захисту робочого місця клієнта (комп’ютер, планшет тощо), з якого здійснюється робота у системі дистанційного обслуговування (а не лише робочого місця, на якому встановлена клієнтська частина програмного забезпечення).

Експерти УКБС пояснюють, що на сьогодні банки здійснюють дистанційне обслуговування своїх клієнтів за різними схемами. Зокрема, шляхом встановлення на електронні пристрої клієнтів (комп’ютери, ноутбуки, планшети тощо) програмного забезпечення, яке оновлюється та підтримується в актуальному стані. А також за допомогою сервісів, розміщених безпосередньо на офіційних Інтернет-сайтах банків. Останній різновид дистанційного обслуговування клієнтів не потребує встановлення клієнтської частини програмного забезпечення, однак і в цьому випадку клієнти банків мають бути захищеними.

Крім цього, УКБС висловився щодо недоцільності дублювання в електронному розрахунковому документі інформації про найменування посад відповідальних осіб платника, уповноважених розпоряджатися рахунком, яка вже міститься в картках зі зразками підписів клієнтів. Адже така вимога не може підвищити захист інформації під час здійснення розрахунків за допомогою систем дистанційного обслуговування і лише призведе до зайвих додаткових витрат всіх учасників безготівкових розрахунків.  

         «УКБС підтримує ініціативу НБУ з удосконалення безготівкових розрахунків та їх подальшого розвитку, – зазначає Генеральний директор Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. При цьому важливо забезпечити максимально зручні та безпечні умови дистанційного обслуговування клієнтів, які відкрили рахунки в банках. Так, на початок п.р. 180 банків обслуговували  74,4 млн. юридичних та фізичних осіб (за даними НБУ)».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: НБУ,клиент
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.