Україні потрібен сильний прогресивний проект

13 грудня 2012, 09:35
Власник сторінки
підприємець
0
178

11 грудня 2012р. в приміщенні Могилянки Студреспубліка провела лекцію всесвітньовідомого соціального теоретика Роберто Унгера (Бразилія) на тему "Україна, Європа та ліві".

11 грудня 2012р. в приміщенні Могилянки Студреспубліка провела лекцію всесвітньовідомого соціального теоретикаРоберто Унгера (Бразилія) на тему "Україна, Європа та ліві".

Вперше в Києві із лекцією виступив соціальний теоретик, економіст і політик Роберто Мангабейра Унгер. Слід підкреслити, що він є одним із найважливіших голосів соціальної та політичної критики середлівих Америки. Творчість Роберто Унгера поєднує в інноваційномуключі традиції критики Європи та США з досвідом Латинської Америки щодо опору глобальній системі фінансового капіталізму.

Пан Унгер був міністром стратегічного планування в другому уряді президента Лули в БразиліїТакож єпрофесором Harvard Law School.

Лекція Роберто Унгера ознаменувала початок реалізації проекту «Новий старт. Сценарії майбутнього», мета якого полягає у проведенні відкритого конкурсу на пошук оргпроектів (наукових розробок, бізнес- і соціальних ідей), які б розкривали вірогідні сценарії майбутнього України.

Організатор лекції - Студреспубліка. Співорганізатор - Національний університет «Києво-Могилянська академія». Підтримку надав оргкомітет фонду "Стабільна Україна".

Професор Унгер під час своєї лекції підкреслив, що в Україні не розвивається національний проект, керівництво не може запропонувати серйозну програму. Якщо не створити в Україні сильний проект, тоді сільське господарство буде мати малу додаткову вартість і рівень експорту, відбудеться постійне зниження частки важкої промислової продукції, і вона буде нездатною конкурувати в світовій економіці. Економічна модель базуватиметься не лише на первинній економіці, але на дешевій робочій силі та на експорті трудової робочої сили в інші країни. Такий попередній прогноз. "Це буде катастрофа, таким чином господарюватимуть, при відсутності сильної національної програми". 

Окрім цього, Р.Унгер підняв питання відношення України й Європейського Союзу. Зауважив, що Україні потрібно почати розробляти та впроваджувати сильну національну стратегію ще до приєднання до Європейського Союзу. Спочатку треба скласти план, піднятися, а потім йти в Європу. 

Унгер розповів про план із 5 пунктів, де потрібно провести реформи:

1. Фінансування: держава повинна мати фінансову базу, а люди повинні мати власні заощадження. Має бути державна інституція, яка займалася б контролем за капіталовкладеннями.

2. Реформа підприємств: повинна бути конкурентна співпраця, щоб підприємства могли утримуватися на певному рівні.

3. Реформа освіти: мала б проходити на всіх рівнях по всій країні. Школи повинні бути під місцевим управлінням, але стандарти повинні бути національними.

4. Соціальні реформи: всі громадяни - соціально зобов’язані. Дані соціальні обов'язки повинні бути альтернативою воєнній службі.

5. Економіка: повинна бути активною, а не пасивною. На сьогодні вона пасивна, оскільки проблемні питання вирішуються в міру їх виникнення.

Наприкінці лекції слухачі мали змогу задати ряд запитань, на які професор дав змістовні відповіді. По закінченню лекції Національний лідер Студреспубліки Павло Вікнянський подарував професору Унгеру фірмову "помаранчево-сердешну" футболку Студреспубліки, а доктору Леопольду Шпехту фото з ним ізфіналу Студреспубліки-2012

Пряма онлайн-трансляція лекції відбувалася на сайтах www.korrespondent.netwww.nagolos.com.ua,www.platfor.mawww.studrespublika.com. Незабаром очікуйте на стенограму.

Джерело: ВМГО "Студентська республіка", http://www.studrespublika.com

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.